Βέβαια το χρέος της Ιαπωνίας δεν έχει τα ίδια χαρακτηριστικά καθότι είναι εσωτερικό. Δηλαδή το κατέχουν σε μεγάλο ποσοστό Ιάπωνες, εν αντιθέσει με το ελληνικό που το μεγαλύτερο ποσοστό το κατέχουν ξένοι, οπότε είμαστε σε απείρως δυσκολότερη θέση από την Ιαπωνία!
Αξίζει να επισημανθεί ότι όταν ξεκίνησε η κρίση στην ελληνική οικονομία την άνοιξη του 2010 το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ ήταν 115, 1 %! Δεύτερη στην Ευρώπη με το υψηλότερο χρέος, πολύ πιο κάτω από την Ελλάδα, είναι η Ιταλία με 156%!
Το δυσθεώρητο αυτό χρέος, που είναι πλέον μη διαχειρίσιμο, θα συνεχίζεται να αυξάνεται περαιτέρω! Τα δύσκολα είναι μπροστά μας! Η Ελλάδα στα επόμενα χρόνια πρέπει να αρχίσει να αποπληρώνει τα δάνεια που έλαβε από την Ευρωπαϊκή Ένωση καθότι τελειώνει η περίοδος χάριτος που έλαβε από αυτήν!
Αυτό το γεγονός σε συνδυασμό με τη σταδιακή απόσυρση μέτρων ενίσχυσης των οικονομιών από την ΕΚΤ, που εκτυπώνει ανεξέλεγκτα χρήμα, τα επόμενα χρόνια θα προκαλέσει άνοδο του ρίσκου στο προφίλ του ελληνικού χρέους, με απόρροια την άνοδο κόστους δανεισμού της Ελλάδας και την αντιμετώπιση δυσχερών αποτελεσμάτων για τους Έλληνες πολίτες στο μέλλον!
Για να αντιμετωπιστεί αυτό το βουνό του δημοσίου χρέους, που απειλητικά ορθώνεται μπροστά μας, επιβάλλεται να στραφούμε στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, μέσω προσέλκυσης ξένων άμεσων επενδύσεων, καθώς και την ενίσχυση της εγχώριας επιχειρηματικότητας με διαμόρφωση κατάλληλου σταθερού επενδυτικού κλίματος, καθώς και πάταξη της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς! Εν κατακλείδι, επιβάλλεται να δοθεί ιδιαίτερο βάρος σε τομείς της οικονομίας που η χώρα μας έχει στρατηγικό πλεονέκτημα, όπως ο τουρισμός! Ο τουρισμός αποτελεί βαριά βιομηχανία για τη χώρα μας, γι’ ατό θα πρέπει να στοχεύσουμε στην περαιτέρω ανάπτυξή του, με ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού (π.χ. πολιτιστικός, θρησκευτικός, γαστρονομικός), που θα συμβάλλει στη διεύρυνσή του όλο το χρόνο! Σε αυτό θα συμβάλλει η ύπαρξη οργανωμένου σχεδίου ανάπτυξης εναλλακτικών μορφών τουρισμού από το Υπουργείο Τουρισμού! Το σχέδιο αυτό θα αναλάβουν να το εφαρμόσουν οι υπηρεσίες τουριστικής ανάπτυξης, που επιβάλλεται να ιδρυθούν σε κάθε Δήμο της επικράτειας!
Υ.Γ. Το παρόν άρθρο το αφιερώνω στη μνήμη του πρόσφατα εκλιπόντος πατέρα μου Θωμά (Ταξίαρχο ε.α. ελληνικής αστυνομίας διατελέσαντας αστυνομικός διευθυντής Ημαθίας από το 1996-1999) στους παππούδες μου Βασίλειο Γκατζή (ανάπηρος στον ελληνοϊταλικό πόλεμο 1940- 1941) και Βασίλειο Μακρυγιάννη (συμμετείχε στην εθνική αντίσταση με ένα από τα ένοπλα σώματα του ΕΔΕΣ του στρατηγού Ναπολέοντα Ζέρβα), καθώς και στις αποθανούσες γιαγιάδες μου Φανή Μακρυγιάννη (δασκάλα στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Κατερίνης) και Στυλιανή Γκατζή!
Επίσης, στους προπαππούδες μου Ιωάννη Γκατζή (αποθανόντα στην μάχη μεταξύ ελληνικών και βουλγαρικών δυνάμεων στο Κιλκίς-Λαχανά τον Ιούνιο του 1913),ιερέα Δημήτριο Γκατζή, Σπυρίδων Μακρυγιάννη, Αθανάσιο Σάββα και Θωμά, στις προγιαγιάδες μου Μαρία Μακρυγιάννη, Βασιλική Σάββα, Ευανθία Γκατζή και Φωτεινή, πάππου προς πάππου, στη νονά μου Ελβίρα και Βασίλειο, στον πνευματικό μου Αρχιμανδρίτη Στέφανο Παπαθανασίου και σε όλους τους κεκοιμημένους συγγενείς και φίλους μου! Ακόμη, το αφιερώνω στους ζώντες μητέρα μου Μαρία, στην αδερφή μου Στυλιανή (Ινώ), καθώς και στους συγγενείς και φίλους μου!
* Θεοφάνης Γκατζής του Θωμά και της Μαίρης
Οικονομολόγος- Διεθνολόγος, αρθρογράφοςΜSc Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Τουρισμού και Πολιτισμού
Ethnikosagwn.blogspot.com
Email:theofanis28@gmail.com
https://www.facebook.com/theofanis.gkatzhs
Κατερίνη, 06-10-2021