Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2020

Συλλαλητήριο 13 Οκτωβρίου 2020 - Κεντρική πλατεία Κατερίνης

13 ΟΚΤΩΒΡΗ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΑ, ΜΑΧΗΤΙΚΑ ΣΤΟ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ 6.30 μ.μ. ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ


Με δεκάδες αντεργατικές ΠΝΠ, με την πανδημία και τα εργατικά ατυχήματα να θερίζουν στους χώρους δουλειάς, με την κυβέρνηση να παρατείνει την απληρωσιά και τα μέτρα στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων, ενώ ταυτόχρονα επιχειρεί να καταστείλει κάθε αγωνιστική φωνή που παλεύει και διεκδικεί το δίκιο, οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να μείνουμε σιωπηλοί.

Στα σούπερ μάρκετ η πλειοψηφία των εργοδοτών δε βάζει το χέρι στην τσέπη ούτε για να τοποθετήσει τζάμια στα ταμεία, σε πολλές περιπτώσεις ούτε καν για αντισηπτικά για τους εργαζόμενους. Με την Πιερία να βρίσκεται στο «κόκκινο» στο δεύτερο κύμα της πανδημίας που μόλις ξεκίνησε, γίνεται φανερό με τι τρόπο θυσιάζεται η υγεία των εργαζομένων και των οικογενειών τους στο βωμό των κερδών των μεγαλοεπιχειρηματιών του κλάδου.

Στην εστίαση, σερβιτόροι, μάγειρες και ντελιβεράδες καλούνται να δουλέψουν όγκο υπερωριών προκειμένου να καλυφθούν τα κενά από απολύσεις που έγιναν το προηγούμενο διάστημα ή σπαστά ωράρια που στην καλύτερη περίπτωση τα πληρώνονται με ψίχουλα ή τα ανταλλάσσουν με ρεπό.

Στα εργοστάσια οι εργαζόμενοι εξακολουθούν να εργάζονται στοιβαγμένοι, χωρίς αποστάσεις και με ελλιπή μέσα ατομικής προστασίας.

Στο Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης επειδή οι καθαρίστριες δεν επαρκούν, αντί να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό, γίνονται μπαλώματα με καθαρίστριες από τις δομές ψυχικής υγείας. Οι τεράστιες ελλείψεις σε υγειονομικό προσωπικό και γιατρούς, η πολύμηνη αναμονή για ένα ραντεβού, οδηγεί τελικά το λαό στην ιδιωτική υγεία και τους εργαζόμενους στη φυσική εξάντληση.

Στα σχολεία τα κρούσματα αυξάνονται, ενώ οι μαθητές εξακολουθούν να στοιβάζονται σε 25αρια τμήματα, με δεκάδες εκπαιδευτικά κενά, με σχολικά λεωφορεία σαρδελοκούτια, με προσωπικό καθαριότητας που δεν επαρκούσε ούτε πριν την πανδημία.

Συνάδελφοι,

Στις 13 Οκτώβρη να στείλουμε μήνυμα ότι δεν αποδεχόμαστε την κατάσταση που διαμορφώνει η αντιλαϊκή πολιτική και αυτής της κυβέρνησης. Να πληρώσουν τώρα κράτος και εργοδοσία για την ουσιαστική προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων του λαού και των εργαζομένων.

Η κυβέρνηση να αφήσει κατά μέρος τα εκβιαστικά διλήμματα για αυτοπροστασία ή καραντίνα και να πάρει έστω και τώρα ουσιαστικά μέτρα για την προστασία της υγείας των εργαζομένων και του λαού. Οι απλήρωτες υπερωρίες που νομοθέτησε και το τσεκούρωμα του δώρου Χριστουγέννων, η αναγωγή της λαϊκής διαμαρτυρίας σε ιδιώνυμο αδίκημα, οι επιδοτούμενες θέσεις εργασίας από την αφαίμαξη των εργαζομένων, είναι μόνο ένα δείγμα για το ποιος φορτώνεται ξανά τις συνέπειες της νέας οικονομικής κρίσης, η οποία επιταχύνθηκε με αφορμή την πανδημία.

Οι εργαζόμενοι, τα σωματεία του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, όλοι οι μαζικοί φορείς, έχουμε μια και μόνη επιλογή. Με τον καθημερινό αγώνα σε κάθε χώρο δουλειάς, με γνώμονα τις σύγχρονες ανάγκες μας, να πετάξουμε στην άκρη τους εργατοπατέρες που κάθονται στο σβέρκο των εργαζομένων και να οργανώσουμε τον αγώνα μας για ζωή και δουλειά με δικαιώματα. Για το δικαίωμα των παιδιών μας στη μόρφωση, για την υγεία όλου του λαού.

Καλούμε τα σωματεία όλων των κλάδων, να καταδικάσουν οποιαδήποτε ενέργεια στρέφεται ενάντια στη συνδικαλιστική δράση και εμποδίζει την ανάπτυξη αγωνιστικών διεκδικήσεων. Με το βλέμμα στραμμένο στις εργατικές ανάγκες και τη μαχητικοποίηση των σωματείων, να καταδικάσουν τη στάση της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Κατερίνης (ΕΚΚ) που επέλεξε να βάλει λουκέτο στο ΕΚΚ, σε μια περίοδο που η επίθεση η οποία δέχονται οι εργαζόμενοι απαιτεί επαγρύπνηση και εγρήγορση.

Στη νέα επίθεση του κεφαλαίου να προβάλλουμε την ανάγκη να οργανωθεί και να κλιμακωθεί ο αγώνας των εργατικών και λαϊκών στρωμάτων. Να μπούμε μπροστά για την υπεράσπιση των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων στις συνθήκες της καπιταλιστικής κρίσης και για να ανοίξει μια ελπιδοφόρα προοπτική για τους εργαζόμενους και το λαό.

Να δώσουμε τη μάχη και να απαιτήσουμε εδώ και τώρα:

 Να καταργηθούν άμεσα οι αντεργατικές - αντιλαϊκές διατάξεις των ΠΝΠ.

 Να εξασφαλιστεί εισόδημα που να ανταποκρίνεται στις οξυμένες ανάγκες για όλους τους εργαζόμενους και ανέργους.

 Σταθερό ωράριο και μείωση του εργάσιμου χρόνου, χωρίς μειώσεις μισθών. Κατάργηση όλων των μορφών ελαστικής εργασίας. Προστασία της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

 Να μη γίνει κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας, καμιά διακοπή σε λαϊκή κατοικία για χρέη σε νερό, ρεύμα, τηλέφωνο. Διαγραφή μέρους χρεών σε τράπεζες και Δημόσιο.

 Άμεσα μέτρα στήριξης του δημόσιου συστήματος Υγείας - Πρόνοιας δωρεάν για όλους, επίταξη ιδιωτικών δομών για να αντιμετωπιστούν τα άμεσα προβλήματα.

 Υπεράσπιση των συνδικαλιστικών ελευθεριών και δικαιωμάτων.


Όλοι στις 13 Οκτώβρη στις 6:30 μ.μ. στην Κεντρική Πλατεία της Κατερίνης! 
Τώρα αγώνας μαζικός για την προστασία της υγείας του λαού και των δικαιωμάτων του!