με συμμετοχή ποιητών της Ένωσης Συγγραφέων Πιερίας, της Ομάδας «Η ποίηση ταξιδεύει» αλλά και καλλιτεχνών από όλους τους χώρους του Συλλόγου Ζωγράφων Β. Ελλάδος και των Εικαστικών Πιερίας.
Μετά από κάλεσμα της συγγραφέα Μαρίας Ποπκιώση, εμπνεύστριας της κίνησης ποιητών από Β. Ελλάδα «Η ποίηση στις ράγες» με σιδηροδρομικές επισκέψεις σε Κατερίνη και Θεσ/νίκη (Ιούνιο του 2017 και 2018 αντίστοιχα) και στη συνέχεια με οδικές επισκέψεις με τον τίτλο «Η ποίηση ταξιδεύει», στην Πόλη και στη Χαλκίδα (Οκτώβριο του 2019 και Δεκέμβριο αντίστοιχα, απ΄όπου προέκυψαν αντίστοιχες ποιητικές ανθολογίες), αυτή τη φορά η ιδέα αφορούσε στην πραγματοποίηση Φεστιβάλ με θέμα το καλοκαίρι και ανταποκρίθηκαν θερμά σαράντα τρεις (43) συνολικά καλλιτέχνες που κλήθηκαν να δημιουργήσουν. Μέσα σε φιλικό και συναδελφικό κλίμα απαγγείλαμε τα ποιήματά μας και οι εικαστικοί παρουσίασαν τα έργα τους.
Οι ηλεκτρονικές εκδόσεις που προέκυψαν, τόσο από τη δράση στην Πόλη όσο και από την προγραμματισμένη στη Θεσ/νίκη που περιήλθαν σε δύο καλαίσθητες τρίγλωσσες συλλογές με ποίηση και εικαστικά, παρουσιάστηκαν στην ομήγυρη από τα μέλη της ομάδας, τη Φωτεινή Ψιρολιόλιου και τη Μάτα Παπαϊωάννου αντίστοιχα. Οι Τούρκοι φίλοι μας δυστυχώς, δεν κατάφεραν να έρθουν και αναγνώστηκε σχετικό μήνυμα του κ. Mesut Senol.
Τιμήθηκε η μνήμη του μεγάλου μουσικοσυνθέτη μας Μίκη Θεοδωράκη που έφυγε ξαφνικά, τόσο την πρώτη όσο και τη δεύτερη μέρα των εργασιών, με συγκίνηση από όλους.
Αναγνώστηκε επιστολή-χαιρετισμός της προέδρου της Επιτροπής 1821-2021 κας Γιάννας Δασκαλάκη-Αγγελοπούλου, του προέδρου του Συλλόγου Ζωγράφων Θεσ/νίκης και Β. Ελλάδος κ. Περικλή Μπαλάφα και του προέδρου της Ένωσης Συγγραφέων Πιερίας κ. Άγγελου Αγγελίδη.
Η επιθεωρήτρια Μ. Ε. φιλολογικών μαθημάτων του Υπουργείου Παιδείας της Κύπρου, ποιήτρια κα Χρυσούλα Αλεξάνδρου μετέφερε τους χαιρετισμούς του Υπουργού Παιδείας της Κύπρου κ. Στυλιανού Θεοφίλου. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της για τους Ήρωες του ΄21, η δεσποινίς Αναστασία Αγγελίδου, κόρη του προέδρου της ΕΝΩΣΥΠ, έπαιξε με το βιολί γνωστά κομμάτια από ηρωικά τραγούδια, που όλοι σιγοτραγουδήσαμε.
Για τη νέα ανθολογία «Η ποίηση ταξιδεύει … στο 1821» που δημιουργήθηκε για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση μίλησε η γράφουσα, τη δεύτερη μέρα του φεστιβάλ, τονίζοντας το πρωτότυπο της έκδοσης τρόπο και κάνοντας επίσης σύντομη αναφορά στην ηρωική ποίηση. Οι συμμετέχοντες εναλλάχθηκαν στις απαγγελίες και συζήτηση ενώ τον χώρο πλαισίωναν οι χειροποίητες κούκλες με παραδοσιακές φορεσιές του΄21 της ακάματης κας Νίτσας Ξανθοπούλου.
Μετά την πρώτη αυτή παρουσίαση προγραμματίζονται και άλλες σε όλη την Ελλάδα (συνεχίζοντας στις 20 Οκτωβρίου στα Γιαννιτσά και ακολούθως στη Θεσ/νίκη). Σκοπός των μελών της Ομάδας είναι να φτάσει το βιβλίο σε όλες τις Δ/νσεις Β/θμιας Εκπαίδευσης στην Ελλάδα και στην Κύπρο και όπου υπάρχει δανειστική βιβλιοθήκη.
Οι εργασίες έκλεισαν με ευχαριστίες από όλες τις μεριές, οι δε ποιητές και συγγραφείς δώρισαν τα βιβλία τους, από την έκθεση που λειτουργούσε, στη δανειστική βιβλιοθήκη του Veranda Seaside Bar-Restaurant ευχαριστώντας την οικοδέσποινα κα Έλλη Νανίτσου και προσεχώς στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Λιτοχώρου, κατόπιν συν/σης.
Απονεμήθηκαν αναμνηστικοί έπαινοι συμμετοχής σε όλους με ευχές για καλό δρόμο και υποσχόμενοι να ξαναβρεθούμε!
Την έκθεση των έργων επισκέφθηκε ο Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνα κ. Γεώργιος με τη συνοδεία του, συγγενείς, φίλοι και κάτοικοι της περιοχής.
Η βραδιά έκλεισε με μουσική και τραγούδι από τους μαθητές του Μουσικού Εργαστηρίου Ολύμπου με τη φροντίδα του μαέστρου κ. Νίκου Πατρή και γίναμε όλοι μια παρέα στο φθινοπωρινό βραδινό.
Για την Ένωση Συγγραφέων Πιερίας
και την Ομάδα «Η ποίηση ταξιδεύει»
Ευγενία Κορτσάρη