Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2016

ΔΗΜΟΤΙΚΉ ΠΑΡΆΤΑΞΗ ¨ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ". Περί των νέων βιοκλιματικών σχολείων Κατερίνης


     Έντονα αντέδρασε ο δήμαρχος Κατερίνης  σε όσα ειπώθηκαν σε σύσκεψη φορέων της εκπαίδευσης για τα τρία ¨βιοκλιματικά¨ σχολεία. Κατηγόρησε εκπαιδευτικούς  γιατί τόλμησαν να εκφέρουν άποψη περί των κατασκευαστικών αδυναμιών των τριών νέων βιοκλιματικών σχολείων.
    Ως επιστήμων, ειδικός στις κατασκευές και ως πολιτικό δημόσιο πρόσωπο που διατυμπανίζει σε κάθε ευκαιρία ότι η παιδεία είναι βασική του προτεραιότητα, θα έπρεπε να ξέρει πως, από καταβολής της εκπαίδευσης, τα σχολικά κτίρια δεν χτίζονται με τρόπο που να εξυπηρετεί απλά τις ανάγκες στέγασης των μαθητών  αλλά με τρόπο που να εξυπηρετεί τις ανάγκες της εκπαιδευτικής διαδικασίας, ανάγκες που αλλάζουν με τα χρόνια, γι΄ αυτό και αλλάζει και η αρχιτεκτονική των κτιρίων.


Θα έπρεπε να ξέρει πως το νέο σχολείο δεν μπορεί να μην είναι προϊόν δημιουργικής συνδιαλλαγής μεταξύ αρχιτεκτόνων και εκπαιδευτικών.
Θα έπρεπε να έχει ακούσει ότι μια ολιστική, σήμερα, προσέγγιση της μελέτης ενός σχολείου, απαιτεί, εκτός από ενεργειακό σχεδιασμό (που στη δική μας περίπτωση ούτε αυτό πετύχαμε) και συνέργεια εκπαιδευτικών, κοινωνικών και αρχιτεκτονικών αρχών.
Εκτός κι αν θεωρεί ότι η δική μας φτωχή επαρχία δε δικαιούται να έχει αυξημένες απαιτήσεις και να ναι και ευχαριστημένη αν απλά καταργήσει τις διπλοβάρδιες.
Και βέβαια  θα συμφωνήσουμε όλοι πως είναι μεγάλη επιτυχία που στην πόλη μας  το 2016 δεν υπάρχει διπλοβάρδια.
Και βέβαια θα συμφωνήσουμε επίσης, άλλωστε έχει από όλους μας ειπωθεί, πως είναι πολύ σημαντική η ολοκλήρωση και λειτουργία των νέων σχολείων.
Όσες φορές όμως και να  επαναλάβουμε τα παραπάνω   δεν αλλάζει η πραγματικότητα. Και αυτή είναι πως στα τρία νέα σχολεία υπάρχουν αρκετά προβλήματα . Προβλήματα που σχετίζονται κυρίως με την προχειρότητα που αντιμετωπίζει ο δήμος μας τέτοια έργα ( πρακτική γενικευμένη για παρόμοια έργα), η οποία είχε ως αποτέλεσμα οι παραλείψεις των μελετών να οδηγήσουν σε τροποποιήσεις και αναθεωρήσεις αυτών, χωρίς όμως ουσιαστικό αποτέλεσμα στην σημερινή  λειτουργία τους
Δημοτικοί σύμβουλοι του ΑΛΛΟΥ ΔΡΟΜΟΥ   θέσανε αυτά τα προβλήματα  πολλές φορές και στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο μάλιστα κάναμε συγκεκριμένη αναφορά σε κάποια από αυτά παίρνοντας  τη δέσμευση από τον Πρόεδρο για συζήτηση σε επόμενο ΔΣ. 

 Αυτά λοιπόν τα προβλήματα εντοπίστηκαν από γονείς και εκπαιδευτικούς στην καθημερινή χρήση του κτιρίων και  κατατέθηκαν στους αρμόδιους.
 Αντί η δημοτική αρχή της πόλης μας  να εξαπολύει βαρείς χαρακτηρισμούς  σε πολίτες που  δεν αδιαφορούν και θεωρούν χρέος τους να μιλάνε και να συμμετέχουν, ας αναλάβει τις ευθύνες της  και κυρίως ας πάρει υπόψη τις προτάσεις τους ώστε  να δοθούν άμεσα λύσεις.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ"ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ"