Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2020

Κάντε το με οδηγό την Βουλγαρία, η κάπως έτσι...

Η Βουλγαρία μπλοκάρει (προς το παρόν) τις διαπραγματεύσεις για την είσοδο των Σκοπίων στην Ε.Ε. λόγω των ανοιχτών γλωσσικών και ιστορικών διαφορών που υπάρχουν ανάμεσα στις δύο χώρες.

Υποθέτουμε ότι κάποια στιγμή και ύστερα από τις «νουθεσίες» και τις πιέσεις που θα δεχτεί, που μπορεί να είναι και σε μορφή ανταλλαγμάτων η Βουλγαρία θα κάνει πίσω και θα πει και αυτή ναι στην είσοδο των Σκοπίων στην Ε.Ε. Στο τέλος πάντα έτσι γίνεται...

Από την άλλη, είπε το ναι για την έναρξη διαπραγματεύσεων της Αλβανίας στην Ε.Ε.

Και έτσι όμως, η Βουλγαρία κάνει αυτό που θα έπρεπε να κάνει η Ελλάδα. Γιατί οι Βούλγαροι πιστεύουν ότι τα Σκόπια «κλέβουν» την γλώσσα και την ιστορία τους.


➤ Να θυμηθούμε τι έλεγε ο σημερινός πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (προεκλογικά) από το βήμα της Βουλής για αυτό το θέμα: «Η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί εθνική ήττα και εθνικό λάθος που προσβάλλει την ιστορία της πατρίδας, δεν έπρεπε ποτέ να υπογραφεί, ενώ κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι παραχώρησε «μακεδονική» εθνότητα και γλώσσα. 
Εφόσον οι Έλληνες πολίτες με εμπιστευθούν ως πρωθυπουργό, αρνούμαι κατηγορηματικά να ερμηνεύσω τη συμφωνία με αυτόν τον τρόπο. Η διαδικασία ένταξης των Σκοπίων στην Ε.Ε. δεν σχετίζεται με τη συμφωνία των Πρεσπών. Η Ελλάδα θα διατηρήσει στο ακέραιο όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από την ιδιότητα του κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Βουλγαρία ουδέποτε αναγνώρισε μακεδονική γλώσσα ή μακεδονικό έθνος. Θεωρεί την γλώσσα της FYROM βουλγαρική διάλεκτο. Η υπουργός Εξωτερικών Αικατερίνα Ζαχαρίεβα, μάλιστα, έκανε αυτό που δεν τολμήσατε εσείς: Προειδοποίησε ότι θα μπλοκάρει την είσοδο των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση αν οι θέσεις της δεν ικανοποιηθούν. Εσείς δεχθήκατε να απεμπολήσετε αυτό το δικαίωμα για την Ελλάδα.»


Τι άλλο να πούμε εμείς...


* Φωτογραφία από Ralph Klein από το Pixabay