Οι αγριόχοιροι που εισβάλλουν σε ιταλικές πόλεις και δρόμους γίνονται όλο και περισσότεροι, ειδικά μετά το lockdown που μεσολάβησε.
Η εισβολή αγριόχοιρων στους ιταλικούς δρόμους και πόλεις - όχι μόνο στη Ρώμη - αποτελεί κίνδυνο για τη ζωή των ανθρώπων. Τα ζώα, τα οποία έχουν αυξηθεί σε δραματικό αριθμό ειδικά μετά το lockdown, προκαλούν ατύχημα κάθε δύο ημέρες: το 2020 υπήρχαν 16 νεκροί και 215 τραυματίες.
Μέχρι τώρα, βλέποντάς τους να περιφέρονται στους δρόμους - και συχνά επίσης στους αυτοκινητόδρομους - στα πάρκα της πόλης και στην ύπαιθρο φαίνεται να αποτελεί τον κανόνα. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα δεδομένα, στην πραγματικότητα, τα άτομα των αγριόχοιρων ήταν περίπου δύο εκατομμύρια, ώστε περισσότεροι από ένας στους τέσσερις Ιταλούς ενήλικες (26%) δηλώνουν ότι έχουν συναντήσει αγριογούρουνο τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους.
Η κατάσταση έγινε ακόμη πιο κρίσιμη κατά τη διάρκεια της έκτακτης ανάγκης για τον Covid-19: με τους μισούς άδειους δρόμους, τα ζώα που αναζητούσαν φαγητό περιφέρονταν σε δρόμους που δεν χτυπήθηκαν ποτέ μέχρι να συνηθίσουν να συχνάζουν σε σημεία των πόλεων.
Αλλά τώρα που οι πόλεις έχουν ξαναρχίσει να μπαίνουν στους σύνηθες ρυθμούς τους, τα οδικά ατυχήματα που προκαλούνται από απρόβλεπτες συναντήσεις είναι όλο και πιο συχνά: τα τελευταία δέκα χρόνια ο αριθμός των σοβαρών ατυχημάτων με θανάτους και τραυματισμούς από ζώα, αναφέρει η Coldiretti στα δεδομένα του Aci Istat πως έχουν αυξηθεί κατά 81% σε επαρχιακούς δρόμους.
Αυτό που συνέβη τον περασμένο Οκτώβριο στο Τορίνο, στον περιφερειακό δρόμο Άστη, όπου ένα κοπάδι διέσχισε το δρόμο δημιουργώντας μια καραμπόλα δίνει μια έμφαση στα στοιχεία. Συμμετείχαν ένα ασθενοφόρο με έναν ασθενή και δύο άλλα αυτοκίνητα, καθώς αγριογούρουνα προκάλεσαν δύο τραυματισμούς και εμπόδισαν την κυκλοφορία για δύο ώρες.
Τα τροχαία ατυχήματα είναι μόνο ένα από τα αποτελέσματα της ανεξέλεγκτης αύξησης των αγριογούρουνων: υπάρχουν 200 εκατομμύρια ευρώ ζημιές στην ύπαιθρο, χωρίς να ληφθούν υπόψη οι κίνδυνοι που σχετίζονται με την αλλοίωση της περιβαλλοντικής ισορροπίας και την πιθανή εξάπλωση ασθενειών όπως η Αφρικανική πανώλη των χοίρων.
* Από Κυνηγετικό Σύλλογο Κατερίνης
ΠΗΓΗ: kynigesia.gr