Δευτέρα 15 Μαρτίου 2021

Νόστιμη και ακριβή μου λαγάνα...

Από 2-3 ευρώ περίπου πουλιούνται σήμερα Καθαρά Δευτέρα οι λαγάνες στην Κατερίνη, υποθέτουμε το ίδιο και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

2-3 ευρώ το τεμάχιο (οι μεγάλες - 560 γρ. περίπου), ενώ με 1,5 ευρώ είδαμε να πουλιούνται μικρότερου μεγέθους λαγάνες (350 γρ. περίπου).

Εμάς μας φάνηκαν ακριβές οι τιμές (ίσως φταίει που είμαστε... φτωχαδάκια), μπορεί βέβαια οι τιμές τους να κυμαίνονται στα περσινά και παλιότερα επίπεδα, οι φούρνοι να λένε ότι έχουν αυξηθεί οι πρώτες ύλες και έχουν δίκαιο, αλλά οι πολίτες κάθε χρονιά που περνάει βλέπουν τα οικονομικά τους να... μαραζώνουν και έχουν και αυτοί μεγάλο δίκαιο. Άρα όλοι έχουμε δίκαιο, αλλά που να το βρούμε.

Μια τετραμελής οικογένεια θέλει δύο λαγάνες και όσο αυξάνεται ο αριθμός των μελών της οικογένειας αυξάνεται και προς τα πάνω το κόστος αγοράς της λαγάνας.

Με τι υλικά γίνεται μία λαγάνα; Αλεύρι, νερό, μαγιά, ζάχαρη, ελαιόλαδο, αλάτι και σουσάμι. Δηλαδή σχεδόν με τα ίδια υλικά που γίνεται ένα ψωμί. Βέβαια ο τρόπος ζυμώματος-πλασίματος είναι διαφορετικός, ίσως και το είδος του αλευριού. 

Τώρα αν πούμε για το κόστος του Σαρακοστιανού τραπεζιού, εκεί γίνεται χαμός. Χαλβάς, θαλασσινά (χταπόδια, καλαμάρια, γαρίδες, σουπιές), ελιές, κ.α. το κάνουν να εκτοξεύεται στα ύψη. Μόνο... ταραμά συμφέρει να αγοράσεις (εμάς πάντως μας αρέσει ο ταραμάς). Και τηγανιτές πατάτες!

Καλή Σαρακοστή!