Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015

Ελένη Τζήκα: το «Σχολειό μου αγαπημένο» είναι ένα βιβλίο που δεν πρέπει να λείπει από καμία παιδική βιβλιοθήκη.

Επανακυκλοφόρησε φέτος (σχολικό έτος 2015-16) το Ανθολόγιο της Φανής Τσεντικίδου-Ζέττα.
Η έκδοση ενός τέτοιου βιβλίου ήταν μια ευχάριστη έκπληξη για όλους και ιδιαίτερα για μας τους εκπαιδευτικούς.
Η Φανή απέδειξε ότι ο δάσκαλος δεν αποποιείται της ιδιότητάς του, ακόμα κι αν φύγει απ’ το σχολείο.

Φυσικά απέκτησε πλούσια πείρα απ’ την θητεία της στην εκπαίδευση. Γιατί η Φανή δεν υπήρξε μια συνηθισμένη δασκάλα. Είχα την ευκαιρία να το διαπιστώσω ιδίοις όμμασι ως καλεσμένη σε διάφορες πολύ ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις που διοργάνωσε η ίδια. Άνοιξε έτσι τις πόρτες του Σχολείου στον κόσμο, στην Τέχνη, στη Λογοτεχνία, στην Ιστορία, στο Θέατρο, σ’ ό,τι πιο υψηλό δημιούργησε το ανθρώπινο πνεύμα ανά τους αιώνες. Γι’ αυτό έκανε κοινωνούς τους μαθητές της σε έργα μεγάλων δημιουργών, αρχαίων Ελλήνων σοφών, και γενικά αυτών που άλλαξαν την τύχη του κόσμου κι έσπρωξαν τον ήλιο λίγο πιο ψηλά.



Κάποια ρινίσματα Γνώσης και κάποια δείγματα της πλούσιας παιδευτικής εμπειρίας της μας τα πρόσφερε σ’ αυτό το καλαίσθητο ημερολόγιο με τίτλο «Σχολειό μου αγαπημένο» ως αντίδωρο της εκπαιδευτικής Λειτουργίας.
Ένα πολύτιμο βοήθημα για μικρούς και μεγάλους, για δασκάλους, γονείς και παιδιά. Πλούσιο σε εικονογράφηση, χρήσιμο σε πληροφορίες, διδακτικό και μοναδικό με τις αναφορές του στις ιστορικές και θρησκευτικές επετείους.
Ένας πολύτιμος οδηγός για να βοηθήσει τα παιδιά μέσω της γνώσης να ανακαλύψουν τη χαρά της δημιουργίας.
Η αγάπη για τον συνάνθρωπο, ο σεβασμός στη φύση, η γνωριμία με τη λαϊκή σοφία, η ευλάβεια στους αγίους μας και η τιμή στους ήρωές μας, αυτά και άλλα πολλά διατρέχουν τις σελίδες του ημερολογίου.
Πιο εμπλουτισμένο απ’ το προηγούμενο και πιο επιμελημένο. Κατάσπαρτο από ρητά και ποιητικούς στίχους ανάλογα με το θέμα. Αφήνει χώρο για να δουλέψουν τα ίδια τα παιδιά. Αξίζει να σημειώσουμε τις καίριες προτάσεις της συγγραφέως για την ανάγνωση λογοτεχνικών βιβλίων.
Κοντολογίς το «Σχολειό μου αγαπημένο» είναι ένα βιβλίο που δεν πρέπει να λείπει από καμία παιδική βιβλιοθήκη.
Η όμορφη Φανή (οία η μορφή τοιάδε και η ψυχή) δημιουργεί όμορφα κείμενα και μας καλεί να δημιουργήσουμε κι εμείς.
Γιατί ποιος δεν κρύβει ένα παιδί μέσα του;
Ένα μεγάλο μπράβο στη Φανή Τσεντικίδου!
Καλοτάξιδο το βιβλίο της.


Ελένη Τζήκα  Φιλόλογος