«Games Always Make Everyone Smart. The culture of inclusion in European citizenship: by playing we include» που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Ζάγκρεμπ της Κροατίας.
Mαθητές της Στ΄ Τάξης του 15ου Δημοτικού Σχολείου Κατερίνης, ταξίδεψαν στην Κροατία συνοδευόμενοι από τους εκπαιδευτικούς του σχολείου μας Παπανικολάου Κωνσταντίνο (διευθυντή), Τσικούρα Κωνσταντίνο (Συντονιστή του Προγράμματος) και Μπαλούκα Ιωάννη (εκπαιδευτικό της Στ᾽ Τάξης). Εκεί συναντήθηκαν με μαθητές και εκπαιδευτικούς από τη Ιταλία, τη Ρουμανία, την Πορτογαλία και την Πολωνία. Την κινητικότητα διοργάνωσε το σχολείο της Κροατίας Osnovna skola Vukomerec και οι μαθητές συμμετείχαν σε δραστηριότητες που σχεδίασαν οι εκπαιδευτικοί του με θέμα τα παιχνίδια χωρίς σύνορα στη μαθησιακή διαδικασία.
Εκπαιδευτικοί και μαθητές ξεναγήθηκαν στο χώρο του σχολείου, παρακολούθησαν μαθήματα και ενημερώθηκαν για τον τρόπο που λειτουργεί το σχολείο και γενικότερα το εκπαιδευτικό σύστημα της Κροατίας. Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του προγράμματος συμμετείχαν σε παιχνίδια τόσο στο εσωτερικό του σχολείου όσο και σε εξωτερικούς χώρους, όπως το παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού. Στη συνέχεια οι μαθητές όλων των χωρών χωρίστηκαν σε ομάδες, απάντησαν σε ένα διαδικτυακό κουίζ με ερωτήσεις από όλα τα συμμετέχοντα σχολεία και ζωγράφισαν ενθύμια με σημαίες των χωρών τους.
Όλοι οι εταίροι παρουσίασαν τις εργασίες τους. Οι μαθητές μας παρουσίασαν το βίντεο που είχαν ετοιμάσει και στο οποίο έδειχναν τις αθλοπαιδιές που οργάνωσαν στο χώρο του πάρκου της Κατερίνης με τη βοήθεια των δασκάλων τους. Επίσης σε εξωτερικό χώρο του σχολείου οι μαθητές μας έπαιξαν με τους υπόλοιπους μαθητές διάφορα παιχνίδια που τα παίζουν και στην αυλή του σχολείου στην Ελλάδα.
Κατά την παραμονή τους στην Κροατία είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την πρωτεύουσα Ζάγκρεμπ, να επισκεφτούν την παλιά πόλη, να δουν την αρχιτεκτονική των σπιτιών και των σχολικών μονάδων να παίξουν στα πάρκα και να κυκλοφορήσουν με τα ΜΜΕ στο ιστορικό κέντρο. Επίσης επισκέφτηκαν Μουσεία της πόλης ανάμεσα στα οποία και το μουσείο σοκολάτας αλλά και το τεχνικό μουσείο Nikola Tesla . Επισκέφτηκαν σημαντικά αξιοθέατα της πόλης όπως το ναό του Αγίου Μάρκου και τον καθεδρικό ναό της Santa Maria, την πλατεία Μπαν Γελατσιτς, το τελεφερίκ της πόλης, το οποίο έχει μια από τις μικρότερες διαδρομές στον κόσμο με μόλις 66 μέτρα απόσταση, όπου στην κορυφή απόλαυσαν την υπέροχη θέα του Ζάγκρεμπ. Η βόλτα στο πάρκο Ribnjak, και στο πάρκο Zrinjevac ήταν μια όαση ανοιχτού χώρου. Περπάτησαν στα στενά σοκάκια και δρόμους του Gornji Grad, όπου μπόρεσαν και είδαν τμήματα των οχυρωμάτων της πόλης από το 15ο αιώνα. Επίσης παρακολούθησαν το Εθνικό Λαογραφικό Χορευτικό Σύνολο της Κροατίας LADO.
Την τελευταία ημέρα του προγράμματος οι εκπαιδευτικοί συνεδρίασαν για να αξιολογήσουν τις δραστηριότητες και να προγραμματίσουν τις επόμενες δράσεις. Στο μεταξύ οι μαθητές ολοκλήρωσαν τις εργασίες τους και στη συνέχεια έγινε η παρουσίαση των αποτελεσμάτων στην ολομέλεια των αποστολών. Με ένα φεστιβάλ τραγουδιού όπου πήραν μέρος και μια δική μας μαθήτρια, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της 6ης κινητικότητας του προγράμματος. Γεμάτοι εμπειρίες αποχώρησαν εκπαιδευτικοί και μαθητές, συγκινημένοι. Για μία ακόμα φορά φάνηκε πόσο τα ευρωπαϊκά προγράμματα βοηθούν στο να ενδυναμωθούν οι σχέσεις μεταξύ διαφορετικών λαών και πολιτισμών και να αναπτυχθούν νέου είδους δυναμικές και προοπτικές που συμβάλλουν στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου.
Τα σχολεία που συμμετέχουν, εκτός από το 15ο Δημοτικό Κατερίνης που εκπροσωπεί την Ελλάδα, είναι το I.C. "Vitruvio Pollione” από την Ιταλία, το οποίο είναι και το συντονιστικό σχολείο, το Osnovna skola Vukomerec από την Κροατία, το Szkola Podstawowa im. Agaty Mroz - Olszewskiej w Lgocie Górnej από την Πολωνία, Scoala Gimnaziala Ecaterina Teodoroiu από τη Ρουμανία και το Escola Secundária Quinta das Palmeiras από την Πορτογαλία.
Υπομονή για το επόμενο πρόγραμμα Erasmus+.
Ο συντονιστής ο διευθυντής
Τσικούρας Κωνσταντίνος Παπανικολάου Κωνσταντίνος