Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ για συμμετοχή του 1ου ΓΕΛ Κατερίνης σε διεθνές μαθητικό συνέδριο.

Το 1ο ΓΕΛ Κατερίνης θα λάβει μέρος στο 1ο Διεθνές Μεσογειακό  Μαθητικό  Συνέδριο , που  διοργανώνει  το  ΕΛΛΗΝΙΚΟ  ΙΔΡΥΜΑ  ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών σπουδών Βενετίας από  23  έως  29  Οκτωβρίου  2015  στην  Τεργέστη  της  Ιταλίας  και  έχει  ως  θέμα :
«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ  –  ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ  ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ  –  ΑΝΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ»


Η δημοτική αρχή της Τεργέστης θέλοντας να καταδείξει την σπουδαιότητα του συνεδρίου το οποίο δίνει την ευκαιρία στους Ευρωπαίους μαθητές να εργαστούν από κοινού και να ανταλλάξουν απόψεις πάνω σε θέματα που άπτονται της επικαιρότητας, παραχώρησε το Κεντρικό Θέατρο της Τεργέστης για τις εργασίες του συνεδρίου.
Οι μαθητές και μαθήτριες του 1ου ΓΕΛ Κατερίνης θα  προβάλουν  σε  διεθνές  επίπεδο τις θεμελιώδεις ΑΞΙΕΣ της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ , του ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΥ, της ΑΝΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑΣ και του ΣΕΒΑΣΜΟΥ των ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ.
Το σχολείο μας έχει την τιμή να είναι ένα από τα 24 Ελληνικά σχολεία και το μοναδικό από την Πιερία, που θα μεταφέρουν τα ελληνικά ιδεώδη εκτός συνόρων.
Οι μαθητές μας θα παρουσιάσουν στο συνέδριο την έρευνά τους και θα προβάλουν ένα ντοκιμαντέρ που δημιούργησαν οι ίδιοι και περιλαμβάνει απόψεις (συνεντεύξεις) εκπροσώπων της εκκλησίας, της κεντρικής πολιτικής σκηνής, των τοπικών αρχόντων της Πιερίας, εκπροσώπων Μ.Κ.Ο και βεβαίως προσφύγων και μεταναστών που ζουν στη χώρα μας. Σκοπός της έρευνας είναι η ανάδειξη της συμβολής της παιδείας στην ειρηνική συμβίωση στις σύγχρονες πολυπολιτισμικές κοινωνίες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, η ομάδα του σχολείου μας αποτελούμενη από 10 μαθητές της Β΄ και Γ΄ λυκείου εργάστηκε κατά τη διάρκεια των θερινών διακοπών, αφιερώνοντας πολύτιμο χρόνο και αναλαμβάνοντας τα μέχρι τώρα έξοδα. Ωστόσο, βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να παραστούμε στο συνέδριο με αποδυναμωμένη ομάδα καθώς για οικονομικούς λόγους αδυνατούν να ταξιδέψουν σχεδόν οι μισοί μαθητές, ενώ όλα τα υπόλοιπα σχολεία θα παραστούν με πλήρεις ομάδες αποτελούμενες από δέκα έως είκοσι άτομα.
Σχολεία από άλλες πόλεις, που αντιμετώπισαν αντίστοιχο οικονομικό πρόβλημα ενισχύθηκαν οικονομικά από τους τοπικούς φορείς
Θέλουμε να πιστεύουμε πως η Πιερία  θα αντιμετωπίσει με ευαισθησία το πρόβλημα και θα ενισχύσει οικονομικά τους μαθητές για τη συμμετοχή τους, ώστε να την εκπροσωπήσουν διεθνώς σε ένα τόσο σημαντικό και προβεβλημένο από τα Μ.Μ.Ε. συνέδριο.

Ο Διευθυντής


Κων/νος Πιπίλης