Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2016

ΑΝΟΙΑ. Του Ιατρού Νευρολόγου Κωνσταντινίδη Ηλία.



Άνοια είναι η έκπτωση των γνωστικών λειτουργιών. Αυτή συνοδεύεται από ατροφία του εγκεφάλου σε διάφορες περιοχές με αποτέλεσμα να υπάρχει και διαφορετική γνωστική διαταραχή, ανάλογα με την περιοχή που υπάρχει η βλάβη. Δηλ. ο εγκέφαλος έχει διάφορες  περιοχές οι οποίες είναι υπεύθυνες για την σωστή αισθητική, κινητική και γνωστική λειτουργία του οργανισμού μας. Έτσι όταν ατροφήσει μια περιοχή, περισσότερο η περιοχή της μνήμης και της συμπεριφοράς οι οποίες καταλαμβάνουν και μεγάλο μέρος του εγκεφάλου, ο ασθενής ξεχνάει και αλλάζει η συμπεριφορά του. Μπορεί να υπάρχει μια επίταση κάποιον χαρακτηριστικών που είχε ή και πλήρης αλλαγή της συμπεριφοράς του.
Η κατάθλιψη και το άγχος εμφανίζονται συχνά σε συνθήκες άνοιας και μπορεί να είναι πιο έντονα νωρίτερα στην πορεία της νοητικής έκπτωσης.



Πρώτο μέλημα βέβαια είναι η διάγνωση της άνοιας.
Γιατί μεγάλο ποσοστό ασθενών που έχουν διαταραχές μνήμης, δεν σημαίνει ότι πάσχουν από άνοια. Είναι σύνηθες το άγχος και η κατάθλιψη να παρουσιάζουν τέτοια συμπτώματα. Επίσης με την πάροδο της ηλικίας ατροφεί ο εγκέφαλος φυσιολογικά, οπότε όσο μεγαλώνουμε έχουμε τέτοιου είδους διαταραχές.
Υπάρχουν διάφορες αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν άνοια, μερικές από τις οποίες μπορεί και να είναι σε μεγάλο ποσοστό θεραπεύσιμες.
Όταν λέμε άνοια πάει το μυαλό μας συνήθως στη νόσο Alzheimer. Υπάρχουν πολλοί τύποι άνοιας και κάθε ασθενής έχει διαφορετική πρόγνωση ανάλογα με τον τύπο της άνοιας και την ανθεκτικότητα του οργανισμού του.
Έτσι θα πρέπει πρώτα να είμαστε σίγουροι για την διάγνωση στην οποία χρειάζεται κλινική εξέταση από νευρολόγο, εργαστηριακές και πιθανώς και απεικονιστικές εξετάσεις (αξονική ή και μαγνητική, ανάλογα με το ιστορικό και τα σημεία της νευρολογικής εξέτασης), καθώς και ψυχομετρικά τεστ, που είναι και η κυριότερη διαγνωστική εξέταση, τα οποία χρησιμεύουν και για την παρακολούθηση της πορείας του ασθενούς.

Τα αντιανοϊκά φάρμακα δεν τα χρησιμοποιούμε επειδή ξεχνάμε ή για να μην ξεχνάμε περισσότερο αλλά μόνο όταν διαγνωστεί άνοια. Αλλιώς λαμβάνουμε μια αγωγή άχρηστη, ακριβή και φυσικά επιβλαβή για τον οργανισμό μας.

 Υπάρχουν διάφοροι ορισμοί για την διάγνωση της άνοιας με τον πιο αποδεκτό τον:
Διάγνωση άνοιας - Ορισμός - DSM-IV

1.ενδείξεις από το ιστορικό και την εξέταση της νοητικής κατάστασης που παραπέμπουν σε σοβαρή έκπτωση στη μάθηση και την μνήμη όπως και σε 1 τουλάχιστον από τα
       Έκπτωση στην εκτέλεση σύνθετων καθηκόντων
       Έκπτωση στη λογική ικανότητα
       Έκπτωση στην αντίληψη του χώρου και στον προσανατολισμό
       Γλωσσική έκπτωση

2.τα γνωσιακά συμπτώματα πρέπει να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην ικανότητα του ατόμου για εργασία, στις συνήθεις κοινωνικές του δραστηριότητες όπως και στις σχέσεις του με άλλους ανθρώπους.

3.τα ανωτέρω πρέπει να αντιπροσωπεύουν μια σημαντική πτώση από ένα προηγούμενο επίπεδο λειτουργικότητας.

4.οι διαταραχές είναι ύπουλης έναρξης και προοδευτικές όπως μπορεί να διαπιστωθεί από το ιστορικό και επανειλημμένες δοκιμασίες της νοητικής κατάστασης.

5.οι διαταραχές δεν συμβαίνουν αποκλειστικά κατά την διάρκεια παραληρήματος.

6.οι διαταραχές δεν εξηγούνται καλύτερα από μια μείζονα ψυχιατρική διάγνωση

7.οι διαταραχές δεν εξηγούνται καλύτερα από μια συστηματική νόσο ή άλλη εγκεφαλική νόσο.

Όπως και πολλές ταξινομήσεις  με την πιο κλασική την:
Άνοιες – κλασική ταξινόμηση

1.Νόσος Alzheimer (AD)
2.Αγγειακή άνοια (VaD)
3.Άνοια με σωμάτια Lewy (DLB)
4.Νόσος Parkinson με άνοια (PDD)
5.Μετωποκροταφική άνοια (FTD)
6.Αναστρέψιμες άνοιες






*Ο κ. Κωνσταντινίδης Ηλίας είναι ιατρός νευρολόγος στο νομό Πιερίας από τις 10/10/2012 και διατηρεί το ιατρείο του επί της οδού Τ.ΤΕΡΖΟΠΟΥΛΟΥ 30 (ΠΑΡΚΙΝΓΚ ΕΥΚΑΡΠΙΔΗ - ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΟ "ΤΑΚΗΣ")

ΤΗΛ. 2351076040  ΚΙΝ.6978772746
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ
ΠΡΩΪ 9:00 - 1:30
ΑΠΟΓΕΥΜΑ 6:00 - 8:30