Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2024

Πρόγραμμα "ANTINERO" στα ελληνικά δάση: Ευλογία ή κατάρα;

Δεν χρειάζεται να έχεις 100 πτυχία για να καταλάβεις...









➤ Νομικά και περιβαλλοντικά ζητήματα από την εφαρμογή του. Από το Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητος.

Τα ζητήματα αυτά εξετάσθηκαν από ειδικούς επιστήμονες και συζητήθηκαν με το κοινό στην ημερίδα «Πρόγραμμα ANTINERO στα ελληνικά δάση: Νομικά και περιβαλλοντικά ζητήματα από την εφαρμογή του» που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητος, την Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2024, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. 

Την ημερίδα συντόνισε η κ. Μαρία Καραμανώφ, Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας ε.τ., Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος & Βιωσιμότητος. 

ΟΜΙΛΙΕΣ: Σοφία Ε. Παυλάκη, Δικηγόρος παρ’ ΑΠ, MΔΕ Δασική & Περιβαλλοντική πολιτική, υπ. Δρ. Παν/μίου Αιγαίου, μέλος Επιστημονικού Συμβουλίου Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος & Βιωσιμότητoς, με θέμα: «Κρίσιμα ζητήματα περιβαλλοντικής νομοθεσίας από την εφαρμογή του Προγράμματος Antinero στα ελληνικά δάση».

Δρ. Γεώργιος Καρέτσος, Δασολόγος, τ. ερευνητής του Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων (ΙΜΔΟ), με θέμα: «Βασικές σκέψεις για τη διαχείριση των μεσογειακών μας δασών και το πρόγραμμα Antinero».

Δέσποινα Παπαγεωργίου, Δημοσιογράφος (Popaganda, Reporters United), με θέμα: «Antinero: Πρόγραμμα πρόληψης πυρκαγιών ή ικανή συνθήκη οικολογικής υποβάθμισης των δασών; Δημοσιογραφικά συμπεράσματα». Ακολούθησε ΣΥΖΗΤΗΣΗ με το κοινό. 

Πληροφορίες: Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητος, τηλ: 2103823850, info@environ-sustain.gr

Το Πρόγραμμα Antinero I, II και III χαρακτηρίζεται επίσημα ως το βασικό εργαλείο για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών και την προστασία των δασών και περιλαμβάνει καθαρισμούς, δημιουργία γυμνών ζωνών και ζωνών αραιωμένης βλάστησης κ.λπ. 

Πολλά εκατομμύρια από το Ταμείο Ανάκαμψης και τον κρατικό προϋπολογισμό διοχετεύονται στα έργα αυτά, η υλοποίησή τους όμως έχει προκαλέσει σοβαρές ενστάσεις από τη δασική επιστημονική κοινότητα και τις τοπικές κοινωνίες. 

Με ποιο νομικό πλαίσιο διεξάγεται η σχεδίαση και ανάθεση των σχετικών έργων; Με ποια διαδικασία διαπιστώνεται η συμφωνία τους με τις αρχές της δασικής οικολογίας και οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις των επεμβάσεων στα δασικά οικοσυστήματα και στην υπόροφο βλάστηση των δασών της χώρας; Με ποια κριτήρια μεταφέρθηκε στο πρόγραμμα Antinero το σύνολο σχεδόν των πιστώσεων του κρατικού προϋπολογισμού που είχαν διατεθεί για το εθνικό σχέδιο αναδασώσεων, το οποίο έτσι ματαιώθηκε; Και, τέλος, πώς εντάσσονται τα έργα αυτά στον συνολικό σχεδιασμό δασικής πυροπροστασίας που ισχύει σήμερα στη χώρα; 

------------------------------

* «Το δάσος αυξάνει τις βροχές και ταυτόχρονα εμποδίζει την δημιουργία χειμάρρων και πλημμυρών προστατεύει το έδαφος από την διάβρωση ενισχύει τα υπόγεια νερά και βελτιώνει την ποιότητα νερού σαν φίλτρο. Είναι ένα σύνθετο οικοσύστημα που δίνει τροφή και καταφύγιο στα ζώα και τα πουλιά καθαρό αέρα σε όλους μας.

Ένα δάσος στην Β. Εύβοια γλύτωσε από τις πυρκαγιές του 2021 και μετά ήρθε η κυβέρνηση να το "προστατέψει" με το πρόγραμμα "ANTINERO" και μπήκαν με μπουλντόζες και καταστροφείς και αφαίρεσαν τα πάντα εκτός από τα ψηλά δέντρα που απέμειναν μόνα τους να στέκουν.

Καταστρέφοντας το οικοσύστημα ματαιώνεται η δημιουργία νέου δάσους. Έχουμε ερημοποίηση. Αντί να γίνει αναδάσωση καταστρέφουν τα δάση. Ιδιώτες εργολάβοι έχουν αναλάβει αυτό το "έργο".

Και η κυβέρνηση υπόσχεται ότι αυτό θα συνεχιστεί παντού!»

----------------------------

* Από το βίντεο της Νέλλη Ψαρού για τα καμένα δάση της Β. Εύβοιας.


➤ Δείτε ολόκληρη την εκδήλωση εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=omz88-cv4Yc&t=15s

Και βγάλτε τα συμπεράσματά σας...