Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2016

Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ: Κακόγουστο αστείο οι προτάσεις του κ. Τριανταφυλλίδη για την παιδεία


Με έκπληξη διαβάσαμε το άρθρο του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Α’Θεσσαλονίκης, Αλέξανδρου Τριανταφυλλίδη σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις στην παιδεία (http://www.avgi.gr/article/6166852/apo-ti-theoria-stin-praxi).

Στο άρθρο του ο κ. Τριανταφυλλίδης προτείνει, μεταξύ άλλων, την εισαγωγή διδάκτρων στο δημόσιο σχολείο με βάση την φορολογική δήλωση των γονέων των μαθητών προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η -επίσης προτεινόμενη- αύξηση των διδακτικών ωρών. Αναφέρει χαρακτηριστικά: “Για παράδειγμα, κάθε τμήμα των 25 μαθητών Χ 60 ευρώ τον μήνα κατά μέσο όρο (από 0 ευρώ για την άνεργη – άπορη οικογένεια μέχρι 120 ευρώ για την εύπορη οικογένεια) αποδίδει 15.000 ευρώ τον χρόνο. Επιβάρυνση για κάθε μαθητή /οικογένεια η μέση καταβολή των 60 ευρώ Χ 10 μήνες = 600 ευρώ τον χρόνο”.


Αλήθεια, από ποια συλλογική απόφαση δεσμεύεται ο κ. Τριανταφυλλίδης; Η πρόταση που παρουσιάζει, ουδεμία σχέση έχει με τις επεξεργασμένες θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ ενώ ακόμη και νεοφιλελεύθεροι δεν έχουν τολμήσει να προτείνουν την εισαγωγή διδάκτρων στα σχολεία, την στιγμή που οι οικογένειες έχουν τσακιστεί από την κρίση, την ανεργία και τα αποτελέσματα των πολιτικών λιτότητας που εφαρμόστηκαν τα προηγούμενα χρόνια.

Δεν μένει μόνο εκεί. “Συνεχής, διαρκής, συνολική αξιολόγηση με αντικειμενικά κριτήρια από όλους, με όλους, για όλους ανά έτος. Οι καθηγητές αξιολογούν τους μαθητές, οι μαθητές τούς καθηγητές, όλοι σε όλη την ιεραρχική πυραμίδα του υπουργείου Παιδείας αξιολογούν και αξιολογούνται, χωρίς εξαίρεση”. Διαρκής αξιολόγηση, ένας διαρκής αγώνας δηλαδή μαθητών και καθηγητών να αποδείξουν την αξία τους (;), ένα σχολείο ανταγωνιστικό και ενταντικοποιημένο από την πρώτη δημοτικού. Μιλάει ακόμη για “σχολές δημιουργίας και ανάδειξης εκπαιδευτικών” τις οποίες θα πληρώνουν οι υποψήφιοι εκπαιδευτικοί αλλά και επαναξιολόγηση όσων διορίστηκαν τελευταία.

Μόνο σαν κακόγουστο αστείο μπορεί να εκληφθεί η πρόταση του κ. Τριανταφυλλίδη, εαν όχι σαν σκόπιμη διαστρέβλωση των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ,με τα ψηφοδέλτια του οποίου εκλέχτηκε.

Ενημερώνουμε τον κ. Τριανταφυλλίδη πως η αντίληψη που έχει για το δημόσιο σχολείο απέχει κατά πολύ από τις επεξεργασίες του ΣΥΡΙΖΑ και της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ καθώς και από τους πολύχρονους αγώνες που έχει δώσει ο χώρος για ένα πραγματικό δημόσιο και δωρεάν σχολείο και πανεπιστήμιο.

Αγωνιζόμαστε για ένα σχολείο που θα προάγει την εκπαίδευση, δωρεάν και δημόσιο, χωρίς παραπαιδεία, όχι εξεταστικό κέντρο- κούρσα ανταγωνισμού τόσο για εκπαιδευτικούς και μαθητές. Αυτή την μάχη θα συνεχίσουμε να δίνουμε αταλάντευτα δίπλα στο πλευρό των μαθητών και των εκπαιδευτικών.


Το Γραφείο Τύπου