Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2021

Τεχνικό πρόγραμμα και προϋπολογισμός 2022 Δήμου Κατερίνης - Εγκώμια από την διοίκηση, αντιδράσεις από την αντιπολίτευση...

Η διοίκηση του Δήμου Κατερίνης πέρασε όπως ήταν αναμενόμενο το τεχνικό πρόγραμμα και τον προϋπολογισμό για το 2022 και όπως ήταν και αυτό αναμενόμενο η αντιπολίτευση (εκτός από κάποιους ανεξάρτητους δημοτικούς συμβούλους), καταψήφισε.





➤ Τι λέει για το τεχνικό πρόγραμμα και τον προϋπολογισμό του 2022 η διοίκηση του Δήμου Κατερίνης (δελτία τύπου) :


Δήμος Κατερίνης: Εγκρίθηκε το Τεχνικό Πρόγραμμα 2022, με εξασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις

Κώστας Κουκοδήμος: Απόλυτα ρεαλιστική & υλοποιήσιμη πρόταση

Το Τεχνικό Πρόγραμμα μελετών και έργων του Δήμου Κατερίνης, για το έτος 2022, ύψους 15 εκ. ευρώ, ενέκρινε χθες το βράδυ, το Δημοτικό Συμβούλιο Κατερίνης, που συνεδρίασε με τηλεδιάσκεψη. Όπως τονίστηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, το Τεχνικό Πρόγραμμα ανέρχεται σε14.960.694,60 ευρώ (τα 14 εκ. ευρώ αφορούν έργα και το 900.000 ευρώ περίπου μελέτες), ενώ περιλαμβάνει έργα και παρεμβάσεις σε κρίσιμους τομείς, όπως η αγροτική οικονομία, οι βασικές υποδομές, η κοινωνική μέριμνα.

«Πρόκειται για μια ρεαλιστική πρόταση που αποτυπώνεται όχι ως έκθεση ιδεών αλλά ως αναγκαιότητα» σημείωσε στην τοποθέτησή του, ο Δήμαρχος Κατερίνης Κώστας Κουκοδήμος.

Επιπλέον, όπως επισήμανε ο Δήμαρχος: «Το τεχνικό πρόγραμμα περιλαμβάνει συνεχιζόμενα έργα, εξοπλισμό για τις υπηρεσίες, αναπλάσεις, πράσινο και άλλες παρεμβάσεις που συγκροτούν ένα απόλυτα ρεαλιστικό πρόγραμμα. Ένα υλοποιήσιμο πρόγραμμα, αφού κάθε έργο και παρέμβαση που περιλαμβάνεται σε αυτό έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση Στοχεύουμε σε μια ισόρροπη ανάπτυξη, στοχεύουμε στη στήριξη της τοπικής οικονομίας και στην υλοποίηση έργων που θα συμβάλλουν σ’ αυτή την κατεύθυνση».

Κλείνοντας, ο Δήμαρχος ευχαρίστησε τους εργαζόμενους & τα στελέχη του δήμου, της Τεχνικής υπηρεσίας και της Πολεοδομίας, που εργάστηκαν για το Τεχνικό Πρόγραμμα.

Βιώσιμη και φιλική πόλη

«Για εύστοχο σχεδιασμό, αξιοποίηση κάθε χρηματοδοτικού εργαλείου, ακατάπαυστη προσπάθεια - προσήλωση στους στόχους ουσιαστικής αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των δημοτών, τόσο στον αστικό ιστό, στις γειτονιές, όσο και στις τοπικές κοινότητες» έκανε λόγο, στην εισήγησή του, ο Αντιδήμαρχος Κοινοτήτων & Αυτεπιστασίας Γιώργος Κυριακίδης επισημαίνοντας: «Ξεκινούμε επίσης παρεμβάσεις στις πολεοδομικές ενότητες, παρεμβάσεις όχι μόνο στο κέντρο αλλά και στις γειτονιές, με διανοίξεις δρόμων, κατασκευές πεζοδρομίων και επέκταση του δημοτικού φωτισμού. Το όραμά μας, για μια βιώσιμη πόλη, φιλική για τους δημότες και ελκυστική για τους επισκέπτες πραγματοποιείται μέρα με τη μέρα».

ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Όπως υπογραμμίστηκε, το τεχνικό πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα αγροτικής οδοποιίας με χρηματοδότηση 1.800 εκ. ευρώ, εγκεκριμένα έργα μέσα από χρηματοδοτικά προγράμματα, όπως το πρόγραμμα «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ», ενώ ήδη έχουν κατατεθεί 14 προτάσεις με πλήρεις φακέλους και ολοκληρωμένες μελέτες στο πρόγραμμα ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ, συνολικού προϋπολογισμού 25 εκ. ευρώ.


Δήμος Κατερίνης Ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός για το 2022


Κ. Κουκοδήμος: Αναπτυξιακός προϋπολογισμός με κοινωνικό πρόσημο

Η εξασφάλιση της ομαλής λειτουργίας των υπηρεσιών και των κοινωνικών δομών του Δήμου Κατερίνης, αποτυπώνεται στον προϋπολογισμό του 2022, ο οποίος ψηφίστηκε σε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, το βράδυ της Δευτέρας.

Ο προϋπολογισμός, όπως ορίζει ο νόμος είναι ισοσκελισμένος και το ύψος του για το 2022, ανέρχεται σε 104.590.000 ευρώ. Για έναν προύπολογισμό που έρχεται σε μια δύσκολη συγκυρία λόγω των συνεπειών στην οικονομία που αφήνει η πανδημία, έκανε λόγο στην τοποθέτησή του ο δήμαρχος Κατερίνης Κώστας Κουκοδήμος. Ωστόσο, όπως τόνισε, διατηρεί το κοινωνικό του πρόσημο και αντιμετωπίζει τα προβλήματα της εποχής. Ο δήμαρχος Κατερίνης, στάθηκε στην στήριξη της πολιτείας, χαρακτηρίζοντάς την «κρίσιμη». Ωστόσο, όπως είπε, ακόμη δεν έχουμε πλήρη εικόνα για το τελικό ύψος της απώλειας εσόδων, που ενδεχομένως θα υπάρξει από την πανδημία.

Στις αρχές που διέπει τον προϋπολογισμό του 2022, αναφέρθηκε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος και εισηγητής του θέματος Γιάννης Νταντάμης. «Κληθήκαμε να συντάξουμε έναν προϋπολογισμό μέσα σε ένα ιδιαιτέρως ασφυκτικό πλαίσιο, λόγων των καταστάσεων που έχει περιέλθει η πατρίδα μας και όλος ο κόσμος το τελευταίο χρονικό διάστημα», είπε. Ο κ. Νταντάμης αναφερόμενος στις βασικές αρχές του προϋπολογισμού τόνισε πως αυτές είναι η χρηστή δημοσιονομική διαχείριση που διασφαλίζει τη σταθερότητα, η αναπτυξιακή διάσταση, καθώς και η διαφάνεια και ο δημόσιος έλεγχος στη διαχείριση των πόρων «με την ειλικρίνεια την καθολικότητα και την ειδίκευση των πιστώσεων».

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών Υπηρεσιών μέσα από τον προϋπολογισμό του 2022 καθορίζονται και οριοθετούνται στόχοι, όπως η αποτελεσματική και ορθολογική διαχείριση των πόρων και η βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Η διαρκής αξιολόγηση και παρακολούθηση των λειτουργικών εξόδων και ιδιαίτερα των ανταποδοτικών υπηρεσιών, το κόστος των οποίων καλύπτεται και από τη συνεισφορά των δημοτών, αποτελεί ένα ακόμη βασικό στοιχείο, καθώς και η αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων που προκύπτουν για τον δήμο μας, μέσα από εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδότησης.

Ο κ. Νταντάμης, τόνισε πως η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δήμου, αποτελεί ένα επιπλέον εργαλείο αύξησης των εσόδων, όπου στο επίκεντρο της πολιτικής του είναι η εξυπηρέτηση του δημότη με σύγχρονα μέσα, καθώς και η στήριξη των ευπαθών κοινωνικά ομάδων.

Σε ό,τι αφορά τον αναπτυξιακό χαρακτήρα του προϋπολογισμού αποτυπώνεται με σαφήνεια στο τεχνικό πρόγραμμα. «Έργα και μελέτες που βελτιώνουν την αισθητική της πόλης μας, την ανάπτυξη των υποδομών, την αναβάθμιση των σχολικών μονάδων, τον εκσυγχρονισμό των δομών πρόνοιας, έργα που προάγουν τον αθλητισμό και τους φυσικούς πόρους καθώς και την εξοικονόμηση ενέργειας. Έργα που βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Νταντάμης.
Ολοκληρώνοντας την εισήγησή του, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Υπηρεσιών ευχαρίστησε την Διευθύντρια, τους Τμηματάρχες και τα στελέχη της Οικονομικής Υπηρεσίας για την ουσιαστική και αποτελεσματική εργασία τους, στη σύνταξη του προϋπολογισμού.

Αναλυτικά, ο πίνακας των έργων, ο οποίος στη διάρκεια της συνεδρίασης παρουσιάστηκε από τους αρμόδιους αντιδημάρχους:



----------------------------

➤ Τι λέει η αντιπολίτευση:

Αναστασιάδης Θωμάς - Δημοτικός Σύμβουλος Κατερίνης ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ

Έχει ενδιαφέρον να διαβάσει κανείς το προεκλογικό πρόγραμμα της νυν διοίκησης Κουκοδήμου - Νταντάμη, για να νιώσει έστω για λίγο ότι κατοικεί στο Ντουμπάϊ …ή στο Ωκλαντ της Νέας Ζηλανδίας που ανακηρύχθηκε η καλύτερη πόλη για το 2021 στην παγκόσμια κατάταξη.

Μόνο που 2,5 χρόνια μετά τις εκλογές, ζούμε σε μια Κατερίνη με περισσότερες λακούβες από ποτέ, χωρίς νέα αναπτυξιακά έργα και με μια διοίκηση που απλώς φωτογραφίζεται σε έργα που παρέλαβε από την προηγούμενη, όπως το τελευταίο παράδειγμα του έργου αποχέτευσης ομβρίων, για το οποίο παρέλαβε έτοιμη μελέτη και χρηματοδότηση.

Η Διοίκηση εμφανίστηκε στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο με ένα τεχνικό πρόγραμμα για το 2022 προϋπολογισμού 15.000.000€, όταν τα Τρίκαλα το 2021 έβαλαν στο τεχνικό πρόγραμμα 42.585.731€, ενώ μαζί με τα χρηματοδοτικά προγράμματα (Φιλόδημος 2, ΕΣΠΑ, ΠΔΕ, Τρίτσης) ανακοίνωσε υλοποίηση έργων για το 2021 αξίας 96.000.000€, η Πάτρα 88.000.000€ , ενώ για το 2022 , το Ρέθυμνο κατέθεσε 53.000.000€ με 55 χιλιάδες κατοίκους και το Καρπενήσι 14.000.000€ με 15 χιλιάδες κατοίκους. Δεκάδες άλλοι Δήμοι σε όλη την Ελλάδα προφανώς δεν ξέρουν ..αλλά γνωρίζει καλά η διοίκηση εδώ στην Κατερίνη.

Μια διοίκηση λοιπόν που υποσχέθηκε τα πάντα στους πάντες προεκλογικά…σήμερα δηλώνει ότι «κάνουμε τεχνικό πρόγραμμα υλοποιήσιμο» και όχι «φούσκα» , όπως άφησε να εννοηθεί ο αντιδήμαρχος που μιλούσε στην θέση του Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών, αναφορικά με τον Δήμο Τρικκαίων και έσπευσε να χειροκροτήσει ο Δήμαρχος…

Είναι άλλωστε γνωστό τοις πάσι ότι ο Δήμος Κατερίνης και η διοίκηση Κουκοδήμου - Νταντάμη, είναι έτη φωτός μπροστά, σε σχέση με τον Δήμο Τρικκαίων και την Διοίκηση Παπαστεργίου.

Πάντως, θα έχει ενδιαφέρον να δούμε την απάντηση της Διοίκησης στο ερώτημα που θέσαμε ΠΟΣΑ από τα έργα του περσινού τεχνικού προγράμματος (10.000.000€) υλοποιήθηκαν, για να ενημερώσει και ο Δήμαρχος τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ και τους άλλους Δημάρχους το μυστικό της επιτυχίας μιας καλής διοίκησης…

Το βίντεο των εισηγήσεων μου: https://youtu.be/0M9F5bq0rmI

------------------------

ΤΣΙΑΜΠΕΡΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ : ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΑΝΙΚΑΝΟΙ ΚΑΙ ΕΠΙΚΥΝΔΥΝΟΙ-ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2022 ΧΩΡΙΣ ΟΡΑΜΑ ΚΑΙ ΜΕ ΠΟΛΛΑ ΓΚΡΙΖΑ ΣΗΜΕΙΑ.

422.000 ευρώ πρόστιμα.

Αυτός είναι ο λογαριασμός για το καλοκαίρι του 21 , από το Λιμεναρχείο Κατερίνης, για την έλλειψη ναυαγοσωστικής κάλυψης, που οδήγησε και στην απώλεια των γαλάζιων σημαιών. Αφού ενημερώθηκε τελικά ο αρμόδιος αντιδήμαρχος και με καθυστέρηση 20 ημερών, μας ενημέρωσε και εμάς πλέον ανερυθρίαστα, για το τεράστιο πρόστιμο. Αξίζει να σημειωθεί το σχόλιό του "μην το βλέπετε το μεγάλο ποσό , θα γίνουν ενστάσεις και ο κ. Μητσοτάκης( ο υπουργός του) θα το σβήσει. ".Αυτό του είπαν, αυτό λέει. Αντιδήμαρχε ακόμη και να το μηδενήσετε, το έγκλημα έγινε και δυστυχώς για άλλη μια φορά, δείξατε την διοικητική σας ανικανότητα που αγγίζει τα όρια της επικινδυνότητας, φορτώνοντας οικονομικά βάρη στους δημότες μας.
Μπροστά στην επικοινωνιακή σας προσπάθεια να διασωθείτε δεν ορρωδείτε προ ουδενός.

-ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ 2022.

Ένα πρόγραμμα απλά διαχειριστικό, με πολλές επαναλήψεις έργων του περσινού τεχνικού προγράμματος, άτολμο χωρίς συγκεκριμένο προγραμματισμό. Ένα πρόγραμμα "φτωχό" 15.000.000 , που όπως και αρμόδιος αντιδήμαρχος παραδέχτηκε, πίσω από τον χαρακτηρισμό του ως εφικτό, φαίνεται η ένδεια οράματος, ικανότητας και κυρίως θέλησης προκειμένου ο δήμος μας να αλλάξει σιγά σιγά πρόσωπο. Ένας δήμος που ανήκει στην πρώτη δεκάδα των μεγαλυτέρων δήμων, καταθέτει τεχνικό πρόγραμμα βάζοντας τον πήχη πολύ χαμηλά με την αιτιολογία "να τον περάσουμε εύκολα". Κ.κ της διοίκησης όταν ο πήχης είναι χαμηλός είναι χαμηλός τελείωσε.... Άλλωστε το τεχνικό πρόγραμμα είναι ένα ποιοτικό στοιχείο κορυφαίο μαζί με τον προυπολογισμό, που αντικατοπτρίζει τις ικανότητές σας και την θέλησή σας.
Φυσικά δεν χρειάζεται να κάνουμε αναφορά στα τεχνικά προγγράμματα των άλλων δήμων μικρότερων η μεγαλύτερων. Εκεί πια η σύγκριση είναι αδιάψευστη,
φαίνεται η διαφορά, συντριπτικά απογοητευτική για τον Δήμο μας.

Υ. Γ Κύριοι της διοίκησης απαλλαγείτε πλέον από τα σύνδρομα του παρελθόντος, είστε εσείς διοίκηση εδώ και δυόμιση χρόνια. Εσάς εμπιστεύτηκαν οι δημότες μας. Σημείο αναφοράς σας δεν πρέπει να είναι οι προηγούμενοι, όπως συνέχεια επιχειρηματολογείτε, αλλά το προεκλογικό σας πρόγραμμα που δεν υλοποιήσατε ούτε κατά το ελάχιστο. Κρίμα μία χαμένη τετραετία τετραετία για τον Δήμο μας.