Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016

ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ για την ΚΑΤΕΡΙΝΗ: ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ. ΑΜΕΣΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ


Μετά τις μονομερείς ενέργειες της ΠΓΔΜ που δεν επιτρέπει τη διέλευση Αφγανών από τα σύνορά της με την Ελλάδα, έπειτα από ανάλογη κίνηση της Σερβίας, βορειότερα στον βαλκανικό διάδρομο, έχει μειωθεί πολύ ο ρυθμός της ροής των προσφύγων προς το βορρά, δεδομένου ότι οι άνω χώρες δέχονται μόνο τους πρόσφυγες και μόνο όσους απ’ αυτούς κατέχουν διαβατήριο ή ταυτότητα, αλλά όχι αυτούς που διαθέτουν το υπηρεσιακό σημείωμα που λαμβάνουν από τις ελληνικές αρχές.


Μετά δε την προχθεσινή κοινή συνεδρίαση στη Βιέννη των χωρών μελών της Ε.Ε. Αυστρίας, Σλοβενίας, Κροατίας και Βουλγαρίας αλλά και των μη μελών της Ε.Ε. Αλβανίας, Βοσνίας, Κοσόβου, ΠΓΔΜ, Μαυροβουνίου και Σερβίας, όπου αποφάσισαν, παρά και κόντρα στις αποφάσεις των οργάνων της Ε.Ε., τη «δραστική μείωση των προσφυγικών ροών» δηλώνοντας ότι «Τα κράτη είναι διατεθειμένα να χρησιμοποιήσουν όλα τα εργαλεία προκειμένου να μειώσουν τη ροή προσφύγων», αναμένεται να ελαττωθεί ακόμη περισσότερο η ταχύτητα της ροής των προσφύγων και μεταναστών προς την υπόλοιπη Ευρώπη. Όμως, δεν μειώνεται η ροή της εισόδου των προσφύγων και μεταναστών στη χώρα μας.
Αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής των τελευταίων ημερών είναι να σταθμεύουν προσωρινά, μεταξύ άλλων και στον σταθμό ΣΕΟ της Σκοτίνας, τα λεωφορεία που μεταφέρουν τους πρόσφυγες και μετανάστες από την Αθήνα στην Ειδομένη, προκειμένου να μην επιβαρυνθεί περαιτέρω η ασφυκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί εκεί.
Μέχρι σήμερα στην έκτακτη αυτή κατάσταση ανταποκρίθηκαν μόνο εθελοντές της περιοχής μας, οι οποίοι φρόντισαν και φροντίζουν με συνέπεια και ζήλο για την παροχή των ειδών πρώτης ανάγκης και την ικανοποίηση των αναγκών σίτισης των προσφύγων και μεταναστών που βρέθηκαν στη Σκοτίνα.
Δυστυχώς, μέχρι σήμερα οι τοπικές αρχές απουσιάζουν από οποιαδήποτε δράση για την αντιμετώπιση της έκτακτης κατάστασης, η οποία λόγω των ανωτέρω εξελίξεων, δεν αναμένεται να ανατραπεί ή να εκτονωθεί άμεσα τις επόμενες ημέρες. Παρίσταται λοιπόν άμεση ανάγκη οι τοπικοί φορείς να αναλάβουν την πρωτοβουλία για την εκπόνηση ενός σχεδίου αποτελεσματικής αντιμετώπισης της κατάστασης, μέχρι να υπάρξουν νεότερες αποφάσεις για την περαιτέρω μετακίνηση των προσφύγων και μεταναστών προς στην Ευρώπη.
Αναλαμβάνοντας κι εμείς την ευθύνη που μας αναλογεί, ζητούμε από τις τοπικές αρχές την άμεση σύγκληση κοινής συνεδρίασης των τοπικών φορέων με θέμα τον σχεδιασμό της παροχής των αναγκαίων για την εξασφάλιση της αξιοπρεπούς και ασφαλούς παραμονής τους στην Πιερία. Ήδη, άλλοι Δήμοι της χώρας ανέπτυξαν άμεσα πρωτοβουλία για τη φιλοξενία των προσφύγων και μεταναστών που καθυστερούν να μετακινηθούν προς την Ειδομένη.
Η ικανοποίηση των άμεσων βιοτικών αναγκών των ανωτέρω προσφύγων, μεταναστών και των οικογενειών τους είναι ευθύνη και πρέπει να καταστεί μέριμνα των τοπικών αρχών. Η υποχρέωσή τους δεν υποκαθίσταται από την αξιέπαινη δράση των εθελοντών. Παρά τη μέχρι σήμερα καθυστέρηση, καλούμε τις τοπικές αρχές να αναλάβουν άμεσα την ευθύνη της ομαλής και απρόσκοπτης προσωρινής παραμονής όσων προσφύγων και μεταναστών σταθμεύουν προσωρινός στην Πιερία, σε συνεργασία και με τη βοήθεια των εθελοντών, που, προς τιμήν της τοπικής κοινωνίας, επιδεικνύουν αξιέπαινα αντανακλαστικά.
Ας μην ξεχνάμε ότι το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί οφείλεται στην έλλειψη αλληλεγγύης και ενότητας μεταξύ των Ευρωπαϊκών Κρατών. Η αλληλεγγύη και η ενότητα λοιπόν, θα δώσουν τη λύση του. Σεβόμενοι τον πολιτισμό και την ιστορία μας να συνεργασθούμε όλοι, Αυτοδιοίκηση, Εκκλησία, τοπικοί φορείς και κοινωνία, για την αντιμετώπιση της έκτακτης αυτής κατάστασης με αξιοπρέπεια, ασφάλεια κι ανθρωπισμό.

ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ