Τρίτη 13 Απριλίου 2021

«Η πόρνη που έγινε Οσία»

ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΔΗΜΗΝΑ – ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ


Την Ε΄ και τελευταία Κυριακή των Νηστειών της Μ.Τεσσαρακοστής, η εκκλησία μας τιμά την μνήμη της Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας.

Η Οσία Μαρία, σύμφωνα με τον συναξαριστή που καταγράφει τον βίο και πολιτεία της, ήταν μια νέα και ωραία κοπέλα, καταγομένη από την Αίγυπτο, η οποία από τα 12 της μόλις χρόνια είχε επιδοθεί στην πορνεία, συνάπτουσα πάσης φύσεως ερωτικές σχέσεις με άνδρες κάθε ηλικίας χωρίς μάλιστα να χρηματίζεται. Τόσο πολύ είχε τυφλωθεί από το πάθος των σαρκικών ηδονών που έφθασε στο σημείο να επιβιβασθεί σε ένα πλοίο, γύρω στα 530 μ.Χ., που μετέφερε χριστιανούς προσκυνητές για τους Αγίους Τόπους. Εξέθετε αδιάντροπα τα σωματικά της κάλλη επάνω στο κατάστρωμα και προκαλούσε τους επιβάτες, νέους και γέρους, να έρθουν σε σαρκική μείξη μαζί της, αμαρτάνοντας ουκ ολίγους. Η ξετσιπωσιά της δεν την εμπόδισε να ακολουθήσει τους προσκυνητές μέχρι τον ναό της Αναστάσεως προκειμένου να ασπασθεί και η ίδια τον Τίμιο Σταυρό. Μια αόρατη όμως δύναμη την παρεμπόδισε να περάσει την πόρτα του ναού, οπότε ήταν η πρώτη φορά που συναισθάνθηκε την αμαρτωλότητά της και αποφάσισε να αλλάξει ριζικά τον βίο της.

Αποσύρθηκε, σύμφωνα με τον συναξαριστή, στην έρημο και έζησε συντροφιά με τα άγρια ζώα επί 17 ολόκληρα χρόνια με απόλυτη νηστεία, νυχθήμερη μετά δακρύων προσευχή και αίτηση συγχώρεσης των σαρκικών ανομημάτων της. Τελικά η μακροχρόνια άσκησή της, που μετέβαλε το άλλοτε πανέμορφο σώμα της σε σκελετό και έκανε το ελκυστικό πρόσωπο της αποκρουστικό, προσείλκυσε την θεία Χάρη και την αναμόρφωσε σε μια αγία μορφή, την οποία επισκεπτόταν στην έρημο να πάρουν την ευλογία της απλοί άνθρωποι, αλλά και μοναχοί και ασκητές.

Το μήνυμα που εκπέμπει, εν όψει της μεγάλης εορτής του Πάσχα, ο προβαλλόμενος από την εκκλησία βίος της Οσίας Μαρίας είναι η συναίσθηση της ηθικής κατάπτωσης κάθε ανθρώπου, η υπέρβαση των σαρκικών ενστίκτων και η οριστική απόφαση αναμόρφωσης και αναγέννησής του ως τέκνου της Βασιλείας του Θεού. Ιδιαίτερη σημασία έχει το μήνυμα για τους αποκαλυφθέντες στις μέρες μας αδίστακτους διαφθορείς αθώων ψυχών προς ικανοποίηση των ακατονόμαστων σεξουαλικών διαστροφών τους. Η οσία Μαρία τους δείχνει τον δρόμο της σωτηρίας.