Σάββατο 20 Μαρτίου 2021

Η ΕΝΩΣΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ ΠΙΕΡΙΑΣ τίμησε για το έτος 2020 τον κ. Κώστα Σπρίντζιο

Η ΕΝΩΣΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ ΠΙΕΡΙΑΣ για το 2020 τίμησε το μέλος της κ Κώστα Σπρίντζιο και του απονέμει Αναμνηστική Τιμητική Πλακέτα.

Ενεργό Μέλος της Ένωσης από την ίδρυσή της με Λογοτεχνικό Έργο, πλούσιο και αξιόλογο, κοινωνικού περιεχομένου. Δημιουργός βραβευμένος. Μας τιμά ιδιαίτερα η συμμετοχή του και ευχόμαστε συνέχεια στις επιτυχίες.

Ο Πρόεδρος της ΕΝΩΣΥΠ
Άγγελος Αγγελίδης
ΚΑΤΕΡΙΝΗ 21-12-2020
 
-----------------------------

Βιογραφικό Κωνσταντίνου Σπρίντζιου

Αφετηρία της οικογένειας Σπρίντζιος η ηπειρωτική περιοχή της Κρανιάς Κάτω Ολύμπου. Χρόνια δύσκολα και φτωχά. Ο κάθε άνθρωπος πρώτο και μοναδικό στόχο βάζει ¨τον άρτον τον επιούσιον¨. Σπουδές και άλλες πολυτέλειες είναι απόμακρα και ταιριάζουν στα όνειρα. Βιοπορισμός, δουλειά, οικονομία. Το θάρρος ανοίγει νέους δρόμους. Η οικογένεια Σπρίντζιος ανοίγει τα φτερά της. Η πάντοτε φιλόξενη Κατερίνη αγκαλιάζει όποιον προσπαθεί να βρει εδώ ελπίδα και καταφύγιο.

Η οικογένεια εγκαθίσταται και ξεπερνάει τα μεταναστευτικά προβλήματα. Η ύφανση και η ανάγκη του υφαντού, η αξία της κλωστής και του νήματος, η οικονομική ανταπόκριση του χειροκίνητου αργαλειού αποδίδουν. Γίνεται σπίτι ο χώρο εργασίας, μόνιμη συντροφιά ο αργαλειός. Δουλειά νύχτα-μέρα, το πουγκί γεμίζει, γεμίζουν με χαρά και τα πρόσωπα. Το ξάγρυπνο πνεύμα των ανθρώπων της οικογενειακής επιχείρησης δεν επαναπαύεται. Η επιστήμη προοδεύει και παράλληλα εξελίσσεται και η τεχνολογία. Ο ανταγωνισμός γίνεται μεγαλύτερος. Η επιχείρηση ανανεώνεται, αλλάζει όψη, εκσυγχρονίζεται.Η Εταιρεία δεν φοβάται τον ανταγωνισμό. Τα φτερά για άλλες επιτυχίες ανοίγουν και πάλι. Νέες εγκαταστάσεις, πιο σύγχρονα μηχανήματα, τεχνίτες και ικανοί εργάτες.

Μέσα σε όλα αυτά ο μικρός Κώστας Σπρίντζιος από την Κρανιά Κάτω Ολύμπου μεγάλωσε, ανδρώθηκε και έγινε άξιος πολίτης. Ίσως τα μάτια του να είδαν πολλά. Ίσως οι επαφές του να έδωσαν την ευκαιρία να γνωρίσει ανθρώπινους χαρακτήρες διαφορετικούς. Ίσως η αντίθεση των φίλτρων φτώχειας και ευμάρειας που κατάφερε να αντέξει αλλά και να χαρεί στη πορεία έστειλαν μηνύματα στη σκέψη και στη φαντασία. Τα πνεύμα του ξεσηκώθηκε. Ο σπόρος της ανθρωπιάς υπήρχε κρυμμένος στο νου και στη καρδιά. Δεν πτοήθηκε. Ξεπέρασε τις όποιες δυσκολίες του μολυβιού και τις λεπτομέρειες της ορθογραφίας. Είχε τις ιδέες. Είχε την ενόραση. Τόλμησε να καταγράψει την αλήθεια της ζωής. Φαντάστηκε απόλυτα τους λαϊκούς του ήρωες και έγραψε, κατέγραψε, περιέγραψε ευκρινώς κάθε λεπτομέρεια της επαρχιώτικης κοινωνίας. Ο Κώστας Σπρίντζιος στη καθημερινότητά του απλός και λιτός. Ευγενικός και ουσιαστικός. Στις λογοτεχνικές του δημιουργίες δεν προτιμάει φκιασίδια για να ωραιοποιεί καταστάσεις. Πικρός όπου αρμόζει, δίκαιος όπου πρέπει, γλυκός και πάντοτε ανθρώπινος. Διδάσκει στους νέους αξίες της ζωής. Στοχεύει να αποθεώσει το μεγαλείο της συγγνώμης και της συγχώρεσης. Βιοπαλαιστής που εξελίχθηκε σε επιχειρηματία. Αυτοδημιούργητος και προνοητικός. Οικογενειάρχης με σοβαρή παρουσία στην κοινωνική συνύπαρξη της Κατερίνης.

Τα έργα του εύστοχα και πετυχημένα. Στο Επάγγελμα, πρωτοπόρος. Στη Λογοτεχνία, με διακρίσεις. ¨Πουτιός¨, ¨Αγλύκιαστος¨, ¨για μια Χαψιά Ψωμί¨. Το τελευταίο βραβεύτηκε από την Επιτροπή της Γαλλικής Ακαδημίας Γραμμάτων και Τεχνών. Η συμμετοχή του ως ενεργό Μέλος στην Ένωση Συγγραφέων Πιερίας από ιδρύσεως, δείχνει το ενδιαφέρον του για κοινωνικές προσπάθειες και τιμά την Ένωση.

----------------------------------

(Η επίδοση έγινε από τα μέλη του Δ.Σ. της Ένωσης Αγγελίδη Άγγελο, Κορτσάρη Ευγενία και Παπαδόπουλο Ευγένιο στην Πλατεία Δημαρχείου λόγω περιοριστικών μέτρων)