Πέμπτη 4 Ιουλίου 2024

Ένωση Συγγραφέων Πιερίας


















• φιλαναγνωσία
• δημιουργία
• ανθρωπιά
• πολιτισμός

«Όσα αντιλαμβάνονται οι αισθήσεις μας έχουν τη δική τους αξία.
Ίσως η δική μας δημιουργία να έχει κάποιαν άλλη αξία.
Το θάρρος μας έχει την μεγαλύτερη αξία».

Η ΕΝΩΣΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ ΠΙΕΡΙΑΣ (πρώτη σύναξη 09-12-2009, πρώτο Δ.Σ. 25-06-15) είναι αποτέλεσμα ονείρου, σκέψης και στόχου αρκετών από τους καθημερινούς κατοίκους της όμορφης Πιερικής γης. Όπου και βρεθείς και όπου να σταθείς ο Όλυμπος, τα Πιέρια, οι ρεματιές, η καταπράσινη φύση, οι ακροθαλασσιές και η αγιοσύνη της ψυχής δεν σε αφήνουν απαθή.

Οι προκλήσεις πάμπολλες, η ιστορία ατελείωτη, ο μύθος ολοζώντανος αλλά και η σύγχρονη μορφή της ζωής με τους απαιτητικούς και μοντέρνους ρυθμούς προκαλούν και εμπνέουν.

Η αγάπη για το Βιβλίο, η όρεξη για μάθηση, το πάθος για εξερεύνηση, η αγωνία για το άγνωστο και η ελπίδα για ολοκληρωμένη γνώση μας φέρνουν κοντά σε ένα Βιβλίο. Από το Βιβλίο που κρατάμε ανοιχτό μπροστά μας μόνο θα πάρουμε, μόνο θα κερδίσουμε.

Μοναδική διάδραση με το έντυπο είναι το ότι μπορούμε κι εμείς να το φτιάξουμε. Το διακινούμε, το οργανώνουμε, το εκτυπώνουμε, το αξιολογούμε, το δημιουργούμε.

Η δημιουργία και η συγγραφή δεν είναι υπόθεση ιδιαίτερων ανθρώπων. Μπορούμε να υλοποιήσουμε τη φαντασία μας, αρκεί να είμαστε τουλάχιστον οι ίδιοι πεπεισμένοι ότι παρουσιάζει κάτι ωφέλιμο, κατατοπιστικό, απολαυστικό, προσθέτει δηλαδή και στους άλλους κάποια αξία.

Η ΕΝΩΣΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ ΠΙΕΡΙΑΣ προσπάθησε από την αρχή να συγκεντρώσει τους ανθρώπους που έδειξαν κάποιο ταλέντο ή επέδειξαν θάρρος στην έκφραση της γνώμης.

Φρόντισε με Διαλέξεις και Εκδηλώσεις να τονώσει το ηθικό του σκεπτόμενου ατόμου που μπήκε σε μονοπάτια της ατομικής δημιουργίας. Δόθηκαν ουσιαστικές συμβουλές από έμπειρους συγγραφείς.

Γνωριστήκαμε και μιλήσαμε μεταξύ μας, άτυπα και ενδόμυχα συγκρίναμε το δικό μας έργο τόσο με έργα του διπλανού ομότεχνου όσο και με πιο δημοφιλή έργα καταξιωμένων δημιουργών.

Η ομαδικότητα και η άδολη συνεργασία, μας έφερε απροσδόκητα πιο κοντά. Γίναμε συνάδελφοι, συνεργάτες, συνεταίροι, συνοδοιπόροι, φίλοι. Γίναμε Οικογένεια.

Μας απασχόλησαν και εστιάσαμε σε άσχημες κοινωνικές καταστάσεις. Δεν κλείσαμε μάτια ούτε στόμα σε αφύσικες και αντικοινωνικές συμπεριφορές κοινωνικών παραγόντων. Δεν μεροληπτήσαμε ούτε γίναμε συνεργάτες ¨εν λευκώ¨ με καμιά μορφή εξουσίας. Ήμασταν λίγοι, είμαστε πολλοί. Συνεχίζουμε με αξιοπρέπεια.

Για το Δ.Σ. 
Ο πρόεδρος Άγγελος Αγγελίδης, Καθηγητής Φυσικής.