Ας σχολιάσουμε λοιπόν ένα πραγματικό γεγονός που συνέβει σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος της πόλης μας. Δεν έχει σημασία σε ποιο κατάστημα.
Ο πελάτης παραγγέλνει 6 γύρους και 2 μερίδες πατάτες. 2,70 ο ένας γύρος και 2.20 η μερίδα οι πατάτες, σύνολο 20.60 ευρώ. Ο πελάτης ρωτάει αν υπάρχει περίπτωση να του κόψουν τα 0,60 λεπτά του ευρώ και να πληρώσει 20 ευρώ αντί για 20,60. Το κατάστημα του απαντάει ότι αυτό δεν γίνεται γιατί τα έξοδα τους είναι αυξημένα. «Που να δείτε τα δικά μας έξοδα» απαντάει ο πελάτης. «Εμείς πρέπει να αυξήσουμε τις τιμές και όχι να σας κάνουμε έκπτωση» απαντάει το κατάστημα. «Κατεβάστε τις τιμές για να μπορούμε να συνεχίζουμε να ψωνίζουμε» λέει ο πελάτης, «αλλιώς θα σταματήσουμε να ψωνίζουμε και χαμένοι θα είστε και εσείς» συνεχίζει ο πελάτης. Τελικά το κατάστημα δεν "χάρισε" τα 0,60 λεπτά του ευρώ στον πελάτη που πλήρωσε 20,60 αυτά που αγόρασε.
Μερικές σκέψεις μας πάνω σε αυτή την συζήτηση:
Ένας πελάτης αγοράζει 6 γύρους και 2 μερίδες πατάτες, δηλαδή κάνει τζίρο που θα έκαναν σε άλλη περίπτωση 6 τουλάχιστον διαφορετικοί πελάτες. Από έναν γύρο των 2,70 ευρώ το κατάστημα έχει κέρδος X1, άρα με 6 γύρους το κέρδος πάει X6. Αν "χάριζε" τα 0.60 λεπτά του ευρώ, τα υπόλοιπα 20 ευρώ δεν είναι κέρδος για το κατάστημα; Είναι! Θα έχανε το κατάστημα από αυτά τα 0,60; Όχι! Θα εισέπραττε τα 20 ευρώ και θα είχε και ένα "ευχαριστημένο" πελάτη που θα πίστευε ότι με τα 0,60 που γλύτωσε ότι ήταν κερδισμένος. Τώρα πόσο κερδισμένος είναι κάποιος που πληρώνει έναν γύρο 2,60-2,70 ευρώ είναι άλλη συζήτηση...
Όλα είναι θέμα "διπλωματίας", που στην συγκεκριμένη περίπτωση το κατάστημα έδειξε ότι δεν διαθέτει.
«Αν αυξήσουν τις τιμές, δεν ξαναγοράζω» λέει ο πελάτης και συνεχίζει «ή θα φάω τίποτα άλλο ή θα πάρω από αλλού ή αν πάρω θα πάρω σε μικρότερη ποσότητα».
Το κατάστημα μπορεί σήμερα να "κέρδισε" 0,60 λεπτά του ευρώ, τον πελάτη όμως δεν βλέπουμε να τον ξαναδεί σύντομα...
Αν δεν καταλάβουν τα καταστήματα ότι αυξάνοντας τις τιμές τους, μειώνεται η κατανάλωση τους, θα έχουν σημαντικό πρόβλημα επιβίωσης το οποίο έχουμε όλοι μας.
Τι μπορεί να γίνει ώστε και καταστήματα και πελάτες να είναι ικανοποιημένοι; Να αποδώσουν τις ευθύνες σε αυτούς που πραγματικά ευθύνονται και δεν είναι άλλοι από τα πολιτικά κόμματα της πατρίδας μας που μας κυβερνούν εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Πρώτη κίνηση: ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΨΗΦΙΖΕΤΕ! Ψηφίστε ένα "μικρό" πολιτικό κόμμα, ένα κόμμα που δεν έχετε ψηφίσει ξανά στο παρελθόν. «Τιμωρήστε» στην κάλπη τα πολιτικά κόμματα που έφεραν την φτώχεια στην ζωή μας! Σκεφτείτε και φερθείτε έξυπνα, για να επιβιώσετε εσείς, εμείς και οι οικογένειες μας... Και ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΗΘΕΙΤΕ και ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΤΕ. Μην μένετε με το στόμα κλειστό και το κεφάλι κατεβασμένο...