Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2021

Μετάλλαξη νοοτροπίας και συμπεριφοράς


Γράφει ο Τσαπουρνιώτης Γιάννης

Ο όρος μετάλλαξη τον τελευταίο καιρό έχει παγιωθεί στο ιατρικό λεξιλόγιο αλλά και στην καθημερινότητα των πολιτών.

Αναζήτησα την σημασία του όρου στο καινούργιο λεξικό που προσφέρει διαδικτυακά η τεχνολογία και μου εμφάνισε δυο έννοιες. Στην βιολογία αναφέρεται ως μόνιμη αλλαγή στην αλληλουχία DNA ενός οργανισμού ή στην αλληλουχία RNA ενός ιού. Επίσης κάποιες από τις μεταλλάξεις μπορεί να μεταβιβαστούν σε επόμενη γενεά. Μεταφορικά η λέξη μετάλλαξη δηλώνει την μεγάλη δραματική αλλαγή, μετάλλαξη από μια μορφή σε άλλη. Συγγενικές λέξεις είναι η μεταλλαγή, η αλλαγή, η μεταμόρφωση, το ρήμα μεταλλάσσω, ο μεταλλαγμένος.


Ειδικοί και μη αναλώνουμε χρόνο ερμηνεύοντας τις μεταλλάξεις του κορωνοιού, τη δράση του εμβολίου απέναντι τους, τις παρενέργειες και τις αντιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό. Γίναμε όλοι γιατροί, δίνουμε συμβουλές, αλληλοκατηγορούμε και ριζώνουμε βαθιά τη διχόνοια, τον εγωισμό, τα μίση και τα πάθη.

Έχουμε αγνοήσει πλήρως την αλλαγή του ψυχικού μας κόσμου. Είμαστε παντογνώστες, κυρίαρχοι, αλάνθαστοι, αναμάρτητοι. Η αυταρέσκεια και το φαρισαϊκό μας πνεύμα λιθοβολούν ανελέητα τους διεφθαρμένους τελώνες της σύγχρονης ζωής. Είμαστε καθωσπρέπει άνθρωποι, δίκαιοι, ειλικρινείς και ταυτόχρονα αμετανόητοι. Παραμυθιαστήκαμε από τον ίδιο μας τον εαυτό, τον προσκολλημένο στα επιφανειακά υλικά αγαθά, αδιαφορούμε για την ουσία και ασκούμε κριτική στους πάντες εκτός του εαυτού μας.

Κηρύττουμε ακόμη και τα λόγια του Χριστού καταδικάζοντας πράξεις και συμπεριφορές θέτοντας στο περιθώριο μια βασική αρετή, την ταπεινότητα. Θέλουμε να αλλάξουν όλοι οι άλλοι γιατί εμείς αγγίζουμε την τελειότητα.

Δεν γνωρίζω αν η εμφάνιση ενός ιού είναι αποτέλεσμα παγκόσμιας συνωμοσίας που έχει σκοπό να μας ελέγχει και να μας αφανίσει. Η ιατρική έχει θέση και λόγο απέναντι σε έναν ιό και στην μετάλλαξη του.

Όλοι όμως, αν αισθανόμαστε άνθρωποι, οφείλουμε να μεταλλαχτούμε ψυχικά.

Να αλλάξουμε νοοτροπία και συμπεριφορά.

Να απαλλαγούμε από την υποκρισία και να φυτέψουμε μέσα μας την ειλικρίνεια.

Να κάνουμε πράξη τα κηρύγματα ήθους με τα οποία βομβαρδίζουμε τους βουτηγμένους στην αμαρτία συνανθρώπους μας.

Οφείλουμε να μεταμορφώσουμε την ψυχική μας διάθεση. Να γιατρευτούμε επιτέλους από τον ιό της εγωπάθειας και της αλαζονείας.

Γιάννης Τσαπουρνιώτης