Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2020

Το 96% των περιστατικών βίας σε θρησκευτικούς χώρους στην Ελλάδα το 2019 ήταν κατά της Ορθόδοξης Εκκλησίας

Στην δημοσιότητα δόθηκε η Έκθεση Περιστατικών εις βάρος χώρων θρησκευτικής σημασίας στην Ελλάδα έτους 2019, με τα περιστατικά να αφορούν στην συντριπτική πλειοψηφία τους, (βανδαλισμοί, διαρρήξεις, κλοπές, ιεροσυλίες, νεκροσυλίες, ληστείες, τοποθετήσεις εκρηκτικών μηχανισμών και λοιπές βεβηλώσεις), την Ορθόδοξη Εκκλησία, 96% και 504 περιστατικά.


Με βάση τα παρακάτω στοιχεία, παρατηρούμε το αξιοσημείωτο γεγονός, ότι σε μία χώρα που το 90% των κατοίκων της είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι, τα περιστατικά βίας σε χώρους θρησκευτικής σημασίας αφορούν σε συντριπτικό βαθμό επιθέσεις κατά χώρων της Ορθόδοξης Εκκλησίας!

--------------

Το Τμήμα Θρησκευτικών Ελευθεριών και Διαθρησκευτικών Σχέσεων της Διεύθυνσης Θρησκευτικής Εκπαίδευσης και Διαθρησκευτικών Σχέσεων της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων δημοσιοποιεί την «Έκθεση για τα Περιστατικά εις βάρος χώρων θρησκευτικής σημασίας στην Ελλάδα» που έλαβαν χώρα κατά το έτος 2019.

Συνολικά, για το έτος 2019 κατεγράφησαν πεντακόσια είκοσι τέσσερα (524) περιστατικά εις βάρος χώρων θρησκευτικής σημασίας, κατανεμόμενα ανά θρήσκευμα ως εξής:

Χριστιανισμός: πεντακόσια δεκατέσσερα (514) περιστατικά πάσης φύσεως (βανδαλισμοί, διαρρήξεις, κλοπές, ιεροσυλίες, νεκροσυλίες, ληστείες, τοποθετήσεις εκρηκτικών μηχανισμών και λοιπές βεβηλώσεις).

Ειδικότερα:
  • Πεντακόσια τέσσερα (504) περιστατικά αφορούν στην Ορθόδοξη Εκκλησία ήτοι το 96% επί του συνόλου,
  • Τρία (3) περιστατικά αφορούν στην Καθολική Εκκλησία, ήτοι το 0,5% επί του συνόλου,
  • Τρία (3) περιστατικά αφορούν στους Γνησίους Ορθοδόξους Χριστιανούς (Γ.Ο.Χ.) - (Παλαιό Ημερολόγιο), ήτοι το 0,5% επί του συνόλου,
  • Τέσσερα (4) περιστατικά αφορούν στους Χριστιανούς Μάρτυρες του Ιεχωβά, ήτοι το 0,76% επί του συνόλου,
  • Ιουδαϊσμός: πέντε (5) περιστατικά ρατσιστικού/αντισημιτικού χαρακτήρα, ήτοι το 0,95% επί του συνόλου.
  • Μουσουλμανισμός: πέντε (5) περιστατικά, ήτοι το 0,95% επί του συνόλου.
Δεν αναφέρθηκαν περιστατικά σε βάρος χώρων άλλων θρησκευμάτων.


Και αναλυτικά η «Έκθεση για τα Περιστατικά εις βάρος χώρων θρησκευτικής σημασίας στην Ελλάδα» που έλαβαν χώρα κατά το έτος 2019, εδώ: https://www.minedu.gov.gr/publications