Δηλαδή, κάθε χρόνο η Ελλάδα χάνει μια πόλη μεσαίου μεγέθους και έχει σταματήσει να στηρίζει τους πολύτεκνους για περισσότερο από μια δεκαετία, με ορατά τα αποτελέσματα σε όλους τους δημογραφικούς δείκτες της χώρας.
Στην Ιταλία, η Γερουσία ψήφισε την καταβολή από 1ης Ιουλίου 2021 ποσού 250 ευρώ κάθε μήνα για κάθε παιδί από τον 7ο μήνα της εγκυμοσύνης (έχει σημασία και ιδιαίτερη αξία ότι είναι πριν τη γέννηση) ως και το 21ο έτος της ηλικίας του. Σπουδαία απόφαση, που δείχνει ότι το δημογραφικό πρόβλημα απασχολεί σοβαρά τις Κυβερνήσεις στην Ευρώπη! Θα κοστίσει 20 δισ. ευρώ ετησίως, αλλά τα πολιτικά κόμματα στην Ιταλία το θεωρούν επένδυση, όχι δαπάνη.
Η Κυβέρνηση δεν έχει ακόμη εξαγγείλει Εθνικό σχέδιο στήριξης για τις πολύτεκνες οικογένειες, οι οποίες δικαιούνται της ειδικής φροντίδας του Κράτους σύμφωνα με το άρθρο 21 του Συντάγματος. Η στήριξη προς τις πολύτεκνες οικογένειες είναι αναγκαία προϋπόθεση ανατροπής της δημογραφικής κατάρρευσης της χώρας. Οι πολύτεκνες οικογένειες προάγουν το θετικό γονεϊκό πρότυπο, τροφοδοτούν με παιδιά τη χώρα και δίνουν ώθηση στην οικονομία με τις αυξημένες καταναλωτικές τους δαπάνες.
Η ΑΣΠΕ κατέθεσε εγκαίρως στην Κυβέρνηση προτάσεις για χρήση κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης, προτάσεις με ισχυρό δημογραφικό και οικογενειακό αποτύπωμα, χωρίς, προς το παρόν, καμμία ανταπόκριση. Σχετική προτροπή διατυπώθηκε και στη γνώμη της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής επί του Σχεδίου Ανάκαμψης, όταν αυτό τέθηκε σε διαβούλευση.
Σε μια χώρα που χάνει 40.000-50.000 κατοίκους κάθε χρόνο, δεν μπορεί να εξαντληθεί η δημογραφική πολιτική στα 2.000 ευρώ στη γέννηση κάθε παιδιού και στα 1.000 ευρώ αφορολόγητο ποσό για κάθε παιδί, ενώ συνεχίζουν να φορολογούνται τα εισοδήματα των πολυτέκνων που διαβιούν κάτω από τα όρια της φτώχειας, όπως ορίζονται από την ΕΛ.ΣΤΑΤ.!
Εμπρός στο δρόμο του Μάριο Ντράγκι! Ελπίζουμε ότι η Κυβέρνηση θα ακολουθήσει το παράδειγμα της Ιταλίας.
Από το Γραφείο Τύπου της ΑΣΠΕ