Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2021

Το Πεδίο Βολής στο Λιτόχωρο πάει στους Αμερικάνους, όπως και άλλα πολλά...

Ελληνοαμερικάνικη αμυντική συμφωνία μετατρέπει την πατρίδα μας σε μία απέραντη βάση των Αμερικανών, ενώ τα ανταλλάγματα που παίρνουμε είναι θολά και αδιευκρίνιστα. 

Η συμφωνία αυτή δεν αρμόζει σε μία χώρα που θέλει να λέγεται κυρίαρχη και ανεξάρτητη. Είναι πενταετής με δικαίωμα ανανέωσης επ'  αόριστον και αν θέλει η χώρα μας να την τερματίσει θα πρέπει να ειδοποιήσει δύο χρόνια νωρίτερα!

Παραχωρούνται στρατόπεδα και εγκαταστάσεις στην Αλεξανδρούπολη, στη Σούδα, στη Νέα Ιωνία Βόλου και στο Πεδίο Βολής στο Λιτόχωρο. Ενώ προβλέπεται ότι «οι Αμερικανικές δυνάμεις θα μπορούν να επιχειρούν ή να πραγματοποιούν εκπαιδευτικές ασκήσεις τόσο στην ηπειρωτική Ελλάδα, όσο και σε νησιά».

Εκτός από κάποιες αόριστες δηλώσεις των Αμερικανών για προστασία της κυριαρχίας μας, δεν προκύπτει κάποιο ουσιαστικό αντάλλαγμα για όσα τους δίνουμε. Δεν αμφιβάλλουμε ότι οι "φίλοι" μας οι Αμερικανοί θα συνεχίζουν να κρατούν ίσες αποστάσεις σε οποιαδήποτε διένεξη-κρίση με την Τουρκία. Ίσα ίσα που τώρα θα έχουν δικαίωμα να επεμβαίνουν και να γκριζάρονται περιοχές της πατρίδας μας, όπως έγινε στο παρελθόν με τα Ίμια.

Δεν είμαστε κατά συνάψεων αμυντικών συνεργασιών με άλλες χώρες, αλλά όταν υπογράφεις μία συμφωνία πρέπει εκτός από το να δίνεις, να παίρνεις και κάτι ουσιαστικό! Πρόκειται για μία συμφωνία που μας θυμίζει αυτές που υπογράφονταν στο παρελθόν από τις λεγόμενες μεγάλες δυνάμεις και τις αποικίες τους, με όλα τα οφέλη να καταλήγουν φυσικά στα χέρια των ισχυρών... 

* Φωτογραφία από Hands off my tags! Michael Gaida από το Pixabay