Κυριακή 24 Μαΐου 2015

Εκδήλωση της Φιλοτελικής Ένωσης Πιερίας, παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Φιλοτελικής Εταιρείας Θεσσαλονίκης.

Μια πολύ ωραία εκδήλωση πραγματοποίησε το μεσημέρι της Κυριακής η νεοσυσταθέντα Φιλοτελική Ένωση Πιερίας με την συμμετοχή του Προέδρου της Ελληνικής Φιλοτελικής Εταιρείας Θεσσαλονίκης κ. Πετρόπουλο Λάζαρο.
Από νωρίς πολλά μέλη της Ένωσης κατέφθασαν με τις συλλογές τους, αντάλλαξαν γνώμες, είδαν εκθέματα και συλλογές και ενημερώθηκαν για ειδήσεις που έχουν να κάνουν με τον Φιλοτελισμό.


Μιλήσαμε με τον Πρόεδρο της Φιλοτελικής Ένωσης Πιερίας κ. Τερζή Αναστάσιο.
Ο κ. Τερζής διετέλεσε Δήμαρχος Αιγινίου και έχει υπηρετήσει την τοπική αυτοδιοίκηση 34 χρόνια από τα οποία τα 12 ως Δήμαρχος.
Είναι δημοσιογράφος από το 1965 και ανήκει στην Ένωση Συντακτών του Αθηναϊκού Τύπου.




«Ιδρύσαμε φέτος την Φιλοτελική Ένωση Πιερίας με την συμπαράσταση εκλεκτών φίλων και ανθρώπων με παρόμοιες ανησυχίες και ενδιαφέροντα.
Ο Φιλοτελισμός στην εποχή μας έχει μια ευρύτερη έννοια και δεν έχει να κάνει αποκλειστικά με το γραμματόσημο.
Μπορεί να έχει να κάνει με τα νομίσματα, τηλεκάρτες, σπάνια βιβλία, φωτογραφίες, κάρτ ποστάλ και πολλά άλλα.

Στον προγραμματισμό μας είναι άμεσα μια συνέντευξη τύπου στα ΜΜΕ και δράσεις που σκοπός τους θα είναι να γνωρίσουμε τον Φιλοτελισμό στον κόσμο της Πιερίας, αλλά και στους νέους με επισκέψεις μας σε σχολεία.

Ο Φιλοτελισμός πέρα από την συλλογή αντικειμένων είναι μια τεράστια εγκυκλοπαίδεια γνώσεων, είναι ιστορία, είναι γεωγραφία, και αξίζει τον κόπο αυτή την γνώση να την μεταφέρουμε στην νεολαία.

Στα παλαιότερα χρόνια οι δάσκαλοι εκείνης της εποχής παρότρυναν τους μαθητές να ασχοληθούν με τον Φιλοτελισμό ώστε να αποκτήσουν τα παιδιά περισσότερες γνώσεις.


Ελπίζουμε στην πορεία με τις δράσεις μας να ανακαλύψουμε τους πολλούς συλλέκτες που διαθέτει η περιοχή μας και παραμένουν άγνωστοι.

Ο Φιλοτελισμός δίνει την δυνατότητα μιας σύσφιξης των ανθρωπίνων σχέσεων μέσα από τις εκδηλώσεις, παρουσιάσεις και δράσεις μας κάτι που είναι απαραίτητο για την κοινωνία μας.

Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον Δήμαρχο Κατερίνης κ. Σάββα Χιονίδη και το Δημοτικό Συμβούλιο που ανταποκρίθηκε θετικά στα αιτήματα μας καθώς και την διεύθυνση του Γυμνασίου που μας παραχώρησε αυτόν εδώ τον χώρο για τις συναντήσεις μας.


Θέλουμε να έχουμε συνεργασία με το Ταχυδρομείο Κατερίνης και διαπιστώνω ότι οι αρμόδιοι έχουν δείξει ενδιαφέρον και αυτό μας χαροποιεί ιδιαίτερα.

Θέλω επίσης εκ μέρος των μελών της Φιλοτελικής Ένωσης Πιερίας να  ευχαριστήσω και την «ΑΛΗΘΕΙΑ» και εσάς προσωπικά που είστε δίπλα μας και καλύπτετε τις εκδηλώσεις μας.»


Μιλήσαμε και με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Φιλοτελικής Εταιρείας Θεσσαλονίκης κ. Πετρόπουλο Λάζαρο και τον ρωτήσαμε διάφορα χρηστικά πράγματα που έχουν να κάνουν με τον Φιλοτελισμό.


Πετρόπουλος: «Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να ενισχύσουμε το έργο της Φιλοτελικής Ένωσης Πιερίας στην προσπάθεια της να αναδείξει τον Φιλοτελισμό αλλά και τον Συλλεκτσμό στην πόλη της Κατερίνης αλλά και της Πιερίας.

Τι συμβουλές θα δίνατε σε κάποιον που θα ήθελε να ασχοληθεί με τον Φιλοτελισμό;

Πετρόπουλος: Χρειάζεται μεράκι και θέληση, να ρωτάει και κυρίως να μελετήσει το γραμματόσημο, την ιστορία του και την πορεία του στον χρόνο.


Ο Φιλοτελισμός είναι hobby;

Πετρόπουλος: Ναι, σίγουρα. Και μάλιστα ακριβό hobby. Φυσικά υπάρχουν και θεματικοί τομείς του Φιλοτελισμού που δεν κοστίζουν ιδιαίτερα.

Πως μπορεί κάποιος να πιστοποιήσει ή να αναγνωρίσει την γνησιότητα και αξία ενός αντικειμένου;

Πετρόπουλος: Η παραχάραξη έχει να κάνει κυρίως με τα «ακριβά» και «δύσκολα» γραμματόσημα. Αλλά το πρώτο που πρέπει να κάνει κάποιος είναι να μελετήσει την ιστορία του γραμματοσήμου που τον ενδιαφέρει, να πάρει πληροφορίες ώστε να γνωρίζει τα πάντα για αυτό που του κινεί το ενδιαφέρον να αποκτήσει.
Η επίσκεψη του ή η εγγραφή του σε μια Φιλοτελική Ένωση θα τον βοηθήσει ιδιαίτερα ώστε να αναγνωρίσει την γνησιότητα κάποιου αντικειμένου.


Είστε ικανοποιημένοι από το κράτος, σας στηρίζει όσο θα επιθυμούσατε;

Πετρόπουλος: Παλαιότερα το κράτος βοηθούσε με μια οικονομική ενίσχυση, τώρα δυστυχώς έχει περιοριστεί απλώς στην ενίσχυση μας με κάποια γραμματόσημα αλλά και αυτό χρόνο με τον χρόνο τείνει να εκλείψει.
Γενικά το κράτος δεν «ακούει» τους Φιλοτελιστές και μιλάω για το Ελληνικό Ταχυδρομείο.
Υπάρχουν πολλά παράπονα όλων των Ενώσεων Φιλοτελιστών προς το Ταχυδρομείο και έχουν κυρίως να κάνουν με τις εκδόσεις γραμματοσήμων.
Εμείς προτείνουμε την έκδοση λιγότερων σειρών και μικρότερης αξίας.
Τα γραμματόσημα πρέπει να είναι συγκεκριμένα, να εξυπηρετούν κάποιο σκοπό και να είναι οικονομικά προσβάσιμα σε όλους ώστε να μπορεί να διακινηθεί από τους Φιλοτελιστές.


Μεγαλύτερη αξία έχει ένα χρησιμοποιημένο γραμματόσημο ή ένα «άθικτο»;

Πετρόπουλος: Τα παλιά (τουλάχιστον ενός αιώνα) ταχυδρομημένα γραμματόσημα έχουν μεγαλύτερη αξία, και παίζουν ρόλο ο φάκελος, οι σφραγίδες, η σήμανση που έχουν, ακόμα και από πού ταχυδρομήθηκε και που κατέληξε, όλα αυτά ανεβάζουν την αξία ενός γραμματοσήμου.
Π.χ. Ένας φάκελος με σφραγισμένα γραμματόσημα που φεύγει από την Χιλή και φτάνει στην Κωνσταντινούπολη έχει την δικιά του ιδιαίτερη αξία. Φανταστείτε ότι αυτός ο φάκελος σφραγίζεται στην Αγγλία μετά στην Γαλλία, στα λιμάνια της Ιταλίας, δηλαδή κάνει ένα ταξίδι που καταλαβαίνεται ότι ανεβάζει την ιστορική και γεωγραφική του αξία.