Κυριακή 9 Ιουνίου 2024

Τι συμβαίνει με το νερό στην Κατερίνη;

Λιγοστεύει σχεδόν κάθε απόγευμα η ροή του νερού σε αρκετές περιοχές της Κατερίνης και το πρόβλημα είναι εντονότερο σε κατοικίες που βρίσκονται σε υψηλά σημεία.

Και είναι κάτι το περίεργο, μιας που τα προηγούμενα χρόνια, διάφορα δελτία τύπου της ΔΕΥΑΚ μας ενημέρωναν για μεγάλους σωλήνες που έχουν τοποθετηθεί ώστε να υπάρχει μεγάλη ροή και πίεση του νερού και για διάφορα άλλα έργα που συμβάλλουν ώστε το νερό να φθάνει γρηγορότερα και ευκολότερα στα σπίτια μας.

Περίεργο είναι και το γεγονός ότι βρισκόμαστε κάτω από την σκέπη δύο τεράστιων ορεινών όγκων (Όλυμπος και Πιέρια Όρη) και λογικά θα περιμέναμε να έχουμε περισσότερο νερό!

Δυστυχώς αντί όλων αυτών των παραπάνω, παρατηρούμε το τελευταίο διάστημα να υπάρχει χαμηλή πίεση με αποτέλεσμα το νερό να φθάνει στα σπίτια μας λες και το φέρνουν... μουλάρια! Χώρια που κάθε τρεις και λίγο έχουμε διακοπές νερού λόγω διαφόρων "έκτακτων" βλαβών. Διακοπές νερού τόσο υπό την προηγούμενη δημοτική διοίκηση, όσο και με την νέα.

Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και το πληρώνουμε πανάκριβα (ενώ δεν θα έπρεπε). Τα τελευταία χρόνια στον Δήμο Κατερίνης έχει αλλάξει ο τρόπος τιμολόγησης του νερού, όσο και ο χρόνος που το πληρώνουμε (δίμηνοι λογαριασμοί) με αποτέλεσμα να πληρώνουμε περισσότερα πάγια στους λογαριασμούς και συνολικά ακριβότερους τους λογαριασμούς νερού.

Κατά την άποψη μας το νερό πρέπει να είναι ΔΩΡΕΑΝ για τους πολίτες! 

Πληρώνουμε ήδη υπέρογκους φόρους και υπέρογκα δημοτικά τέλη! Γιατί; Αντιστοιχούν οι φόροι και τα δημοτικά τέλη στην παροχή υπηρεσιών που έχουμε από τον Δήμο στις γειτονιές μας και συνολικά μέσα στην πόλη; Όχι! Και τα παραδείγματα πολλά και μπορούμε κάποια άλλη στιγμή να τα αναφέρουμε αναλυτικά. Και μεταξύ άλλων αναφερόμαστε στην κατάσταση των δρόμων, των αθλητικών κέντρων, κ.α. Οπότε η συντήρηση και η αναβάθμιση των υποδομών της ύδρευσης και της άρδευσης θα έπρεπε να γίνεται με τους φόρους και τα δημοτικά τέλη που ήδη πληρώνουμε πανάκριβα και όχι με τους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΚ που κάθε δίμηνο παίρνουμε στα χέρια μας! 

Όπως θα έπρεπε η ΔΕΥΑΚ σαν "επιχείρηση" να μην υφίσταται και να ενσωματωθεί στον Δήμο. Γιατί το νερό δεν πρέπει να το βλέπουμε σαν επιχειρηματικό "προϊόν", αλλά ως αγαθό. Γιατί να υπάρχουν διοικητικά συμβούλια, γραμματείς, ταμίες, κ.α και σε ξεχωριστές εγκαταστάσεις; Γιατί δεν μπορούσε να υπάρχει μόνο ένας Αντιδήμαρχος όπως συμβαίνει σε άλλες υπηρεσίες του Δήμου;

ΔΩΡΕΑΝ νερό λοιπόν για όλους τους πολίτες και καλύτερη διαχείριση είναι για εμάς το ζητούμενο, όσο ουτοπικό και αν αυτό ακούγεται. Η ευμάρεια και η ευτυχία μιας κοινωνίας εξαρτάται από τους στόχους που αυτή βάζει και κυρίως από τους αγώνες που δίνει. Αγώνες για το νερό, αγώνες για την Δημοκρατία την Ελευθερία και τα Ανθρώπινα δικαιώματα. Όσο αφήνουμε τις ζωές μας, τις ελπίδες και τα όνειρα μας να αποτελούν "προϊόν" διαχείρισης, φορολογίας και εκμετάλλευσης από τις κυβερνήσεις, τους Δήμους και όλο αυτό το δαιδαλώδες κατασκεύασμα που αντιπροσωπεύουν τα σύγχρονα κράτη, δεν θα ορίζουμε εμείς τις ζωές μας, αλλά αυτοί.