Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2022

Μαρία Νικολαΐδου: «Η Ελληνική Λύση δίπλα στους ρυζοπαραγωγούς της Βόρειας Πιερίας»

Μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα γνωστό ακόμη και σε κάποιους που μένουν στην Πιερία αλλά ο νομός μας στο βόρειο τμήμα του έχει περίπου 10 με 11 χιλιάδες στρέμματα ορυζώνες.

Φέτος μια ανάσα πριν την συγκομιδή τους χαλαζόπτωση σε συνδυασμό με ανεμοθύελλα κατέστρεψε μέσα σ ένα βράδυ την παραγωγή 7.500 στρεμμάτων οδηγώντας τους παραγωγούς σε απόγνωση. Η Ελληνική Λύση στηρίζει τον πρωτογενή τομέα και βρίσκεται στο πλευρό των αγροτών. Αφουγκραζόμενη τις ανησυχίες τους για το τι μέλλει γενέσθαι και σεβόμενη τον μόχθο τους κατέθεσε στη βουλή μέσω τον βουλευτών της Απόστολο Αβδελά, Βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης και Κωνσταντίνο Χήτα, Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης, και συγκεκριμένα προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με την καταστροφή ρυζοκαλλιεργειών σε Βόρεια Πιερία και τμήματα Ημαθίας»

Στην ερώτηση αναφέρουν:

«Κύριε Υπουργέ,

Όπως πληροφορηθήκαμε πρόσφατα, εκτεταμένες καταστροφές προξενήθηκαν σε καλλιέργειες ρυζιού στη Βόρεια Πιερία (Δήμος Πύδνας - Κολινδρού) και σε τμήματα της όμορης Περιφέρειας Ημαθίας. Ξημερώματα της Κυριακής 2 Οκτωβρίου έντονη χαλαζόπτωση σε διάρκεια μισής ώρας κατέστρεψε, εν συνόλω 10.000 - 11.000 στρεμμάτων ρυζοκαλλιέργειας, τα 7.500 στρέμματα. Τα δε 2.500 στρέμματα μόλις που είχαν αλωνιστεί και όπως μας δηλώθηκε «…μόνο τα στελέχη έμειναν όρθια και άδεια, ενώ οι κόκκοι ρυζιού ξετινάχτηκαν και διασκορπίστηκαν στο χώμα, λίγο πριν οι θεριζοαλωνιστικές μηχανές τα αλωνίσουν…».

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Προτίθενται τα κλιμάκια του ΕΛΓΑ όπως σπεύσουν άμεσα στις περιοχές (Βόρειας Πιερίας - Ημαθίας), προκειμένου να καταγράψουν τις ζημιές, ώστε μετά την καταγραφή να κινηθεί στη συνέχεια η προβλεπόμενη διαδικασία των αποζημιώσεων;»

Μαρία Νικολαΐδου