Πέμπτη 16 Απριλίου 2015

Χθες το βράδυ έγινε η επίσημη έναρξη των «Υψηλαντείων 2015» από τον ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΠΟΝΤΙΑΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΥΨΗΛΑΝΤΗΣ» ΝΕΑΣ ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑΣ ΠΙΕΡΙΑΣ



Το παρών στις εκδηλώσεις του Συλλόγου έδωσε ο πρώην Υπουργός και Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Βουλής κ. Γεώργιος Σούρλας.
Πλήθος κόσμου από όλη την Πιερία βρέθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Συλλόγου δείχνοντας έτσι το ενδιαφέρον του για τις εκδηλώσεις.
Η κα Ελένη Μεγαλοπούλου Πτυχιούχος του τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων μίλησε για «Τα Ταφικά Έθιμα στην Αρχαία Ελλάδα και στον Όφι του Πόντου».
Στη συνέχεια έγινε η παρουσίαση του βιβλίου του Γεωργίου Σούρλα «Στα βήματα του Ιερού Λόχου» και του απονεμήθηκε το βραβείο «Αλέξανδρος Υψηλάντης».

Μιλήσαμε με τον πρώην Υπουργό και Αντιπρόεδρο της Ελληνικής Βουλής τον κ. Γεώργιο Σούρλα που μας είπε:


«Αποτελεί ξεχωριστή τιμή για μένα να βρίσκομαι εδώ στη Νέα Τραπεζούντα Πιερίας, στους απογόνους μιας πόλης που αποτέλεσε το φάρο της χριστιανοσύνης και του πνεύματος.

Της χριστιανοσύνης με την Παναγία Σουμελά και του πνεύματος με το Φροντιστήριο.



Είναι τιμή μεγάλη που με καλεί εδώ ο σύλλογος που είναι από τους ποιο  δραστήριους και ζωντανούς. Φαίνεται ότι διατηρεί ζωντανές τις αναμνήσεις από τις αλησμόνητες πατρίδες. Από τις πατρίδες που κατάγονται οι Υψηλάντιδες. Και η εξέχουσα προσωπικότητα ο Αλέξανδρος Υψηλάντης που στα 27 του χρόνια έγινε ο αρχηγός της φιλικής εταιρείας και ο αρχηγός της επανάστασης.



Πρέπει να τονίσω εδώ ότι η επανάσταση του 1821 δεν ξεκίνησε στις 25 Μαρτίου αλλά στις 27 Φεβρουαρίου με αρχηγό τον Αλέξανδρο Υψηλάντη που στο Ιάσιο ορκίστηκε στο ναό των Τριών Ιεραρχών, όπου πήγα πολλές φορές, ευλόγησε το ξίφος του ο μητροπολίτης τότε Δανιήλ Κωστάκης και ξεκίνησε μαζί με τον Ιερό Λόχο την μεγάλη εκστρατεία.



Πρέπει να αναδειχτεί αυτή η προσωπικότητα πολύ περισσότερο του Υψηλάντη, της οικογένειας Υψηλάντη, της μάνας Ελισάβετ, μια οικογένεια που δόθηκε για την πατρίδα.

Να πούμε μόνο ότι ο  Αλέξανδρος Υψηλάντης γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, μεγάλωσε στη Ρωσία, πολέμησε στη Μολδοβλαχία, πέθανε στην Αυστρία και πριν πεθάνει είπε στον αδερφό του το Νικόλαο, να μεταφέρετε την καρδιά μου στην Ελλάδα από την οποία ποτέ δεν πέρασε αλλά εκεί ζήτησε να πάει η καρδιά του.

Φανταστείτε τι αγάπη και τι πατριωτισμό, τι πάθος και τι μεγαλοπρέπεια υπήρχε μέσα.

Ζητούσε να πάει η καρδιά του η οποία ήρθε τελικά στην Ελλάδα και βρίσκεται στο ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών αλλά δυστυχώς δεν τιμήθηκε δεόντως από την ελληνική ηγεσία.



Πιστεύω τώρα εδώ ο δραστήριος σύλλογος να κάνει ότι μπορεί στο θέμα αυτό και να γίνουν αυτά που πρέπει για να δοξαστεί αυτή η μεγάλη προσωπικότητα και μάλιστα σε εποχές που είναι δύσκολες προβάλλει η ανάγκη να αναδείξουμε γεγονότα και προσωπικότητες.



Ο Υψηλάντης λοιπόν είναι μια σπουδαία προσωπικότητα, η επανάσταση του ’21 είναι ένα συγκλονιστικό γεγονός και έχουμε υποχρέωση και καθήκον αυτή τη δύσκολη εποχή αυτά να τα προβάλλουμε για να καταλάβουμε όπως έλεγε ο συμπατριώτης μου ο Ρήγας από πού ερχόμαστε, που βρισκόμαστε και που θα πάμε.



Εγώ ξεκινάω ένα οδοιπορικό στα βήματα του Ιερού Λόχου, και αυτό είναι και το βιβλίο που θα παρουσιάσω.

Ξεκινάει από το Κισινάου της Μολδαβίας μετά από μια προσπάθεια πολυετή εντοπίσαμε το στρατηγείο της φιλικής εταιρείας που έγιναν οι μυήσεις στη φιλική εταιρεία και οι τελευταίες συναντήσεις.

Από εκεί ξεκινάει ο Υψηλάντης  με τα αδέρφια του και με τον Ιερό Λόχο περνάει τον Προύθο που είναι ο ποταμός που χωρίζει την Μολδαβία από τη Ρουμανία, κατεβαίνει στο Ιάσιο και πάει στο Δραγατσάνι.



Επιδιώξαμε να αποκτήσουμε το αρχηγείο του και να το κάνουμε ιδιοκτησία μας, δεν τα καταφέραμε, όμως παραμένει η σκέψη αυτή ζωντανή όπως σκεφτόμαστε σε ένα οικόπεδο που αγοράσαμε στο Δραγατσάνι να κτίσουμε ένα εκκλησάκι αφιερωμένο στον άγιο Αλέξανδρο.

Με το σύλλογο εδώ το δραστήριο που έχουμε στήριγμα πιστεύω θα καταφέρουμε περισσότερα.»

Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής που έστειλε ο Β' Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Γ. Σούρλας στον Πρόεδρο της Μολδαβίας κ. Βορόνιν.








«Β' ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ

Αθήνα 29-3-2006

Προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Μολδαβίας
κ. Βλαδιμίρ Βορόνιν

Κύριε Πρόεδρε,

Στα πλαίσια των τακτικών επαφών που έχουμε για τα θέματα Μολδαβίας και Ελλάδας υπό το πρίσμα της πορείας της χώρας σας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και με αφορμή πρόσφατες επισκέψεις συνεργατών μου στο Κισινάου , θα ήθελα με μεγάλη μου χαρά να σας ενημερώσω ότι εντοπίστηκε το σπίτι της Φιλικής Εταιρίας στην πρωτεύουσα της χώρας σας .

Πρόκειται για το σπίτι όπου διέμενε ο Υψηλάντης κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 κατά των Τούρκων και στους χώρους του ορκίζονταν τα μέλη της Φιλικής Εταιρίας και του Ιερού Λόχου προκειμένου να αποτινάξουν τον Οθωμανικό ζυγό από τα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή.

Επειδή από το Κισινάου ξεκίνησε ο αγώνας για την ελευθερία της χώρας μας , αυτό το σπίτι-σύμβολο θα φέρει ακόμα πιο κοντά τις δύο χώρες. Δείχνοντας ξανά ότι η φλόγα της Ελληνικής Επανάστασης κατά των Οθωμανών ξεκίνησε από το Κισινάου με πρωταγωνιστές τους μυημένους στον Ιερό Λόχο Έλληνες αλλά και συμπατριώτες σας.

Στην οδό Χιντάου βρίσκεται το πιο παλιό κτήριο της πόλης σας (1816) που ευελπιστώ πως θα γίνει παράλληλα σύμβολο της νέας εποχής μεταξύ των χωρών μας. Η ιστορική έρευνα μας βοηθά να το χρησιμοποιήσουμε ως Κέντρο Διαβαλκανικής Συνεργασίας μέσα στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης με κοινή χρήση από Μολδαβούς και Έλληνες.

Εύχομαι αυτό το ιστορικό σπίτι να δώσει νέα πνοή στις διακρατικές μας σχέσεις με άξονα την Ευρωπαϊκή μας πορεία.

Με εκτίμηση

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΟΥΡΛΑΣ»


Για τα «Υψηλάντεια» μας μίλησε και ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου «Αλέξανδρος Υψηλάντης» ο κ. Δημοσθένης Σεϊταρίδης.   

«Από το 1983 έχουμε καθιερώσει να κάνουμε τα Υψηλάντεια  προς τιμή του Αλέξανδρου Υψηλάντη.

Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης κατάγεται από τον Όφι, επαρχεία Όφεως στην Τραπεζούντα και εμείς είμαστε Οφίτες , Οφίτικης καταγωγής το όνομά του δηλώνει το χωριό του είναι από τα Ύψηλα το Υψίλ  σήμερα του Πόντου.



Στις εκδηλώσεις αυτές περιλαμβάνεται συνήθως μια ομιλία ιστορικού περιεχομένου, βραβεύουμε με το βραβείο «Αλέξανδρος Υψηλάντης» άτομα, επιστήμονες οι οποίοι με το έργο τους έχουν αναδείξει το ρόλο των Ποντίων ή των Οφιτών στον πολιτισμό ή στο έθνος, πάντα έχουμε ένα θέατρο ποντιακό γιατί στηρίζουμε το  ποντιακό θέατρο, αυγομαχίες τις οποίες καθιερώσαμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, τα ταφικά έθιμα που γίνονται την Κυριακή του Θωμά, οι πρόγονοί μας τα καθιέρωσαν το 1929 και κάθε χρόνο μαζευόμαστε στους οικογενειακούς τάφους και με εδέσματα, παραδοσιακά τραγούδια τιμάμε τους νεκρούς μας.



Το 1983 ξεκίνησε αρχικά η διοργάνωση αγώνων σκάκι και από το 1990 και μετά σε συνεργασία με το σκακιστικό όμιλο Κατερίνης έχει πλέον  γίνει επίσημος θεσμός στην κεντρική και δυτική Μακεδονία.

Έρχονται σύλλογοι κάθε χρόνο από  Καστοριά, Φλώρινα, Πτολεμαϊδα, Κοζάνη, Γρεβενά, Αριδαία, Κιλκίς από όλη σχεδόν την κεντρική και δυτική Μακεδονία.



Σήμερα η κυρία Μεγαλοπούλου Ελένη θα μας παρουσιάσει τα ταφικά έθιμα απ’ την αρχαία Ελλάδα και στον Όφι, θα ακολουθήσει η παρουσίαση του βιβλίου του κυρίου Σούρλα « στα βήματα του Ιερού Λόχου», και θα βραβεύσουμε τον κύριο Σούρλα για την προσφορά του στην ανάδειξη του ρόλου του Αλέξανδρου Υψηλάντη στην επανάσταση του 1821».