Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2021

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ - Κατάθεση υπομνήματος

Υπόμνημα Προς τον Υπουργό Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Κ. Χατζηδάκη.

Κύριε Υπουργέ,

Με την ανάληψη των νέων καθηκόντων σας στο Υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης σας ευχόμαστε καλή χρονιά με υγεία.

Με το Υπόμνημά μας αυτό θέλουμε να μας ορίσετε σε εύθετο χρόνο συνάντηση προκειμένου να σας ενημερώσουμε για την κατάσταση και τα προβλήματα των συνταξιούχων της χώρα μας, που οι οργανώσεις μας εκπροσωπούν.

Ωστόσο με το υπόμνημά μας αυτό θα θέλαμε να σας γνωστοποιήσουμε ότι:

Οι συνταξιούχοι της χώρας μας έχουν πληρώσει τεράστιο τίμημα από τις καταστροφικές περικοπές που δέχθηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια. Οι μειώσεις από τις κυβερνήσεις στις συντάξεις, κύριες, επικουρικές, στο ΕΚΑΣ, στα Δώρα, στην υγεία, στα φάρμακα, στις κοινωνικές παροχές, υφίστανται και έχουν προσθέσει στη ζωή μας ανυπέρβλητα προβλήματα. Μόνο οι περικοπές στις κύριες και επικουρικές συντάξεις και τα δώρα φθάνουν τα 7.5 δισεκατομμύρια τον χρόνο.

Όλα αυτά τα χρόνια αρκετές φορές συναντηθήκαμε με όλους τους Πρωθυπουργούς και τους αρμόδιους Υπουργούς θέτοντάς τους τα μεγάλα προβλήματα που απαιτούν λύσεις. Πρέπει να πούμε ότι από την μεριά τους εισπράττουμε την συμπάθειά τους αλλά όχι τις λύσεις που χρειάζονται στα προβλήματά μας.

Όλα αυτά τα χρόνια βρισκόμαστε συνεχώς στο δρόμο του αγώνα και διεκδικούμε στο ακέραιο ό,τι μας έχει περικοπεί, γιατί δεν το χρωστάμε σε κανένα δανειστή, σε κανένα τραπεζίτη. Οι συντάξεις μας όλες οι παροχές είναι πληρωμένες στο ακέραιο από την δουλειά μας και τον αγώνα μιας ζωής.

• Να αποδοθούν οι περικοπές στις κύριες, επικουρικές συντάξεις, τα δώρα, το ΕΚΑΣ, τα φάρμακα, να ανοίξουν τα νοσοκομεία και οι εκατοντάδες δομές στην υγεία που έκλεισαν και να καλυφθούν άμεσα οι τραγικές ελλείψεις σε αυτά που λειτουργούν με υλικά, κρεβάτια, γιατρούς και νοσηλευτές.

• Να δημιουργηθούν τώρα νέες υποδομές με δημόσιους οίκους ευγηρίας, κέντρα αποκατάστασης. Να γίνει πρόσληψη προσωπικού για βοήθεια στο σπίτι των ανήμπορων.

• Να προσληφθεί άμεσα προσωπικό στα ασφαλιστικά ταμεία και να εκδοθούν άμεσα οι από χρόνια εκκρεμείς συντάξεις κύριες, επικουρικές, τα μερίσματα, τα εφάπαξ που φθάνουν τις εκατοντάδες χιλιάδες.

• Να αποδοθούν τώρα με πολιτική απόφαση της κυβέρνησης τα αναδρομικά του 11μηνου Ιούνης 2015, Μάης 2016 που αφορούν τις κύριες, επικουρικές συντάξεις καθώς και τις αποδοχές της 13ης και 14ης σύνταξης, σε όλους τους συνταξιούχους.

• Να καταργηθεί και στους συνταξιούχους η εισφορά αλληλεγγύης.

• Να αποδοθούν στο ακέραιο ισόποσα δίχως διαφορές οι συντάξεις χηρείας στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα δίχως την αφαίρεση της προσωπικής διαφοράς.

• Να γίνει ο επανυπολογισμός άμεσα στις κύριες συντάξεις με βάση τον νόμο 4670/20, να διευθετηθούν διαφορές και να αποδοθούν τα αναδρομικά σε εκείνους που τα δικαιούνται.

• Σχετικά με τις επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων δικηγόρων, ο ν. 4760/20 (νόμος Βρούτση) με το άρθρο 44 υιοθέτησε πλήρως το άρθρο 96 του ν. 4387/16 (νόμος Κατρούγκαλου), με το οποίον μειώνονται ακόμη περισσότερο οιεπικουρικές συντάξεις και πρέπει να καταργηθεί το άρθρο αυτό που αλλάζει τον τρόπο υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων

• Να δοθούν άμεσα οι συντάξεις που εκκρεμούν στους συνταξιούχους που έχουν χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία και προέρχονται κυρίως από τον πρώην ΟΑΕΕ. Να αφαιρεθούν τα πρόστιμα και οι τόκοι και το υπόλοιπο ποσό από τα χρέη τους χωρίς πλαφόν να κρατηθεί από τις συντάξεις τους.

• Να αποδοθούν στους συνταξιούχους του ΟΑΕΕ τα χρήματα που παρακρατούνται από τους ίδιους για κοινωνικούς σκοπούς.

• Να σταματήσει κάθε ενέργεια της κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης αρχίζοντας από την Επικουρική.

• Να ανακεφαλαιοποιηθούν τώρα τα ασφαλιστικά μας ταμεία.

• Να δοθούν άμεσα αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις με κατώτερη σύνταξη 600 ευρώ.

Κύριε Υπουργέ

Στη συνάντησή μας θα σας κάνουμε πιο λεπτομερή ενημέρωση.