Σάββατο 11 Μαρτίου 2023

ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΣ 2023 - Καστανούσσα Σερρών

Η ανακοίνωση της ΛΕΦΕΔ (Λέσχη Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων):

Λιγότερο από ένας μήνας έμεινε για την μεγάλη συνάντηση της Εφεδρείας στην χώρα μας!

ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΣ 2023 - Καστανούσσα Σερρών.

Για άλλη μια φορά θα πραγματοποιηθεί σε ιστορικά και μαρτυρικά μέρη της χώρας μας όπως τα υπολείμματα του οχυρού των Βαλκανικών Πολέμων Δοβά Τεπέ και το Πολυβολείο του Λοχία Ίτσιου.
 
Ο φετινός ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΣ είναι αφιερωμένος στο, φωτεινότερο ίσως, παράδειγμα εθελοντή εφέδρου στην νεότερη ιστορία μας... Στον Λορέντζο Μαβίλη!

Παρά το ότι ήταν από πολύ εύπορη και ευκατάστατη οικογένεια και ενώ είχε πολυετής και υψηλές σπουδές στο εξωτερικό και προκαθορισμένη καριέρα, το 1897 και μετά την συμμετοχή του στον ατυχή ελληνοτουρκικό πόλεμο εκείνης της χρονιάς με το ιταλικό εθελοντικό σώμα των Γαριβαλδινών, έφυγε για την Κρήτη προς ενίσχυση του εκεί επαναστατικού κινήματος και στην συνέχεια κατέληξε στην Ήπειρο επικεφαλής σώματος ανταρτών. Στις εκλογές του 1910 απέκτησε μάλιστα βουλευτικό αξίωμα. Τίποτα όμως δεν τον σταματούσε... Το 1912 σε ηλικία πενήντα τριών ετών πήρε μέρος στην εκστρατεία της Ηπείρου χρηματοδοτώντας ο ίδιος (όπως και τις προηγούμενες φορές) εθελοντικό σώμα από Έλληνες αλλά και Ιταλούς Γαριβαλδινούς. Πολέμησε μαζί με το φίλο του γέρο Γκαριμπάλντι και σκοτώθηκε στη μάχη του Δρίσκου.
«Δεν είχα φανταστεί ποτέ ότι θα είχα την μεγάλη τιμή να πεθάνω για την Ελλάδα»!
Ποιητής, Βουλευτής, Λοχαγός.... Έλληνας, Εθελοντής, Έφεδρος!
Α Θ Α Ν Α Τ Ο Σ !
Καλούμαστε να ακολουθήσουμε τα βήματά του.

ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΣ 2023, 7-9 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΚΑΣΤΑΝΟΥΣΣΑ ΣΕΡΡΩΝ
ΓΕΝΙΚΟ ΠΡΟΣΚΛΗΤΗΡΙΟ - ΟΣΟΙ ΖΩΝΤΑΝΟΙ!