Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2020

Η Θεσσαλονίκη, η ελληνοαρμενική φιλία και το Αρτσάχ

Ποιος μπορεί να αρνηθεί την προσφορά της αρμένικης κοινότητας στη Θεσσαλονίκη ανά τους αιώνες; Έλληνες και Αρμένιοι μοιραζόμαστε μαζί μια κοινή πορεία χιλιάδων ετών, είμαστε αδελφικά έθνη, είμαστε ένας λαός, είμαστε μία πόλη.


Οι Αρμένιοι είναι από τους πιο παλιές και αυθεντικές κοινότητες της Θεσσαλονίκης, συμμετέχουν ως πολίτες του Ελληνικού Κράτους στην οικονομική και κοινωνική ζωή της Ελλάδας και την τιμούν καθημερινά με την προσφορά τους και την αγάπη τους. Σε κάθε οικογένεια Θεσσαλονικέων βρίσκεται τουλάχιστον ένας μακρινός συγγενής που είναι Αρμένιος ή έχει αρμενικές ρίζες. Οι Έλληνες και οι Αρμένιοι είναι από τους πιο παλιούς χριστιανικούς λαούς του Βυζαντινορωμαϊκού πολιτισμού. Η κοινή μοίρα των δύο λαών, που σφραγίστηκε μαρτυρικά με τις γενοκτονίες Αρμενίων, Ελλήνων, Ασσυρίων που διέπραξαν οι Νεότουρκοι την δεκαετία του 1910, δένεται ακόμη μια φορά από τα πρόσφατα γεγονότα: Τα γεωπολιτικά σχέδια της Τουρκίας προκάλεσαν τη σύρραξη του Αρτσάχ και απειλούν την ακεραιότητα της Αρμενίας. Η Τουρκία δείχνει ολοφάνερα τις επιθετικές προθέσεις της με την υλική βοήθεια που παρέχει στην εισβολή του Αζερμπαϊτζάν και την αποστολή μισθοφόρων τζιχαντιστών για να πολεμήσουν μαζί με τον Αζερικό στρατό.

Κάθε βλάβη προς τους Αρμένιους του Αρτσάχ αποτελεί μια ευθεία βλάβη προς τους Αρμένιους της Θεσσαλονίκης και κατ’ επέκταση είναι μια βλάβη προς όλους τους πολίτες της Θεσσαλονίκης. Υπάρχει μόνο μια μορφή αλληλεγγύης απέναντι σε αυτή την προσβολή: Η αμέριστη συμπαράσταση και ο σεβασμός όλων των πολιτών και των δημοτικών αρχόντων προς την αρμενική κοινότητα της Θεσσαλονίκης και τους αγωνιζόμενους Αρμένιους του Αρτσάχ.

Ως δημοτική παράταξη Θεσσαλονίκης καλούμε όλες και όλους τους πολίτες της Θεσσαλονίκης να στηρίξουν με την παρουσία τους το κάλεσμα της Αρμένικης Νεολαίας Ελλάδας το Σάββατο 7 μ.μ., στην πλατεία απέναντι από τον Λευκό Πύργο, σε συμπαράσταση των αμυνόμενων Αρμενίων του Αρτσάχ.

Όμως δεν αρκεί μόνο τα πρόσωπα των Ελλήνων Θεσσαλονικέων να συναντηθούν μαζί με τα πρόσωπα των Αρμενίων Θεσσαλονικέων υπέρ της ειρήνης στην Αρμενία και κατά της στρατιωτικής επιθετικότητας του Αζερμπαϊτζάν και της Τουρκίας. Στη συγκέντρωση της Αρμενικής Νεολαίας Ελλάδος είναι απαραίτητη και η παρουσία της επίσημης αρχής της πόλης, γιατί είναι παράλογο οι άρχοντες της Θεσσαλονίκης να μην στέκονται δίπλα στην αγωνία και τα πληγωμένα αισθήματα των συμπολιτών τους.

Στους δύσκολους καιρούς του πολέμου δεν αρκεί απλά μια δήλωση συμπάθειας. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης πρέπει να συμπαρασταθεί έμπρακτα και ουσιαστικά στην αγωνία των Αρμένιων συμπολιτών μας και τον αγώνα τους για ειρήνη στο Αρτσάχ. Η αλληλεγγύη των Θεσσαλονικέων προς στους Αρμένιους αδελφούς και συμπολίτες μας πρέπει να λάβει υλική υπόσταση και αυτό οφείλει να γίνει υπό την εποπτεία και την προστασία του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Η δημοτική παράταξη Μένουμε Θεσσαλονίκη θα προτείνει στο δημοτικό συμβούλιο μια σειρά από συμβολικών αλλά και ουσιαστικών πρωτοβουλιών για να δείξουμε στους αδελφούς μας Αρμένιους ότι η πόλη της Θεσσαλονίκης τους αναγνωρίζει ως δικούς της πολίτες και συμμερίζεται το δίκιο των αιτημάτων των Αρμενίων του Aρτσάχ.


Ζητάμε:

1. Να πραγματοποιηθεί από τον Δήμο Θεσσαλονίκης σε ειδικό χώρο του Δημαρχείου συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης και τροφίμων σε συνεργασία με την Αρμένικη Κοινότητα Θεσσαλονίκης.

2. Να αναληφθεί αποστολή δημοτικών συμβούλων στο Aρτσάχ, με εκπροσώπους όλων των δημοτικών παρατάξεων και να συναντηθούν με τον Δήμο του Γερεβάν, της πρωτεύουσας της Αρμενίας, για να περάσει το μήνυμα των ισχυρών δεσμών που δένουν τους Έλληνες πολίτες της Θεσσαλονίκης με τους ομόθρησκούς τους Αρμένιους.

3. Να πραγματοποιηθεί ανοιχτή εκδήλωση του Δήμου Θεσσαλονίκης με προσκεκλημένους Αρμένιους από το Γερεβάν – μια γιορτή τιμής προς τους Αρμένιους Θεσσαλονικείς- ώστε να ακουστεί η φωνή των Αρμένιων όλου του κόσμου και η αγωνία τους να βρει αγκαλιά στους συμπολίτες τους Θεσσαλονικείς.

4. Να γίνει με πρωτοβουλία του Δήμου Θεσσαλονίκης οικονομικός έρανος από τους έχοντες για να υποστηριχτεί κάποιο νοσοκομείο της περιοχής.

Αρμένιοι και Έλληνες μαζί, για την ειρήνη, για αυτά που μας ανήκουν δικαιωματικά!



Πηγήhttps://menoumethess.gr

* Φωτογραφία από jorono από το Pixabay