Τρίτη 22 Ιουνίου 2021

Φρουροί της γνώσης

Βρέθηκα ξανά μέσα σε σχολικό συγκρότημα. Μια ανάσα από μαθήτριες, μαθητές και εκπαιδευτικούς. Ήταν ημέρα πανελλήνιων εξετάσεων. Ήταν το σχολείο που αποφοίτησα πριν από τριάντα πέντε χρόνια.

Όλοι απασχολημένοι με τη μόρφωση κι εγώ με τη φρούρηση του κτιρίου. Είχα όμως την ευκαιρία να εισπνεύσω τον αέρα ενός σχολικού πρωινού. Να έρθω σε μια λιτή και ολιγόωρη επικοινωνία με τα θέματα της Ιστορίας, της Φυσικής και της Οικονομίας.

«Καλά αποτελέσματα, καλή επιτυχία», ευχήθηκα σε δυο μαθητές.

«Ευχαριστούμε. Καλή συνέχεια και σε σας…».

Σκέφτηκα πως αν προσεγγίσεις τα παιδιά με μια κουβέντα, με ένα χαμόγελο, κάτι θα εισπράξεις. Κι αυτό το κάτι πολλές φορές έχει την ποιότητα που δεν φαντάζεσαι.

Πήρα το θάρρος και πλησίασα έναν καθηγητή.

«Θα ήθελα να ξέρω αν είμαι ακόμη καταχωρημένος στο αρχείο των αποφοιτησάντων;». Με ευγένεια και καλοσύνη με παρέσυρε στο παρελθόν. Η συγκίνηση τεράστια. Τα αισθήματα ποικίλα. Ήταν έτοιμα να εκραγούν τα εσώψυχα μου. Τον ευγνωμονώ.

Μακάρι να ήμουν υπηρέτης αυτών των κτιρίων. Να μάζευα έστω τα φύλλα των δέντρων και τα σκουπίδια της αυλής. Να ήμουν φρουρός της γνώσης. Να τη φύλαγα νύχτα και μέρα για να μην αποδράσει ποτέ από τον νου των παιδιών.

Μακάρι να ήμασταν όλοι φρουροί αυτής της γνώσης, δότες της μάθησης, απλοί, ρομαντικοί συνεχιστές των γραμμάτων και των τεχνών. Θαυμαστές και φύλακες όλων εκείνων των αξιών που λησμονούμε στην σκληρή καθημερινότητα.

Μακάρι να γινόταν περισσότερη αναφορά για την μόρφωση κι όχι για την βαθμοθηρία.

Καλά αποτελέσματα σε όλες τις μαθήτριες, σε όλους τους μαθητές. Η ζωή έχει δύσβατα μονοπάτια. Ο σωστός εφοδιασμός όμως και η επίμονη προσπάθεια πάντα οδηγούν σε διέξοδο.

Καλή τύχη στην εκπαίδευση και στους λειτουργούς της.


Γιάννης Τσαπουρνιώτης