Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2021

Δειλά, δειλά...

Ήταν αναμενόμενο (και πολύ άργησε...), η γκρίνια, η μουρμούρα, η δυσαρέσκεια και οι επιπτώσεις των πολύμηνων επιπτώσεων όλων αυτών των απαγορευτικών-περιοριστικών μέτρων που εισέβαλαν στην καθημερινότητα μας να μετουσιωθούν σε δημόσιες διαμαρτυρίες.

Σήμερα αλλά και τις προηγούμενες ημέρες αρκετός κόσμος εξέφρασε την κούρασή του, την αντίθεσή του, την δυσαρέσκειά του και το "δεν πάει άλλο" σε όλα αυτά τα μέτρα που επέβαλε η κυβέρνηση με το αιτιολογικό της προστασίας της δημόσιας υγείας.

Σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ζάκυνθο, Κομοτηνή, Πάτρα κ.α. πολίτες βγήκαν στους δρόμους και διαμαρτυρήθηκαν για τα μέτρα της κυβέρνησης. Είχε φυσικά προηγηθεί και συνεχίζεται ένα μεγάλο κύμα διαμαρτυρίας στην Ευρώπη και σε χώρες όπως  Αγγλία, Γερμανία, Αυστρία, Ολλανδία, Δανία και αλλού.

Δεν μπορεί να καταπατούνται βασικές ελευθερίες και δικαιώματα και να τσαλακώνεται η αξιοπρέπεια μας στο όνομα του κορονωιού. Δεν μπορεί να ποινικοποιείται το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης. Δεν είναι δυνατόν να καταστρέφονται οικονομίες, ψυχολογίες που κανείς δεν γνωρίζει τι επιπτώσεις θα έχουν οι αρνητικές συνέπειες τους στην υγεία μας. Δεν είναι δυνατόν να στερούμε την γνώση και την Παιδεία από τα παιδιά μας, με κλειστά σχολεία και πανεπιστήμια. Το «παραμύθι» της τηλεκπαίδευσης πρέπει να τελειώσει. Τα παιδιά μας αποβλακώνονται μπροστά σε οθόνες και δεν μαθαίνουν σχεδόν τίποτα! Κατέστρεψαν τον ερασιτεχνικό αθλητισμό και γενιές νέων και παιδιών, αντί να βρίσκονται σε γήπεδα και να αναπτύσσουν το ταλέντο τους, να κάνουν αυτό που αγαπούν, βρίσκονται κλεισμένα μέσα σε τέσσερις τοίχους.

Έβαλαν περιορισμούς στην πίστη μας και εφαρμόζουν το παράλογο σκεπτικό ότι οι αποφάσεις της κυβέρνησης, των διαφόρων γενικών γραμματέων και παρατρεχάμενων πολιτικών είναι πάνω και από τον ίδιο τον Θεό!

Την ίδια στιγμή ψηφίζονται και εφαρμόζονται νομοσχέδια καταπάτησης των δικαιωμάτων μας, όπως νόμοι για πορείες και διαδηλώσεις, νόμοι που προωθούν την λογοκρισία και τον έλεγχο του τι κάνουμε και του τι σκεφτόμαστε.

Οι νόμοι έρχονται μεν από την κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά όλα τα πολιτικά κόμματα συναινούν με τον τρόπο τους και είναι παραπάνω από βέβαιο ότι αν και αυτά ήταν στην θέση της σημερινής κυβέρνησης θα έκαναν τα ίδια πράγματα...

Ο άνθρωπος είναι από την φύση του προορισμένος να ζει ελεύθερος και να είναι κοινωνικός. Δεν μπορεί και ούτε πρέπει να μετατραπεί σε ρομπότ ή σε ένα άβουλο πλάσμα χωρίς νου, χωρίς σκέψη επειδή κάποιοι βολεύονται από αυτό. Δεν είμαστε πρόβατα, για να αποφασίζει ο κάθε πολιτικός πότε θα βγούμε έξω, πόση ώρα θα καθίσουμε και τι θα κάνουμε.

Το κακό που έγινε είναι μεγάλο. Δεν ξέρουμε αν διορθώνεται. Ελπίζουμε να διορθώνεται. Το φίμωτρο που με την απειλή των προστίμων μας επέβαλαν, εκτός από τις φωνές ας μην φιμώσει και την ψυχή μας.


* Δεν αμφισβητείται η ύπαρξη του κορονωιού. Δυστυχώς τα πάρα πολλά θύματα του (και πολλών γνωστών μας ανθρώπων) το επιβεβαιώνουν με τον πιο σκληρό τρόπο. Αμφισβητείται όμως η αποτελεσματικότητα, το μέγεθος και το είδος των μέτρων που έχουν επιβληθεί για την αντιμετώπιση του κορονωιού.

** Φωτογραφία από Daniel Reche από το Pixabay