Τρίτη 12 Μαΐου 2015

Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας και Θεματική Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού, Αθλητισμού και Παιδείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Σοφία Μαυρίδου, μια εκ των κεντρικών ομιλητών στο διήμερο επιστημονικό συνέδριο με θέμα « Η εικόνα του ‘’άλλου’’ στην εποχή μας και στον τόπο μας, ψυχοκοινωνικές και ποιμαντικές προσεγγίσεις. Σύγχρονες μορφές βίας»




Διήμερο επιστημονικό συνέδριο με θέμα « Η εικόνα του ‘’άλλου’’ στην εποχή μας και στον τόπο μας, ψυχοκοινωνικές και ποιμαντικές προσεγγίσεις. Σύγχρονες μορφές βίας» πραγματοποιήθηκε  στις 7 και 8 Μαΐου 2015 στο Συνεδριακό Κέντρο Δήμου Κατερίνης «ΕΚΑΒΗ» . Το συνέδριο διοργάνωσαν  ο Συμβουλευτικός Σταθμός Νέων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας με την Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνα με την αιγίδα του Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ. και της Αντιπεριφέρειας Πολιτισμού, Αθλητισμού και Παιδείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με συνδιοργανωτές και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας-Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας.


Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας και Θεματική Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού, Αθλητισμού και Παιδείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Σοφία Μαυρίδου,  ήταν μέλος του προεδρείου και μια εκ των κεντρικών ομιλητών του συνεδρίου. «Η γυναίκα ως ΄΄άλλος΄΄ στη σύγχρονη κοινωνία σε εποχή κρίσης» ήταν το θέμα της εισήγησης της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας.



«Ο όρος ‘’κρίση’’ σύμφωνα με τη νεωτερική του ερμηνεία, περιστρέφεται γύρω από το νόημα της ασθένειας και της νοσηρότητας, την έννοια της αμφιταλάντευσης των δυνάμεων που συγκρούονται σε μια κοινωνία, της παρακμής, της αποδιοργάνωσης, του κλονισμού, της κατάστασης πριν από την κατάρρευση και τον αφανισμό. Είναι σαφές ότι η κρίση δεν αποτελεί «προνόμιο» μόνο της ελληνικής κοινωνίας, αλλά κρίση συστημική και διεθνής, διότι συντρέχουν οι απαιτούμενες προϋποθέσεις με τις οποίες σχετίζονται κοινωνικοί, πολιτικοί, οικονομικοί και  πολιτιστικοί παράγοντες» ανέφερε στην ομιλία της η Θεματική Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού, Αθλητισμού και Παιδείας της ΠΚΜ, κ. Σοφία Μαυρίδου.

Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας εξέφρασε την άποψη ότι στη σύγχρονη κοινωνία των πολιτών, οι γυναίκες καλούνται να ενσαρκώσουν με μεγαλύτερη ευθύνη πολλούς ρόλους.  Όπως είπε, η γυναίκα δραστηριοποιείται σε διάφορους τομείς και τώρα πια δίνει χρόνο στην ίδια και στα ενδιαφέροντά της. Ασχολείται με τον αθλητισμό, με τα κοινωνικά, τον πολιτισμό και με την τεχνολογία. Έχει οδηγηθεί σε ακούσιο και πολλαπλό εγκλωβισμό. Προσπαθεί να βιώσει την πετυχημένη και πολύπλευρη, φύση και προσωπικότητά της. «Γι’ αυτό συναντάμε σήμερα πολλές ικανές, επιτυχημένες, δυναμικές γυναίκες να βιώνουν εγκλωβισμό, καταπίεση, «διάβρωση» του αληθινού χαρακτήρα τους και αγνόηση των αληθινών αναγκών τους», είπε χαρακτηριστικά η κ. Μαυρίδου, προσθέτοντας ότι η  αστραπιαία χειραφέτηση της γυναίκας,  την έκανε να της ανήκουν όλα και ταυτόχρονα τίποτα.


Άλλωστε, η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας ‘’δανείστηκε’’ μια φράση της Άννα Ελέανορ Ρούζβελτ, της πρώτης κυρίας των Ηνωμένων Πολιτειών συζύγου του Προέδρου των ΗΠΑ Φράνκλιν Ντ. Ρούσβελτ που είπε  «μια γυναίκα είναι πολλές φορές σαν μια σακούλα τσάι – δεν μπορείς να πεις πόσο δυνατή είναι μέχρι να την βάλεις στο ζεστό νερό…. άλλες διαλύονται….. άλλες μετατρέπονται σε κάτι μοναδικό & υπέροχο…!».