Ένας "άνεμος" αισιοδοξίας και ελπίδας επικρατεί στο Β΄ ΔΑΚ Κατερίνης (Θεόδωρος Διαμαντόπουλος), σχετικά με την λύση χρόνιων προβλημάτων που ταλαιπωρούν, συλλόγους, αθλητές και γονείς, μετά και το εκλογικό αποτέλεσμα του Οκτωβρίου με το οποίο αναλαμβάνει στις 1 Ιανουαρίου 2024 η νέα δημοτική διοίκηση του κ. Ντούμου. Ο ίδιος "άνεμος" υπήρχε και πριν 4 χρόνια όταν ανέλαβε ο νυν και απερχόμενος πλέον Δήμαρχος κ. Κουκοδήμος. Τελικά ο "άνεμος" αποδείχτηκε ότι ήταν απλά περαστικός και από τότε αναζητείται η τύχη του (του "ανέμου"). Ο χρόνος θα δείξει αν ο "άνεμος" αισιοδοξίας για καλύτερες ημέρες στο Β΄ ΔΑΚ Κατερίνης, φέρει μαζί του θετικές αλλαγές ή αν είναι ακόμα ένας περαστικός "άνεμος" σαν τους προηγούμενους.
Εμείς σήμερα θα σταθούμε στα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Β΄ ΔΑΚ και θα προτείνουμε λύσεις και ελπίζουμε η αναφορά μας να αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο στα χέρια των ανθρώπων της νέας διοίκησης του Δήμου Κατερίνης, όχι απλά για να τα διαβάσουν σήμερα και αύριο να τα ξεχάσουν, αλλά να συνειδητοποιήσουν ότι πρέπει να παρέμβουν και να δώσουν ΑΜΕΣΑ λύσεις.
➤ Προβλήματα:
1. Καθαριότητα. Δεν υπάρχει καθαρίστρια-ες. Σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας, αφού καθημερινά εκατοντάδες παιδιά και αθλητές, αθλούνται σε συνθήκες σκόνης και σκουπιδιών. Αναγκάζονται και αφιερώνουν χρόνο από τις προπονήσεις για να σκουπίζουν και να σφουγγαρίζουν και χωρίς τα απαραίτητα μέσα στα χέρια τους.
2. Τουαλέτες. Στο μεγάλο κλειστό γήπεδο έχει κάτι σαν τουαλέτες δίπλα από το κυλικείο, που εκτός από την απαράδεκτη κατάσταση τους (σκουπίδια, απαρχαιωμένες), των ανδρών πρέπει να τις έχει σχεδιάσει... νάνος! Ενώ εκτός από το κολυμβητήριο, δεν υπάρχουν τουαλέτες στις υπόλοιπες εγκαταστάσεις του αθλητικού κέντρου και κυρίως στο βοηθητικό κλειστό γήπεδο.
3. Βοηθητικό κλειστό γήπεδο. Όταν βρέχει πλημμυρίζει. Καλύτερα να κάνεις προπόνηση έξω στη βροχή παρά εντός του. Κίνδυνος για τους αθλητές-τριες να τραυματιστούν, όχι μόνο από τα νερά, αλλά και από τα σύρματα που επικίνδυνα εξέχουν πίσω και απέναντι από το παρκέ του. Για θέρμανση ούτε λόγος. Αράχνες, σκόνη και σκουπίδια παντού. Φωτισμός ίσα ίσα να βλέπεις που πατάς. Τουαλέτες δεν υπάρχουν.
4. Θέρμανση στο μεγάλο κλειστό γήπεδο. Ας μην κάνουμε αστεία. Ούτε για το ζεστό νερό στα αποδυτήρια. Αποδυτήρια με σκουριασμένες πόρτες.
5. Απαρχαιωμένος αθλητικός εξοπλισμός. Σκουριασμένες, διαλυμένες εστίες, σακατεμένα δίχτυα.Το παρκέ στο μεγάλο κλειστό γήπεδο σε απαράδεκτη κατάσταση.
6. Εξωτερικά γήπεδα μπάσκετ. Το "ταρτάν" γλιστράει περισσότερο και από... παγοδρόμιο. Το ένα βάψιμο πάνω στο άλλο εκτός από προσωρινή ομορφιά το έχουν κάνει επικίνδυνο για όσους αθλούνται εκεί.
7. Προπονήσεις και αγώνες. "Σκοτωμός" γίνεται για το ποιος θα κάνει προπόνηση εντός των κλειστών γηπέδων του Β΄ ΔΑΚ. Γρίφος για γερούς λύτες ο ορισμός επίσημων αγώνων, για φιλικούς αγώνες άστα να πάνε. Δεκάδες αθλητικοί σύλλογοι (Μπάσκετ, χάντμπολ, βόλεϊ, γυμναστική) συνωστίζονται σε ένα παλαιό γήπεδο και προσπαθούν να συνεννοηθούν ποιος θα κάνει προπόνηση, ποιος θα δώσει αγώνα, κ.α. Το πρόβλημα επιδεινώνεται και με την παραχώρηση του μεγάλου κλειστού γηπέδου για διάφορες εκδηλώσεις άλλων συλλόγων (πολιτιστικών-φορέων, κ.α.) που "κόβουν" ώρες προπόνησης από τους αθλητικούς συλλόγους, ενώ επιβαρύνουν το ήδη προβληματικό παρκέ του γηπέδου.
* Τώρα το να μιλήσουμε για βαψίματα, κουφώματα, κ.α. θέματα, αποτελούν πολυτέλεια όταν υπάρχουν ήδη σημαντικότερα θέματα για να ασχοληθεί κάποιος όπως αναφερθήκαμε παραπάνω.
➤ Τι πρέπει να γίνει;
1. Πρόσληψη δύο μόνιμων καθαριστριών (άντε έστω μία).
2. Πρόσληψη ενός επιστάτη που θα δίνει άμεσα λύσεις σε όσα προβλήματα παρουσιάζονται.
3. Τοποθέτηση σύγχρονου αθλητικού εξοπλισμού.
4. Ανακαίνιση αποδυτηρίων (ομάδων, διαιτητών).
5. Ανακαίνιση και δημιουργία νέων τουαλετών.
6. Αντικατάσταση του παρκέ στο μεγάλο κλειστό γήπεδο και εύρεση τρόπου τοποθέτησης μπασκετών που δεν θα χαλάνε το παρκέ με τις μετακινήσεις τους.
7. Πλήρης ανακαίνιση του βοηθητικού κλειστού γηπέδου.
8. Αποσυμφόρηση του Β΄ ΔΑΚ από τους αθλητικούς συλλόγους ώστε να προκύψουν ώρες προπόνησης και αγώνων. Αυτό μπορεί να γίνει με την αξιοποίηση του κλειστού γυμναστηρίου του Σ. Σταθμού (Τ9) και την μετακίνηση εκεί κάποιων συλλόγων είτε με την δημιουργία ενός νέου αθλητικού κέντρου που θα ήταν το ιδανικότερο. Στο σημείο αυτό θα μπορούσαμε να προτείνουμε την αξιοποίηση και την μετατροπή του γηπέδου ποδοσφαίρου του Β΄ ΔΑΚ (που δεν χρησιμοποιείται ιδιαίτερα) σε κλειστό γήπεδο. Θα έλυνε πολλά προβλήματα.
9. Κατασκευή νέου κολυμβητηρίου που θα αποσυμφορήσει το παλαιό.
10. Θέσπιση Αντιδημαρχίας Αθλητισμού που θα ασχοληθεί με όλα αυτά τα ζητήματα και κυρίως θα δίνει ουσιαστικές λύσεις.
11. Εύρεση ευρωπαϊκών ή ελληνικών προγραμμάτων χρηματοδότησης ανακαίνισης ή κατασκευής νέων αθλητικών κέντρων.
12. Επένδυση σε ηλιακή θέρμανση και νέες μορφές ενέργειας σε όλα τα κτίρια του Β΄ ΔΑΚ.
➤ Επίλογος:
Δύο είναι τα "μυστικά" για να δει "άσπρη" μέρα το Β΄ ΔΑΚ. Πρώτον, τα χρήματα. Χωρίς γενναία χρηματοδότηση το αθλητικό κέντρο θα υπολειτουργεί. Αν από τα χρήματα που επί χρόνια είχαν διατεθεί για διάφορες γιορτές και εκδηλώσεις, επιχορηγήσεις και ενισχύσεις, ένα μέρος τους είχαν χρησιμοποιηθεί στο Β΄ ΔΑΚ, σήμερα θα μιλούσαμε για λιγοστά προβλήματα. Δεύτερον, τοποθέτηση ανθρώπων σε καίριες θέσεις που αγαπούν και έχουν σχέση με τον αθλητισμό και κυρίως όρεξη προσφοράς. Η Κατερίνη δεν χρειάζεται άλλους ανθρώπους που απλά θα διαχειρίζονται, αλλά θα δημιουργούν.
* Προβλήματα υπάρχουν φυσικά και στο Α΄ ΔΑΚ (γήπεδο Πιερικού). Εκεί το βάρος έπεσε κυρίως στην ποδοσφαιρική ομάδα της ΠΑΕ Πιερικού. Το ταρτάν του γηπέδου χρήζει άμεσης αντικατάστασης. Απαιτείται η δημιουργία περισσότερων βοηθητικών χώρων και προμήθειας αθλητικού εξοπλισμού, ενώ ανακαίνιση χρειάζονται οι βοηθητικοί χώροι κάτω από τις κερκίδες.
* Παράλληλα με τις άμεσες παρεμβάσεις που χρειάζονται στα δύο αθλητικά κέντρα της πόλης μας, σημαντικό είναι και η δημιουργία ενός δικτύου ποδηλατοδρόμων από αυτά ως το κέντρο της Κατερίνης που θα διασφαλίζει την ασφάλεια των μετακινήσεων των μικρών παιδιών που καθημερινά χρησιμοποιούν τα ποδήλατα τους, παίζοντας κορώνα γράμματα την ζωή τους ποδηλατώντας ανάμεσα στα αυτοκίνητα της πόλης μας.
* Η ανακαίνιση ή η δημιουργία νέων αθλητικών κέντρων στην Κατερίνη, μπορεί να φέρει σημαντικές αθλητικές διοργανώσεις που εκτός από το κύρος που θα προσδώσει στην πόλη, μπορεί να φέρει μεγάλα οικονομικά έσοδα.
Ελπίζουμε (γιατί μόνο η ελπίδα μας έχει μείνει), ότι η νέα διοίκηση θα ασχοληθεί σοβαρά και θα δώσει λύση αν όχι σε όλα, στα περισσότερα από τα θέματα στα οποία αναφερθήκαμε παραπάνω.
Χρησιμοποιούμε για την άθληση των παιδιών μας τις ίδιες αθλητικές εγκαταστάσεις του '70-'80 όταν η Κατερίνη είχε τότε μερικές χιλιάδες κατοίκους, ενώ φτάσαμε στο 2023 και σε μία Κατερίνη με πολλές δεκάδες χιλιάδες κατοίκων. Αυτό τα περιγράφει όλα.