Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2021

Στην ουρά για να «μάθεις»…

Ατέλειωτες ουρές και εικόνες συνωστισμού έξω από τις πύλες των πανεπιστημίων στις πρώτες ημέρες που αυτά άνοιξαν για να υποδεχτούν τους φοιτητές-τριες. Σε κάποια τμήματα με το που θα γεμίσουν οι αίθουσες, κλείνουν οι πόρτες και όποιος πρόλαβε…

Καθυστερήσεις, απουσίες, ταλαιπωρία, ενώ φοιτητές-τριες που έχουν πληρώσει 10 ευρώ σε ραπιντ τεστ κινδυνεύουν να μείνουν εκτός μαθημάτων είτε λόγο της ουράς είτε αν για κάποιο λόγο έχει περάσει έστω και… ένα λεπτό από τις 48 ώρες που προβλέπει ο νομοθέτης για κάποιον να κάνει το τεστ και να είναι «έγκυρο», γιατί το «σκανάρισμα» δεν κάνει… λάθη. Αν φοιτητής κάνει το ραπιντ τεστ π.χ. Δευτέρα πρωί στις 9:00, δεν μπορεί να πάει στο πανεπιστήμιο την Τετάρτη στις 9 και ένα λεπτό… Θα πρέπει να κάνει νέο ραπιντ τεστ και να πληρώσει πάλι από την τσέπη του άλλα 10 ευρώ.

Και αντί το κράτος και τα πανεπιστήμια να επενδύσουν σε κατασκευή νέων αιθουσών ώστε να «σπάσουν» οι χρονιές σε ολιγομελή τμήματα, αγορά νέου εξοπλισμού, δωρεάν συγγραμμάτων για τους φοιτητές, προσλήψεις καθηγητών, προσωπικού καθαριότητας, δωρεάν τεστ, κ.α., επενδύει εκατομμύρια σε ιδιωτικές εταιρίες φύλαξης για να ελέγχουν τα ραπιντ τεστ και το ποιος έχει «δικαίωμα» να μπαίνει στα πανεπιστήμια και σε «ψηφιακά πάσα», λες και αυτό ήταν το πρόβλημα της εκπαίδευσης μας, δεν είχαν οι φοιτητές-τριες «ψηφιακά πάσα»!

Για μία θέση λοιπόν στην ουρά οι φοιτητές-τριες μας, για να «μάθουν»...

* Φωτογραφία από Edgar Curious από το Pixabay