Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015

Δώστε, ρε παιδιά, μια ακόμη ευκαιρία στο παιδί!

Του Δημήτρη Καζάκη

Κατατέθηκε στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο για την απελευθέρωση της δόσης των 2 δισ. ευρώ. Που θα πάει κι αυτή η δόση; Μα φυσικά στο χρέος. Ποιος θα την χρωστάει; Μα φυσικά όλοι εμείς. Τα γνωστά υποζύγια.
Ε, και; Τι μας νοιάζει; Αρκεί που στο παιδί, σ' αυτό το γλυκό παιδί της αριστεράς μαζί με τον Καμμένο Έλληνα, δώσαμε ακόμη μια ευκαιρία. Άλλωστε φροντίσαμε όλοι εμείς που θεωρούμε όλους το ίδιο, να έχει την καλύτερη συμπολίτευση και αντιπολίτευση που θα επιθυμούσε.
Το συγκεκριμένο πολυνομοσχέδιο είναι το πρώτο από μια ολόκληρη σειρά ανάλογων νομοθετικών πρωτοβουλιών που απαιτούν οι δανειστές. Και προβλέπει τα εξής βασικά:


Από 1/1/2016 αύξηση φορολογίας: Σε εισόδημα από ενοίκια:
• Εισόδημα έως 12.000 ευρώ: Φόρος 15% (από 11%)
• Εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ: Φόρος 35% (από 33%)
• Αναδρομικός φόρος: Σε ανείσπρακτα ενοίκια (από 1/1/2015)
• Θα πληρώνεται ΕΝΦΙΑ ακόμη για 1 ευρώ φόρο: Προηγούμενο όριο 5 ευρώ
• Συμπληρωματικός φόρος ΕΝΦΙΑ: Στα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα
Κατασχέσεις για φοροδιαφυγή-ανακριβείς δηλώσεις:
• 50% καταθέσεων
• 50% μετρητών σε θυρίδες
• 100% περιεχομένου θυρίδων (κοσμήματα, έργα τέχνης κτλ.)
• Φυλάκιση 1 έως 3 έτη για μη υποβολή δηλώσεων, ΦΠΑ, απόκρυψη στοιχείων
• Πρόστιμα για μη έκδοση αποδείξεων
Ρύθμιση 100 δόσεων:
• Λιγότερες δόσεις όταν ο οφειλέτης έχει την οικονομική δυνατότητα
• Χάνουν τη ρύθμιση όσοι δεν πληρώνουν μέσα σε 30 μέρες τα νέα χρέη τους
Οι αλλαγές στο ασφαλιστικό
• Επιβάλλονται ίδιες μειώσεις συντάξεων και αυξήσεις ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης σε Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα
• Καταργείται η δυνατότητα συνταξιοδότησης επαγγελματιών με χρέη στα ταμεία έως 25.000 ευρώ
• Καταργείται η μείωση έως και 2 κατηγορίες ασφαλιστικών εισφορών για γιατρούς, μηχανικούς, δικηγόρους
• Καταργείται η επαναχορήγηση συντάξεις ΟΓΑ 360 € σε ανασφάλιστους υπερήλικες
• Δίδεται η κατώτερη σύνταξη στους συνταξιούχους με αναπηρία (67% και άνω)

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, όπως ενημέρωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, «δεν έχουμε πίεση από έξω, θα μπορούσαμε να πηγαίναμε και περισσότερες μέρες. Αυτό που τους ενδιέφερε είναι να είναι κατατεθειμένο το νομοσχέδιο.»

Δεν χαίρεστε; Δεν αισθάνεστε εθνικά υπερήφανοι που οι δανειστές μέσα στη μεγαθυμία τους, επιτρέπουν στο κατοχικό κοινοβούλιο της χώρας μας να συζητήσει - χωρίς κανένα αντίκρυσμα, χωρίς κανένα νόημα γιατί όλα έχουν προσυμφωνηθεί - για μερικές μέρες. Κι έτσι θα μας επιτρέψουν να χαρούμε κοινοβουλευτική πρόζα με πρωταγωνιστές το καλό παιδί Τσίπρα, τον Βαγγέλα, τον "αναλαμβάνω την πολιτική ευθύνη για τη δολοφονία" Μιχαλολιάκο, τον "για όλα φταίει ο καπιταλισμός" Κουτσούμπας και φυσικά το τρίο Στούτζες, Λεβέντης, Φώφη, Σταύρος. Θα χαρούμε πολιτικό διάλογο.

Το μονοπρόσωπο νοικοκυριό στην Ελλάδα με μέσο εισόδημα και χωρίς ανήλικο τέκνο έχασε την περίοδο 2010-2014 από το ετήσιο εισόδημά του μετά τους φόρους πάνω από 3.400 ευρώ. Ένα μέσο νοικοκυριό με 2 ανήλικα τέκνα και 2 εργαζόμενους με τον ένα να παίρνει το μέσο εισόδημα και ο άλλος το 67% του μέσου εισοδήματος, έχασε στην ίδια περίοδο 6.200.
Μέχρι το τέλος του 2015 θα έχουν χάσει ακόμη 1.000 με 1.200 ευρώ από το ετήσιο εισόδημά τους. Αυτό σημαίνει ότι το μονοπρόσωπο νοικοκυριό ίσα-ίσα θα τα βγάζει πέρα με 14.000 ευρώ μέσο ετήσιο εισόδημα μετά τους φόρους. Ενώ το νοικοκυριό με 2 εργαζόμενους γονείς και 2 ανήλικα τέκνα θα χρειάζονται επιπλέον 7.000 ευρώ ετήσια για να ισοφαρίσουν το επίσημο όριο φτώχειας.
Ε, καί; Το ευρώ να είναι καλά και οι δανειστές μας. Άλλωστε έχουμε εναλλακτικές. Θα τους τσακίσει η αντιπολίτευση. Θα τους δείξει η ΧΑ και προπαντός το ΚΚΕ. Τους βλέπετε πώς ιδρώνουν μόνο με την σκέψη ότι έχουν να αντιμετωπίσουν Μιχαλολιάκο και Κουτσούμπα.

Δεν βλέπετε επίσης το οργίλο ύφος των Χατζηνικολάου της στημένης ενημέρωσης; Δεν πάει άλλο, φωνάζουν αυτοί που έκαναν το παν να οδηγηθεί η χώρα και οι πολίτες της σ' αυτό το αδιέξοδο. Αλλά αυτοί ξέρουν να λειτουργούν ως βαλβίδες εκτόνωσης της οργής του κόσμο, για να τους στήσουν την εναλλακτική. Αυτή είναι η δουλειά τους. Τζιτζικώστας θα λέγεται; Λεβέντης; Ε, όλο και κάποιον θα βρουν. Από υπόκοσμο αυτή η χώρα, άλλο τίποτε. Κι ο χειρότερος βρίσκεται ήδη στην επαγγελματική πολιτική, ή προσπαθεί να μπει σ' αυτήν.

Και τέλος πάντων, τι άλλο θέλετε; Όλοι ίδιοι είναι και δεν υπάρχει εναλλακτική. Τα κεφάλια λοιπόν μέσα και βιώστε το χειρότερο μνημόνιο που έχει εφαρμοστεί σ' αυτή την χώρα. Ίσως και παγκόσμια

Κι όποιος αποκτήσει επιτέλους προσωπική αξιοπρέπεια και μάθει αυτό που για αιώνες διδάσκει η ιστορία, ότι όποιος υποχωρεί γιατί φοβάται τα χειρότερα είναι απολύτως σίγουρο ότι θα τα ζήσει. Και συχνά τη στερνή του γνώση την αποκτά με κόστος την ίδια τη ζωή του, τη ζωή των δικών του και σίγουρα της πατρίδας του. Πάντως, όπως και νάχει, εδώ είμαστε εμείς.


Το Σχόλιο της Ημέρας, 13/10/2015, dimitriskazakis.blogspot.com