σχετικά με την έναρξη του προγράμματος του δια στόματος εμβολιασμού των κόκκινων αλεπούδων για την άνοιξη 2022 στο πλαίσιο επιτήρησης και καταπολέμησης της λύσσας στην Ελλάδα :
“Στην υπ’ αριθ. 488/68659/15.03.2022 απόφαση του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων – ΥΠ.Α.Α.Τ. (ΑΔΑ:ΨΚ2Τ4653ΠΓ-ΥΛΒ) ορίσθηκαν 17 Περιφερειακές Ενότητες (Π.Ε.), στις οποίες θα πραγματοποιηθούν οι πτήσεις για τη ρίψη εμβολιακών δολωμάτων με στόχο τον δια του στόματος εμβολιασμό των κόκκινων αλεπούδων κατά της Λύσσας την Άνοιξη 2022, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται οι Π.Ε. Κιλκίς, Πέλλας και τμήματα των Π.Ε. Θεσσαλονίκης, Σερρών και Ημαθίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (Π.Κ.Μ.), (όπως αποτυπώνονται στον επισυναπτόμενο χάρτη) και καθορίσθηκαν οι λεπτομέρειες της εφαρμογής του Προγράμματος Ενεργητικής Επιτήρησης για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας του εμβολιασμού. Εμβολιασμός δεν θα διενεργηθεί σε κατοικημένες αστικές και περιαστικές περιοχές, μεγάλα οδικά δίκτυα, λίμνες κ.ά.. Υπολογίζεται η διασπορά 25 δολωμάτων ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο επιφάνειας (τουλάχιστον>20 δολώματα/km). Η εποπτεία του προγράμματος θα διενεργείται σε καθημερινή βάση από υπαλλήλους των Τμημάτων Ζωοανθρωπονόσων της Διεύθυνσης Υγείας των Ζώων και της Τοπογραφικής της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων και Αγροτικών Υποδομών του ΥΠ.Α.Α.Τ., με τη συνδρομή των αρμόδιων Κτηνιατρικών Αρχών των περιοχών εμβολιασμού ή των περιοχών, όπου εδρεύουν οι αερολέσχες εκκίνησης των αεροσκαφών.
Σύμφωνα με το υπ’ αριθ. 508/71415/16.03.2022 έγγραφο του ΥΠ.Α.Α.Τ. η έναρξη των εναέριων ρίψεων των εμβολιακών δολωμάτων αναμένεται να ξεκινήσει την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου 2022 και εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τις 30 Απριλίου του 2022.
Το σχέδιο των πτήσεων είναι ενδεικτικό και υπάρχει πιθανότητα να γίνονται αλλαγές λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών (βροχοπτώσεις, ομίχλες, ισχυροί άνεμοι, χιονοπτώσεις). Το Τμήμα Υ.Ζ & Κ.Α.Φ.Ε. της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Π.Κ.Μ. πληροφορείται ηλεκτρονικά για τις πτήσεις στην Περιφέρεια και ενημερώνει άμεσα τους Δήμους και αρμόδιους φορείς, ώστε, μέσω αυτών, να ενημερώνονται σχετικά υπάλληλοι, πολίτες και μαθητές.
Με στόχο την προστασία της Δημόσιας Υγείας και λόγω της σοβαρότητας της νόσου υπενθυμίζουμε τα μέτρα διαχείρισης των εμβολιακών δολωμάτων και παραθέτουμε σχετική φωτογραφία του εμβολιακού δολώματος:
- Να αποφεύγεται η επαφή με τα εμβόλια-δολώματα γιατί περιέχουν ζωντανό ιό ελαττωμένης λοιμογόνου δύναμης (μικροί κύβοι χρώματος λαδί-καφέ με οσμή ψαριού) και ειδικά με γυμνά χέρια.
- “Σε περίπτωση εύρεσης τέτοιων δολωμάτων σε αγροτικές και δασώδεις περιοχές ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΝΑ ΤΑ ΑΚΟΥΜΠΟΥΝ Ή ΝΑ ΤΑ ΠΑΤΟΥΝ. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΝΑ ΕΡΘΟΥΝ ΣΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΑΥΤΑ, ενώ επιβάλλεται σχετική ενημέρωση των τοπικών κτηνιατρικών αρχών“.
- Σε περίπτωση επαφής με το εμβόλιο-δόλωμα με γυμνά χέρια, ο πολίτης θα πρέπει να μεταβεί άμεσα σε μονάδα Υγείας.
Πληροφορίες σχετικά με τη νόσο στον άνθρωπο είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ (www.eody.gov.gr). Πληροφορίες για τη νόσο (τηλεοπτικό spot – video, ενημερωτικό φυλλάδιο, νομοθεσία, κ.τ.λ.) παρατίθενται στην ιστοσελίδα του ΥΠ.Α.Α.Τ. (www.minagric.gr: Πολίτης → Νοσήματα που μεταδίδονται από τα ζώα στον άνθρωπο → Λύσσα), η οποία είναι διαθέσιμη και μέσα από την ιστοσελίδα της Π.Κ.Μ. (www.pkm.gov.gr: Ενδιαφέρουν τον πολίτη → Ενημέρωση για τη Λύσσα) όπως και το προαναφερόμενο video”.