Τρίτη, 28 Απριλίου 2015

«Εκπαίδευση Εφήβων με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες & Αναπηρία στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση». Σήμερα το πρωί στην "ΕΚΑΒΗ" Κατερίνης.(Φωτογραφίες-βίντεο)Μια πολύ ενδιαφέρουσα ενημερωτική-παιδαγωγική συνάντηση πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στην «ΕΚΑΒΗ» με διοργανωτή τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Τ.Ε.Ε. Ε.Α. Κατερίνης με ομιλήτρια την Σχολική Σύμβουλο Ειδικής Αγωγής κ. Πηλείδου Κωνσταντίνα.

Η κυρία Πηλείδου αναφέρθηκε σε ένα μεγάλο όγκο θεμάτων που κράτησε το ενδιαφέρων των γονιών αμείωτο ενώ δεν ήταν λίγες φορές που οι γονείς παρεμβαίνανε με ερωτήσεις και απορίες για τα θέματα που τους ενδιαφέρανε.

Διάχυτη ήταν μέσα στην αίθουσα της «ΕΚΑΒΗΣ»,η οργή, το παράπονο και η απόγνωση των γονιών για την αντιμετώπιση που έχουν από την πολιτεία και οι λέξεις που έβγαιναν από τα στόματα τους συνοψίζονταν στο ότι έχουν αφεθεί μόνοι τους στην δύσκολη ανατροφή και εκπαίδευση των παιδιών τους.

Τα προβλήματα τους πολλά και η βοήθεια από τους φορείς ελάχιστη έως μηδαμινή..


Σε γενικές γραμμές θα μπορούσαμε να πούμε ότι τα προβλήματα τους επικεντρώνονται στα εξής:

Ø     Στην απουσία τμημάτων ένταξης στα γυμνάσια της πόλης μας
Ø     Δεν υπάρχει το αντίστοιχο υλικό για να δουλέψουν οι εκπαιδευτικοί Ειδικής Αγωγής.
Ø     Το νέο πρόγραμμα του Υπουργείου επικεντρώνεται περισσότερο στην θεωρία παρά στην πρακτική άσκηση.
Ø     Η αγωνία τους για την στέγαση των σχολείων τους.
Ø     Το άγχος τους για το μέλλον των παιδιών τους αφού αποφοιτήσουν από τα σχολεία.
Ø     Ότι είναι μόνοι τους και δεν έχουν καμία υποστήριξη.
Ø     Ο φόβος τους, στο τι θα απογίνουν τα παιδιά τους αν οι ίδιοι πάθουν κάτι.

Η κυρία Πηλείδου σε όλα τα παραπάνω επισήμανε μερικά πολύ σημαντικά πράγματα όπως:Ø     Τα παιδιά με Ειδικές Ικανότητες είναι ευτυχισμένα μέσα στο σχολείο, δεν θέλουν να κάνουν ούτε μια απουσία από τα μαθήματα, δεν θέλουν διακοπές γιατί το περιβάλλον του σχολείου τους προσφέρει πράγματα και γνώσεις που είναι σημαντικά για αυτά.
Ø     Γίνονται κάποια βήματα στον χώρο της Ειδικής Αγωγής αλλά με πάρα πολύ αργό ρυθμό.
Ø     Να μην σκέφτονται οι γονείς τι μπορεί να γίνει, αλλά τι γίνεται τώρα για να βοηθηθούν οι ίδιοι και τα παιδιά τους.
Ø     Ότι οι γονείς πρέπει και μπορούν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους με δράσεις, πρωτοβουλίες και ιδέες.

Ø     Πρέπει οι γονείς να επικεντρώσουν τις ενέργειες τους για το τι θα γίνει με τα παιδιά τους αφού τελειώσουν το σχολείο.

Η Σχολική Σύμβουλος κ. Πηλείδου παρουσίασε στους γονείς δράσεις γονιών από άλλες περιοχές της χώρας που είχαν να κάνουν με την επαγγελματική τους αποκατάσταση, κάτι που εντυπωσίασε τους γονείς όπως το βίντεο που παρουσιάζουμε." Μyrtillo Café, Nέο Ηράκλειο. Το καφέ των εκλεκτών ψυχών, ένα διαφορετικό καφέ που ανοίγει διάπλατα της πόρτες στη ζωή σε άτομα με ειδικές ικανότητες,όταν η κοινωνία τους γυρίζει απειλητικά την πλάτη .Ένα πολύχρωμο καφέ που εμπνεύστηκε, ακολουθώντας τα σκοτσέζικα πρότυπα, η Γεωργία Βαμβουνάκη Ράφαν, φιλόλογος και μητέρα παιδιού με μαθησιακές δυσκολίες. Το Μύρτιλλο που λειτουργεί από τον περασμένο Οκτώβριο είναι πολυδιάστατο. Είναι καφέ, εργαστήρι, κέντρο λόγου και τέχνης και συγχρόνως εκπαιδευτικός χώρος για ευπαθή άτομα. Εκεί εκπαιδεύονται για να μπορέσουν να σταθούν επαγγελματικά σε ανάλογους χώρους, αλλά παράλληλα κάνουν ψυχοθεραπεία μέσω της τέχνης. Τους τρόπους μας εξηγεί η Ειρήνη Διαλεχτή Κουρομιχελάκη Θεραπεύτρια Ειδικής Αγωγής, Παιδαγωγός Θεάτρου και Μουσικός και ο Βασίλης Μπαράκος Μουσικοθεραπευτής- Μουσικοπαιδαγωγός . Η πρόεδρος της κοινωνικής συνεταιριστικής επιχείρησης Μύρτιλλο, Γεωργία Βαμβουνάκη Ράφαν όπως αναφέρει στην κάμερα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, μέχρι στιγμής δεν έχει επιδιώξει κρατική χρηματοδότηση γιατί όπως τονίζει θέλει πρώτα να επιδείξει έργο. Ωστόσο η συνάντηση με τον υπουργό Διοικητικής μεταρρύθμισης ήταν ιδιαιτέρως ενθαρρυντική, αφού όπως μας λέει της ζήτησε να σκεφτεί τη δημιουργία και άλλων τέτοιων χώρων. Το επόμενο βήμα της πάντως από το Σεπτέμβριο θα είναι η δημιουργία γραφείου ευρέσεως εργασίας, ώστε να μπορέσουν να προωθηθούν ευάλωτα άτομα στην αγορά εργασίας."

Φεύγοντας, οι γονείς δεσμεύτηκαν να επαναλάβουν τις συναντήσεις τους, ενώ έδωσαν ραντεβού για τις 15 Μαΐου όπου τα παιδιά θα παρουσιάσουν μια ξεχωριστή θεατρική παράσταση στην «ΕΚΑΒΗ»