Πέμπτη 18 Μαρτίου 2021

"Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού" ιδρύεται στο γήπεδο της "Αγιάς Σοφιάς" στην Αθήνα

Η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Η Κιβωτός της Ρωμιοσύνης», έχει αναλάβει την ίδρυση, δημιουργία, οργάνωση, στελέχωση και λειτουργία του Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού.

Θα είναι ένας ανεξάρτητος οργανισμός, με δικό του Διοικητικό Συμβούλιο, θα λειτουργεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Πολιτισμού, θα στεγάζεται σε δικό του αυτόνομο χώρο, στο γήπεδο της ‘Αγια-Σοφιάς’, στη Νέα Φιλαδέλφεια, και θα απευθύνεται σε όλους τους Έλληνες, ανεξαρτήτως καταγωγής.

Για το σκοπό αυτό, το Μουσείο συλλέγει κειμήλια από την Κωνσταντινούπολη, τη Σμύρνη, την Αν. Θράκη, τον Πόντο, την Καππαδοκία, την Ιωνία. Διασώζοντας τα κειμήλια των προγόνων μας, σε μια προσπάθεια να σώσει και να αναδείξει την ιστορία μας με σεβασμό στον πολιτισμό των Ελλήνων της Μικράς Ασίας.

Όσοι με όποιο τρόπο παραχωρήσουν κειμήλια, να είναι σίγουροι ότι η συντήρηση του κειμηλίου θα αναδειχθεί με σεβασμό στην ιστορία και στη μνήμη, θα απαθανατιστεί με σύγχρονα μέσα, για να γίνει κτήμα όλων των Ελλήνων, για να κάνουμε το δικό μας μουσείο. Το μουσείο της ψυχής μας.

Πιστεύουμε ότι όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε ένα όνειρο των προγόνων μας πραγματικότητα αλλά και να αφήσουμε κάτι όμορφο στις επόμενες γενιές.


Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού
Κέντρο Αθλητισμού Μνήμης & Πολιτισμού «Αγιά Σοφιά»