με τίτλο «Digital cOmpetence to teach youth wIth migranT background (DO-IT)». Στο εν λόγω πρόγραμμα συμμετέχουν επίσης οι European Center for Economic and Policy Analysis and Affairs (ECEPAA) - Βέλγιο, συντονιστής του προγράμματος, Association Maison d'Enfant pour la Culture et l'Education (AMECE) - Ιταλία, Fundacion Red Incola - Ισπανία, Associazione Di Promozione Sociale Joint – Ιταλία, 2ο ΕΠΑΛ Κατερίνης - Ελλάδα .
Ο γενικός στόχος αυτού του προγράμματος είναι να συμβάλει στην ανάπτυξη μιας καινοτόμου πρακτικής στην ψηφιακή εποχή, ενώ ταυτόχρονα δεσμεύεται για την υποστήριξη της κοινωνικής ένταξης των μαθητών με μεταναστευτικό υπόβαθρο με στόχο την αντιμετώπιση της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου.
Η συνάντηση διήρκεσε δύο ημέρες και περιελάμβανε ένα πλούσιο πρόγραμμα από παρουσιάσεις όλων των συμμετεχόντων σχετικά με έρευνα που υλοποιήθηκε σε κάθε χώρα με τη χρήση ερωτηματολογίων. Συγκεντρώθηκαν περίπου 500 ερωτηματολόγια από εκπαιδευτικούς, εκπαιδευτές ενηλίκων, ερευνητές, μέλη και προσωπικό οργανισμών μεταναστών. Κάθε χώρα παρουσίασε τα αποτελέσματα και τα συμπεράσματα για κάθε κατηγορία ερωτώμενων. Η έρευνα αφορούσε την εκπαίδευση στην περίοδο του COVID 19 και τις επιπτώσεις σε μαθητές. Εξετάστηκαν πληθώρα παραγόντων και εξήχθησαν εξαιρετικά ενδιαφέροντα αποτελέσματα, τα οποία και θα δημοσιευθούν μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία. Απώτερος στόχος να συνταχθεί ένας οδηγός περίπου 150 σελίδων, ο οποίος θα αποτυπώνει με λεπτομέρειες την υπάρχουσα κατάσταση και θα περιλαμβάνει προτάσεις και συμβουλές χειρισμού ανάλογων καταστάσεων προς όλες τις κατηγορίες των εμπλεκομένων στην εκπαίδευση. Πρέπει να σημειωθεί ότι η παραπάνω έρευνα περιελάμβανε και εκ βαθών συνέντευξη σε επιλεγμένο δείγμα.
Η συνάντηση συνεχίστηκε με διαδικαστικά θέματα ελέγχου ποιότητας του προγράμματος, οικονομικά θέματα, προγραμματισμό μηνιαίων τηλεδιασκέψεων, σύνταξη μνημονίου συνεργασίας, κ.α.
Την δεύτερη ημέρα πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στον οργανισμό νέων του Βαγιαδολίδ Foundation of Don Bosco Youth Center, ο οποίος ασχολείται με την άτυπη εκπαίδευση και όχι μόνο των νέων και των μεταναστών. Παρουσιάστηκαν αναλυτικά οι δράσεις του οργανισμού αλλά και η οργανωτική δομή του και έγινε ξενάγηση στις εγκαταστάσεις του. Η συνάντηση συνεχίστηκε με θέματα επικοινωνίας και διάχυσης των αποτελεσμάτων (website, social media, κτλ) του προγράμματος και ολοκληρώθηκε με την αξιολόγηση της συνάντησης.
Οι συμμετέχοντες ανανέωσαν το ραντεβού τους για την τελική συνάντηση διάχυσης των αποτελεσμάτων του προγράμματος στο Τορίνο μπροστά σε περισσότερους από 100 προσκεκλημένους για τον Οκτώβρη του 2022.