Σάββατο 3 Ιουλίου 2021

Ο Χαρισματικός αυτός γέροντας


Γράφει ο Πρωτοπρεσβύτερος Σωκράτης Ε. Ξενίδης

Ο Χαρισματικός γέροντας που έζησε για 26 ολόκληρα χρόνια, από 60 μέχρι 86 ετών, ως αγιορείτης εκτός Αγίου Όρους. Μέσα στην αγάπη και την ταπείνωση.

Ο Χαρισματικός γέροντας που κάνει τον τόπο της εξορίας του τόπο διακονίας και καρδιακής φιλοξενίας.

Ο Χαρισματικός γέροντας που μεταφέρει το γνήσιο Άγιον Όρος στον λόφο της Αναλήψεως.

Ο Χαρισματικός γέροντας όπου γίνεται ο ίδιος Όρος Άγιο που ο πονεμένος λαός παραδίδει τον πόνο του με δάκρυα μετανοίας στο πετραχήλι του.

Ο Χαρισματικός αυτός γέροντας,
 
Ο Άγιος Ιερώνυμος ο Σιμωνοπετρίτης, διετέλεσε ηγούμενος της Μονής Σίμωνος Πέτρας και οικονόμος και πνευματικός του Μετοχίου Αναλήψεως Βύρωνος Αττικής. Ένα πρόσωπο στο οποίο συνυπήρχαν πολλές και σπάνιες αρετές με μοναδικές ικανότητες και χαρίσματα.

Ο πατήρ Ιερώνυμος, κατά κόσμον Ιωάννης Διακογιώργης,γεννήθηκε το 1871, στο Ρεΐζ-Δερέ της Μικράς Ασίας. Στην Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας του Αγίου Όρους προσήλθε στις 28 Οκτωβρίου 1888 και εκάρη μοναχός στις 21 Μαρτίου 1893, Κυριακή των Βαΐων. Τον Φεβρουάριο του 1914 γίνεται προϊστάμενος, στις 11 Απριλίου 1920 χειροτονείται διάκονος, στις 12 Απριλίου του ιδίου έτους πρεσβύτερος και στις 20 Απριλίου 1920, Κυριακή των Μυροφόρων, ενθρονίζεται ηγούμενος της μετανοίας του.

Στις 15 Ιουνίου 1931 εξορίζεται στην Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου(όπου όλοι οι μοναχοί τον αντιμετώπιζαν ήδη ως έναν σύγχρονο Άγιο) και σε τρεις μήνες αποστέλλεται στην Ανάληψη Αθηνών. Το έτος 1937 του προτείνεται η επιστροφή στον ηγουμενικό θρόνο της Μονής, αλλά διακριτικά αυτός το αρνείται. Εκοιμήθη ειρηνικά τα Θεοφάνεια του 1957 και το σκήνωμά του ετάφη πίσω από το Ιερό Βήμα του Ναού της Αναλήψεως. Το 1965 μεταφέρθηκαν τα ιερά του λείψανα στην Σιμωνόπετρα.
Το χαρακτηριστικό της επίγειας παρουσίας του είναι ότι έζησε 17 χρόνια στην πατρίδα του, την Μικρά Ασία, 43 χρόνια στην Μονή της μετανοίας του, την Σιμωνόπετρα, και 26 χρόνια στην λυχνία του, την Ανάληψη.

Την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2019 το Οικουμενικό Πατριάρχειο ενέγραψε τον Γέροντα Ιερώνυμο Σιμωνοπετρίτη στο Αγιολόγιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας και η μνήμη του τιμάται στις 9 Μαίου.

Με τις Αρχιερατικές ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ.κ. Γεωργίου, εδώ στην Πιερία και συγκεκριμένα στην Ιερά Μητρόπολη Κίτρους Κατερίνης και Πλαταμώνος, η Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας Αγίου Όρους παραχωρεί σε τεμάχιο ιερού λειψάνου του Αγίου και θα παραμείνει στην ενορία Αγίων Χριστοφόρου και Ευθυμίου προς ευλόγησιν του Πιερικού Λαού. Μεγάλη ευλογία καθώς ο Άγιος είναι σχετικά σύγχρονος και Άγιος της υπομονής.

Το λείψανο θα έρθει στην ενορία το Σάββατο στις 3 Ιούλιου 2021 και ώρα 20:30 από Σιμωνοπετρίτες πατέρες, με επικεφαλή τον πατέρα Μύρωνα, όπου και θα ακολουθήσει πανηγυρική Θεία Λειτουργία την Κυριακή με τη συμμετοχή των Αγιορειτών πατέρων!! Οι οποίοι και θα μιλήσουν για τον Άγιο.



Πρωτοπρεσβύτερος
Σωκράτης Ε. Ξενίδης
Προϊστάμενος Ιερού Ναού Αγίων Χριστοφόρου και Ευθυμίου Κατερίνης