Πέμπτη 22 Ιουλίου 2021

Ερώτηση στη βουλή για τον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Βροντούς Πιερίας

Ερώτηση που έχει κατατεθεί στην Ελληνική Βουλή από την Ελληνική Λύση σχετικά με το θέμα «Αναγκαία η συντήρηση διατηρητέων μνημείων στην Παλιά Βροντού, της Πιερίας ».







ΕΡΩΤΗΣΗ
Του: Κωνσταντίνου Χήτα, Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης
ΠΡΟΣ: Την κ. Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού
Θεσσαλονίκη, 19/07/2021
ΘΕΜΑ: «Αναγκαία η συντήρηση διατηρητέων μνημείων στην Παλιά Βροντού, της Πιερίας»

Κυρία Υπουργέ,

Σύμφωνα με πληροφορίες από κατοίκους της Βροντούς της Πιερίας, στον ερειπωμένο οικισμό της Παλιάς Βροντούς βρίσκεται ο Ι. Ναός του Αγίου Νικολάου, ο οποίος είναι ανακηρυγμένος ως διατηρητέο μνημείο. Χτίστηκε γύρω στο 1700 και ανακαινίστηκε το 1879. Είναι λιθόκτιστος ναός, με ξυλόγλυπτο τέμπλο, σκαλισμένο στο χέρι, ενώ το καμπαναριό και το Άγιο Βήμα είναι κτισμένα από πωρόλιθο. Έναντι του Ι. Ναού και στα δυτικά του κείτεται το πιο πολυφωτογραφημένο οίκημα του παλιού χωριού, το οποίο είναι το μοναδικό διασωθέν, ακέραιο διώροφο σπίτι, διαθέτοντας τσιμεντένια οροφή. Ένα κτίσμα εμβληματικό, όσον αφορά στην κλασική ορεινή δόμηση του τέλους του 19ου αιώνα, αλλά ανεκμετάλλευτο, πια, εδώ και δεκαετίες και ετοιμόρροπο, ενώ θα μπορούσε να διασωθεί και να χρησιμοποιείται για διάφορες τοπικές παραδοσιακές πολιτιστικές δραστηριότητες, είτε ως τοπικό λαογραφικό μουσείο.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται η κ. Υπουργός:

Προτίθεσθε να προβείτε στις δέουσες ενέργειες, προκειμένου, αφενός, να συντηρηθεί ο ως άνω Ι. Ναός του Αγίου Νικολάου της Βροντούς της Πιερίας, και αφετέρου, εφόσον το ιδιοκτησιακό καθεστώς του άνω αναφερόμενου διώροφου οικήματος το επιτρέπει, να ανακαινίσετε το εν λόγω οίκημα και να το αναδείξετε σε πολιτιστικό χώρο της περιοχής;

Ο ερωτών Βουλευτής 
ΧΗΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ