Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2020

Ο Δήμος Δίου-Ολύμπου συμμετέχει ενεργά στους εορτασμούς για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821

Δύο προτάσεις του Δήμου Δίου-Ολύμπου στις δράσεις της Επιτροπής "Ελλάδα 2021" | Κάλεσμα για τη συμμετοχή νέων στη δράση "Βαδίζοντας στα Αχνάρια του 1821".

Εγκρίθηκαν προς υλοποίηση από την Επιτροπή “Ελλάδα 2021” οι δύο προτάσεις δράσεων, που κατέθεσε στα τέλη του περασμένου Ιουλίου ο Δήμος Δίου-Ολύμπου, στο πλαίσιο των Επετειακών Δράσεων για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Η πρώτη δράση αφορά στην ίδρυση Ψηφιακού Ιστορικού Μουσείου για την Επανάσταση του Ολύμπου και αφορά στον θεματικό άξονα “Η Επανάσταση του 1821 ως στοιχείο της Ελληνικής Ιστορίας αλλά και ως ψηφίδα της Παγκόσμιας Ιστορίας”. Μεταξύ άλλων, στο μουσείο αναμένεται να φιλοξενηθεί το ιστορικό αρχείο του Υπουργείου Εξωτερικών, για την περίοδο της Επανάστασης του Ολύμπου του 1878, το οποίο έχει στη διάθεσή του ο Δήμος. Στόχος είναι η προστασία του ιστορικού αυτού αρχείου ως κληρονομιά στις νεότερες γενιές, ενώ τα εκθέματα θα εκτείνονται χρονολογικά από τα προεπαναστατικά χρόνια μέχρι το 1912-1913.

Η δεύτερη δράση με τίτλο “Ο τόπος μας, από τον μύθο και την ιστορία, στις έξυπνες πόλεις” αφορά στον άξονα “Το 2021 παράθυρο στο μέλλον”. Στη δράση αυτή θα κληθούν οι μαθήτριες, μαθητές και οι δημότες του Δήμου Δίου-Ολύμπου να εμπλακούν ενεργά και να αποτυπώσουν το πώς οραματίζονται την περιοχή τους (φυσικό, αστικό & ψηφιακό περιβάλλον) στο μέλλον. Στόχος η ανάδειξη του ιστορικού πλούτου της ευρύτερης περιοχής του Ολύμπου και η αποτύπωση του οράματος για το μέλλον.


«Βαδίζοντας στα Αχνάρια του 1821»

Παράλληλα, στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων, ο Δήμος Δίου-Ολύμπου καλεί τις νέες και τους νέους του Δήμου, ηλικίας 18 έως 21 ετών, να δηλώσουν τη συμμετοχή τους στη δράση της Επιτροπής «Βαδίζοντας στα Αχνάρια του 1821».

Την αίτηση μπορούν να την κατεβάσουν από την ιστοσελίδα www.dion-olympos.gr/axnaria1821 και εν συνεχεία να την αποστείλουν συμπληρωμένη στο dimos@dion-olympos.gr με θέμα “Δράση Ελλάδα 2021”, έως την Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2020 στις 2 το μεσημέρι.

Οι συνολικά 200 νέες και νέοι, που θα επιλεγούν από την Επιτροπή “Ελλάδα 2021” κατόπιν συνέντευξης (μέσω διαδικτύου ή διά ζώσης) από ομάδα στελεχών της Επιτροπής, θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας, λειτουργώντας ως «πρεσβευτές» της σημερινής Ελλάδας.

Πέντε ομάδες, αποτελούμενες η κάθε μία από 40 νέους, 18-21 ετών, θα περιηγηθούν στην ευρωπαϊκή ήπειρο σε 5 ξεχωριστές διαδρομές, διάρκειας 15 ημερών η κάθε μία. Πρόκειται για διαδρομές που ακολουθούν θεματικές ενότητες, οι οποίες συνθέτουν την πορεία πριν και μετά την Επανάσταση του 1821.


1η Διαδρομή: “Στα Βήματα Πρωτεργατών του Νεοελληνικού Κράτους” (Απρίλιος 2021).
2. Διαδρομή: “Ο Χάρτης του Φιλελληνισμού” (Μάιος 2021).
3η Διαδρομή: “Η Ελληνική Διασπορά στην Ευρώπη (πριν και μετά το 1821)” (Ιούλιος 2021).
4η Διαδρομή: “Ευρωπαϊκός Πολιτισμός και Ελληνική Επανάσταση” (Σεπτέμβριος 2021).
5η Διαδρομή: “Η Ελληνική Επανάσταση και οι Επαναστάσεις των Αρχών του 19ου αιώνα” (Οκτώβριος 2021).


Καθεμία από τις πέντε διαδρομές θα ξεκινάει από την Αθήνα, κάθε ομάδα θα συνοδεύεται από ικανό αριθμό συνοδών, ενώ όλα τα έξοδα μετακίνησης, φιλοξενίας, εισόδου σε μουσεία, κ.λπ., θα καλύπτονται από την Επιτροπή “Ελλάδα 2021”.

Μεταξύ των επισκέψεων περιλαμβάνονται τόποι ιστορικής σημασίας, όπου έζησαν κι έδρασαν σπουδαίες προσωπικότητες, όπως Ι. Καποδίστριας, Α. Κοραής, Ρ. Φεραίος, Α. & Δ. Υψηλάντης, Λόρδος Βύρωνας, Μ. Κάλλας, Ν. Καζαντζάκης, Δ. Μητρόπουλος κλπ. Περιλαμβάνονται επίσης τοπόσημα, σύγχρονα μνημεία, πανεπιστήμια, μουσεία και πινακοθήκες, ενώ θα πάρουν μέρος σε τοπικές εκδηλώσεις και θα γνωρίσουν καλές πρακτικές οικολογίας, διαχείρισης νέων μορφών ενέργειας, διαχείρισης απορριμμάτων, κ.λπ.

Στο 15ήμερο αυτό ταξίδι θα έχουν ενεργό ρόλο σε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα δράση, για τον οποίο θα πρέπει να έχουν πολύ καλή γνώση της Αγγλικής γλώσσας και ενδιαφέρον για τις εξελίξεις σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις οδηγίες της Επιτροπής, οι νέες και νέοι που επιθυμούν να συμμετάσχουν στη δράση θα πρέπει να πληρούν τις ακόλουθες τρεις προϋποθέσεις:

1. Να είναι 18-21 ετών: την 1/1/2021 να έχουν κλείσει τα 18 (γεννημένοι πριν την 31/12/2002) και στις 31/12/2021 να μην έχουν κλείσει τα 21 (γεννημένοι μετά την 31/12/2000).

2. Να έχουν απολυτήριο λυκείου.

3. Να διαθέτουν πιστοποίηση γνώσης της Αγγλικής γλώσσας τουλάχιστον σε επίπεδο Γ1/C1. Πιστοποιημένη γνώση επιπλέον ξένης γλώσσας εκτιμάται ως προσόν.

Μετά την ολοκλήρωση των ταξιδιών θα παραχθεί ένα ντοκιμαντέρ-οδοιπορικό, στο οποίο θα αποτυπώνονται οι εμπειρίες και οι εντυπώσεις των 200 νέων.

Υπογραμμίζεται ότι η Επιτροπή, με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους νέους, λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας και ασφαλούς μεταφοράς τους στις Διαδρομές, με την κατάλληλη συνοδεία στελεχών της Επιτροπής. Η δράση θα πραγματοποιηθεί εφόσον το επιτρέπουν οι υγειονομικές συνθήκες.