Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015

Άδεια λειτουργίας σε ιδιώτες, μη φαρμακοποιούς, για φαρμακεία τα οποία θα λειτουργούν ως Εταιρείες Περιορισμένης Ευθύνης προβλέπει το σχέδιο της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που κατατίθεται προς έγκριση στο EuroWorking Group για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων. Η ΚΥΑ είδε το φως της δημοσιότητας σήμερα Πέμπτη.

Ειδικότερα, τα φαρμακεία των ιδιωτών θα λειτουργούν ως Εταιρείες Περιορισμένης Ευθύνης -που θα πρέπει να έχουν συσταθεί πριν την χορήγηση της άδειας λειτουργίας. Σε αυτές τις ΕΠΕ θα πρέπει να συμμετέχει υποχρεωτικά ως εταίρος με ποσοστό τουλάχιστον 20% φαρμακοποιός, ο οποίος ορίζεται υπεύθυνος για τη λειτουργία του φαρμακείου.

Έντονη είναι η αντίδραση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου για την ΚΥΑ, που σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για «παράδοση άνευ όρων σε καρτέλ και off-shore εταιρείες».


Όπως εξηγούν οι φαρμακοποιοί, μέσω αυτής της διάταξης, ανοίγει ο δρόμος και σε κάθε είδους εταιρεία από off shore έως φαρμακοβιομηχανίες και άλλες εμπλεκόμενες επιχειρήσεις στο χώρο του φαρμάκου να γίνουν μέτοχοι σε φαρμακεία, γεγονός που εγκυμονεί τον κίνδυνο δημιουργίας καρτέλ. Κάθε άδεια ίδρυσης αντιστοιχεί σε ένα φαρμακείο. Για το 2015 μπορούν να χορηγούνται σε κάθε φαρμακοποιό ή νομικό πρόσωπο μέχρι πέντε άδειες, ενώ δίνεται η δυνατότητα για μια επιπλέον άδεια κατ’ έτος με μέγιστο πλαφόν τις 10 άδειες έως το 2020. Οι μεν φαρμακοποιοί μπορούν να ιδρύουν φαρμακείο σε ολόκληρη την επικράτεια, ενώ τα νομικά πρόσωπα θα μπορούν να διατηρούν τα έως 10 φαρμακεία τους στον ίδιο Καλλικρατικό δήμο.

Στην ανακοίνωσή του ΠΦΣ αναφέρεται μεταξύ άλλων:

«Τη … μετάλλαξη του Φαρμακοποιού σε ‘αυτοφωράκια’ και την παράδοση άνευ όρων σε καρτέλ και off-shore εταιρείες, προβλέπει το Σχέδιο Υπουργικής Απόφασης που γνωστοποίησε στον ΠΦΣ ο Υπουργός υγείας κ. Ξανθός. Το προσχηματικό και για το θεαθήναι 20% της προβλεπόμενης συμμετοχής του Φαρμακοποιού, ουσιαστικά τον καθιστά υπεύθυνο για οτιδήποτε συμβεί, ανεξάρτητα εάν πλέον θα ενεργεί κατ΄ εντολήν του επιχειρηματία εταίρου.

»Παράλληλα στερεί από τον Έλληνα πολίτη την αξιόπιστη επιστημονική συμβουλή και συμβολή του φαρμακοποιού, τον οποίο η ΚΥΑ καθιστά υποχείριο του εμφανούς ή αφανούς εταίρου.


»Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος απορρίπτει ως απαράδεκτη την Υπουργική Απόφαση και καταγγέλλει ότι υπαγορεύθηκε από συγκεκριμένα συμφέροντα, τα οποία άλλωστε μνημονεύονται ξεκάθαρα από το κείμενο της εν λόγω ΥΑ.»