Πέμπτη 1 Ιουλίου 2021

Ερώτηση στην Βουλή για τα "μνημόνια της Συμφωνίας των Πρεσπών"

Ερώτηση στην βουλή κατέθεσε ο Πρόεδρος της "Ελληνικής Λύσης" Κυριάκος Βελόπουλος για την «Εφαρμογή όρων των ανεπικύρωτων μνημονίων της Συμφωνίας των Πρεσπών προ κυρώσεως της τελευταίας από το Ελληνικό Κοινοβούλιο».


ΕΡΩΤΗΣΗ
Θεσσαλονίκη, 24/06/2021
Του: Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας
ΠΡΟΣ: Τσν κ. Πρωθυπουργό
Τον κ. Υπουργό Εξωτερικών Τον κ. Υπουργό Εθνικής Άμυνας Τον κ. Υπουργό Οικονομικών
ΘΕΜΑ: «Εφαρμογή όρων των ανεπικύρωτων μνημονίων της Συμφωνίας των Πρεσπών προ κυρώσεως της τελευταίας από το Ελληνικό Κοινοβούλιο»

Κύριε Πρωθυπουργέ, κύριοι, κύριοι Υπουργοί,

Σύμφωνα με πρωτοσέλιδο άρθρου της εφημερίδας «Εστία», της 16ης Ιουνίου 2021 και σύμφωνα με ανάρτηση σχετικής αναδημοσίευσης του άνω άρθρου σε ιστοσελίδες του Διαδικτύου (https://www.estianews.gr/protoselida/tetarti-16-06-2021/), η ψήφιση των τριών μνημονίων συνεργασίας με το κρατίδιο των Σκοπίων, εάν και εφόσον κυρωθούν από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, θα αποδοθούν σε τρεις γλώσσες ήτοι: α) στην ελληνική, β) στην αγγλική και γ) στην λεγομένη «μακεδονική», την οποία τελευταία αναγνώρισε απαράδεκτα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα τρία Μνημόνια, ως γνωστόν, θα ρυθμίζουν τα εξής: Ι) Το πρώτο μνημόνιο θα ρυθμίζει τεχνικά θέματα για την εποπτεία του εναερίου χώρου των Σκοπίων από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Το τελευταίο, όμως, ήδη εφαρμόζεται στην πράξη, καθώς, ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη επιτηρούν τον εναέριο χώρο του γειτονικού πολυεθνικού κρατιδίου. ΙΙ) Το δεύτερο μνημόνιο θα προβλέπει την σύσταση μιας επιτροπής, στην οποία θα μετέχουν Έλληνες εμπειρογνώμονες και οι οποίοι θα επιφορτίζονται με το ρόλο της παροχής τεχνογνωσίας στους συναδέλφους τους στα Σκόπια, που θα ασχολούνται με την ενταξιακή πορεία των Σκοπίων προς την Ε.Ε. Επιπρόσθετα, επ' αυτού και βάσει του άρθρου της εφημερίδας, ο Έλληνας Πρωθυπουργός κάλεσε τον Βούλγαρο Πρόεδρο της Δημοκρατίας να πιέσει τον Βούλγαρο Πρωθυπουργό, ώστε να αρθεί το δικαίωμα της αρνησικυρίας, που θέτει η Σόφια στην ενταξιακή πορεία των Σκοπίων, λόγω «μακεδονικής γλώσσας και ταυτότητας», γεγονός που έλαβε χώρα, προ της κυρώσεως του συγκεκριμένου μνημονίου, απούσας της σχετικής υποχρέωσης. ΙΙΙ) Το τρίτο μνημόνιο θα προβλέπει την σύσταση επιτροπής για την ανάπτυξη οικονομικής συνεργασίας. Το τελευταίο, όμως, ήδη εφαρμόζεται, διότι οι Έλληνες επιχειρηματίες εξανάγκασαν το Οικονομικό Επιμελητήριο των Σκοπίων να αλλάξει ονομασία, απαλείφοντας το σκέτο όνομα: «Μακεδονία», ως όρο για να συνεργασθούν μαζί του.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται ο κ. Πρωθυπουργός και οι κ. κ. Υπουργοί:

1) Γιατί, ενώ δεν διεξήχθη η διαδικασία της κύρωσης από την Ελληνική Βουλή των τριών μνημονίων, τα οποία απορρέουν από την Συμφωνία των Πρεσπών, ετέθησαν σε ισχύ οι όροι τους, προ κυρώσεως των εν λόγω μνημονίων και εφαρμόζονται;

2) Επειδή, βάσει του άρθρου 1, της Συμφωνίας των Πρεσπών, δεν έχουν την υποχρέωση ιδιωτικές και δημόσιες οντότητες που δεν σχετίζονται με το αντισυμβαλλόμενο Κράτος «... και δεν απολαμβάνουν οικονομικής στήριξης από το Κράτος...» να το ονοματίζουν «Βόρεια Μακεδονία», σε ποιες ενέργειες σχετικής δημόσιας ενημέρωσης θα προβείτε, προκειμένου ιδιωτικοί οργανισμοί της χώρας μας, όπως, λόγου χάρη, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, όταν αναφέρονται στο ανωτέρω κρατίδιο, να μην το αποκαλούν αποκλειστικά «Βόρεια Μακεδονία», εφαρμόζοντας το εν λόγω άρθρο, της ως άνω Συμφωνίας;

Ο ερωτών Βουλευτής
ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ