Το θέμα εδώ είναι κατά πόσο κούρασε τους επαγγελματίες η σημερινή διοίκηση και κατά πόσο είναι ευχαριστημένοι από αυτή. Αν οι επαγγελματίες της Πιερίας είναι ικανοποιημένοι από τον τρόπο που λειτουργεί το επιμελητήριο μας, τότε ούτε κουβέντα, αν όχι, υπάρχουν άλλες επιλογές;
Αν δεν κάνουμε λάθος οι εκλογές θα γίνουν κάπου στο τέλος του 2024 (Νοέμβρη-Δεκέμβρη) και μέχρι στιγμής οι υποψήφιοι είναι δύο, ο νυν πρόεδρος κ. Χατζηχριστοδούλου με την ομάδα του και ο κ. Πίτσιας των γνωστών σούπερ μάρκετ. Από αυτούς τους δύο συνδυασμούς θα προκύψει η νέα διοίκηση του Επιμελητηρίου Πιερίας. Αν υπάρχει άλλη υποψηφιότητα που δεν γνωρίζουμε θα την συμπληρώσουμε στο παρόν άρθρο μας. Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις επιμελητηριακές εκλογές (εκτός από αυτούς που βάζουν υποψηφιότητα), κάτι σαν τις εθνικές εκλογές που οι πολίτες ψήφισαν... θάλασσα για να μας μείνει στο σβέρκο πάλι ο Κυριάκος.
Προσφέρει κάτι στους επαγγελματίες η ύπαρξη και κυρίως η δράση ενός επιμελητηρίου; Αρμόδιοι να μας το πουν είναι οι ίδιοι οι επαγγελματίες, οπότε δεχόμαστε οποιαδήποτε απάντηση στο ερώτημα μας στο εμαίλ μας: pierikialithia@gmail.com. Πείτε μας εσείς αν είστε ικανοποιημένοι από το επιμελητήριο μας και τι έχει κάνει τόσα χρόνια για εσάς, εκτός φυσικά να σας παίρνει συνδρομή κάθε χρόνο. Αλήθεια, πόσο έχει φτάσει η συνδρομή;
Πάντως αν κρίνουμε από το γενικό χάλι της πατρίδας μας, τα επιμελητήρια γενικά δεν έχουν πετύχει τους σκοπούς τους που είναι: «...η προστασία και η ανάπτυξη του εμπορίου, της βιομηχανίας, της βιοτεχνίας, των επαγγελμάτων, του τομέα παροχής υπηρεσιών και των εξαγωγών...»
Όσο για την περιοχή μας την Πιερία και την πόλη μας την Κατερίνη, η μοναδική ανάπτυξη που έχουμε είναι στις καφετερίες και ιδίως σε αυτές που κάνουν ντελίβερι. Όπου υπάρχει μία "τρύπα" για νοίκιασμα, ανοίγει ένα καφέ. Λίγα λειτουργικά έξοδα, λίγα έξοδα στησίματος της "επιχείρησης" (μία μηχανή του καφέ και 1-2 μηχανάκια), και μεγάλο κέρδος από την πώληση του καφέ. Τώρα πώς γίνεται με αυτή την κρίση που μας έχει τσακίσει, να υπάρχουν πάρα πολλοί συμπολίτες μας που παραγγέλνουν καθημερινά από έξω καφέδες και τους πληρώνουν και ακριβά, είναι κάτι που χρήζει επιστημονικής ανάλυσης!
Πίσω στα των επιμελητηρίων. Η εγγραφή σε αυτά είναι υποχρεωτική, οπότε το να έχεις μία επιχείριση (εμπορική, τεχνική, κ.α.) και να μην γραφτείς στο επιμελητήριο δεν γίνεται. Θες δεν θες θα πληρώσεις.
Πάντως από την στιγμή που στην Ελλάδα η εξουσία είναι αθηνοκεντρική και τα πάντα σχεδόν εξαρτώνται από την κυβέρνηση τα επιμελητήρια δεν παίζουν ιδιαίτερο ρόλο στην λήψη των αποφάσεων για τους επαγγελματίες. Η Αθήνα και το Μαξίμου αποφασίζουν μόνο και για όλα. Τα επιμελητήρια δεν μπορούν να μειώσουν φόρους, ΦΠΑ και να ψηφίσουν νόμους. Οπότε σαν όνομα ακούγονται ωραία, αλλά από ουσία και αυτό που χρειάζονται οι επαγγελματίες, λίγα πράγματα.
Αν είχαμε μία διαφορετική προσέγγιση στην άσκηση εξουσίας όπου κάθε περιφέρεια ή νομός θα μπορούσε να είναι αυτόνομη σε κάποια θέματα όπως η εμπορική επιχειρηματικότητα, ο τουρισμός, κ.α. και να διαμορφώνει μόνη της και βάση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της, πολιτικές και δράσεις για την ανάπτυξη της και το συμφέρον των πολιτών της, τότε τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά. Μέχρι να γίνει κάτι τέτοιο η ύπαρξη των επιμελητηρίων και διαφόρων άλλων οργανισμών, επιτροπών, ταμείων, κ.α. είναι απλά για να βρισκόμαστε σε δουλειά, να έχουμε περισσότερους προέδρους και υποψήφιους για διοικητικά συμβούλια. Η χαρά των Ελλήνων δηλαδή!
Οπότε καλή επιτυχία σε όλες και όλους τους υποψήφιους, καλή δύναμη και καλά κέρδη στις δουλειές που κάνουν, για να μπορούν να κεράσουν αυτούς τους μήνες και μέχρι τις εκλογές αρκετούς καφέδες και μπύρες στους μελλοντικούς ψηφοφόρους τους, κάτι που θα είναι ευνοϊκό για την τοπική οικονομία μας, αφού αναμένεται να δουλέψουν καλά αυτό το διάστημα πολλές επιχειρήσεις κυρίως της... εστίασης.
Είδατε που τελικά βρήκαμε και κάτι καλό στα επιμελητήρια; Είναι αυτό που λέει ο σοφός (που λέει ο λόγος) λαός. «Να είχαμε εκλογές κάθε χρόνο!»