Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016

ΕΚΑΒ ΠΙΕΡΙΑΣ- ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ

ΕΚΑΒ ΠΙΕΡΙΑΣ- ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ

               Στην  Πιερία όπως και σε πολλούς νομούς  στην χώρα μας έχουν εγκατασταθεί πρόσφυγες και μετανάστες από κατεστραμμένες, οικονομικά και  στρατιωτικά, χώρες. Μέχρι σήμερα έχουν οργανωθεί τρία κέντρα φιλοξενίας προσφύγων, ένα στο γήπεδο της Χράνης, ένα στον Κάμπινγκ Νηρέας στο Βαρικό  και ένα  στο 13ο χιλιόμετρο Κατερίνης Ελασσόνας στο Κτήμα Ηρακλής όπου φιλοξενούνται σε σύνολο περίπου 500 πρόσφυγες, επίσης στο ξενοδοχείο Ορφέας στην Σκοτίνα  διαμένουν άλλα 200 άτομα και από ότι γνωρίζουμε θα έρθουν ακόμη περισσότεροι,  ενώ πουθενά μέχρι τώρα δεν υπάρχει Επιτελικός Δημόσιος Φορέας Υγείας.


              Μεγάλο ποσοστό των φιλοξενούμενων έχει βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό, και χρήζει επείγουσας προνοσκομειακής φροντίδας. Οι διασώστες του ΕΚΑΒ είμαστε οι μόνοι εκπαιδευμένοι και πιστοποιημένοι  που μπορούμε να την παρέχουμε όπως και το  κάνουμε τους τελευταίους 18 μήνες.
               Το ΕΚΑΒ ανταποκρίνεται άμεσα σε κάθε κλήση για παροχή άμεσης βοήθειας παρά τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στον χώρο μας λόγο του απαρχαιωμένου στόλου ασθενοφόρων και της έλλειψης προσωπικού. 
              Το Σωματείο Εργαζομένων ΕΚΑΒ Πιερίας ΟΛΥΜΠΟΣ σέβεται και τιμά τους Έλληνες που πάρα την τεράστια οικονομική κρίση που περνάμε τα τελευταία χρόνια για ακόμη μια φορά δίνουν μαθήματα πολιτισμού και ηθικών αξιών στην Ευρώπη  και στον υπόλοιπο δυτικό πολιτισμένο κόσμο. Η δράση των πολιτών μας μέσω των εθελοντικών ομάδων που υποστηρίζουν του καταυλισμούς των προσφύγων είναι επίσης συγκινητική, αλλά πρέπει να υπάρχει ένας σχεδιασμός για αντιμετώπιση της Προσφυγικής κρίσης για να λειτουργήσουμε ορθά και να αποφύγουμε μελλοντικά προβλήματα στην αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών. 
              Ο ήδη αυξημένος όγκος  εργασίας μας από τα τρέχοντα επείγοντα περιστατικά , αλλά και από το  Γενικό  Νοσοκομείο Κατερίνης  στις Δευτερογενείς Διακομιδές τους  ( Εξιτήρια – Επανεξετάσεις κλπ ) θα πολλαπλασιασθεί  όπως κάθε καλοκαίρι από τις χιλιάδες τουριστών που κατακλύζουν τις ακτές της Πιερίας μας. Σε συνδυασμό με της ροές των προσφύγων-μεταναστών πρέπει να προετοιμαστούμε για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν.  Οι συνάδελφοι καταβάλουν καθημερινά  υπεράνθρωπες προσπάθειες έχοντας ξεπεράσει τα ανθρώπινα όρια αντοχής
              Οι διασώστες του ΕΚΑΒ δεν θα διακρίνουν ποτέ τον ασθενή από το φύλο την ηλικία το χρώμα ή την φυλετική τους προέλευση.   Συμπεριφερόμαστε στους μετανάστες με τον ίδιο τρόπο που θα φερθούμε στον οποιοδήποτε πολίτη της Πιερίας  δίνοντας πάντα το μεγαλύτερο βάρος της δουλείας μας στη αντιμετώπιση του επείγοντος περιστατικού.
              Κάτω από αυτές τις συνθήκες που διαμορφώνονται στον τόπο μας πρέπει να επισημάνουμε στους πολίτες της Πιερίας, αλλα και στους συντονιστές των κέντρων φιλοξενίας  να κάνουν ορθή  χρήση των αθενοφόρων  του ΕΚΑΒ και να αποφεύγονται οι άσκοπες μεταφορές.
              Επίσης θα πρέπει όλοι να κατανοήσουμε ότι το αθενοφόρο του ΕΚΑΒ δεν είναι ένα  μεταφορικό μέσο το οποίο μπορεί να μεταφέρει πέντε και έξι ασθενείς, άλλα όχημα εκτάκτου ανάγκης με προδιαγραφές και κανόνες ασφαλείας. Κάθε ασθενοφόρο μπορεί να διακομίσει ΕΝΑΝ ασθενή – τραυματία και σε εξαιρετικές περιπτώσεις που το πλήρωμα αυτού  θα κρίνει και έναν δεύτερο. Συνεπώς θα πρέπει όλοι να σεβόμαστε τους κανονισμούς ώστε να διαφυλάξουμε την ασφάλεια των ασθενών και των Διασωστών που επιβαίνουν στο αθενοφόρο.
             Σημαντικό επίσης για τη σωστή αντιμετώπιση των περιστατικών είναι οι πληροφορίες που δίνουμε στον τηλεφωνητη του ΕΚΑΒ, ωστε να γίνει σωστός συντονισμός και διαχωρισμός ωστε να δοθεί προτεραιότητα στο ΕΠΕΙΓΟΝ περιστατικό.
             Για ακόμη μία φορά το ΕΚΑΒ θα σταθεί αντάξιο στην τριαντάχρονη πορεία του και θα προσπαθήσουμε να εκπληρώσουμε το καθήκον μας κάνοντας ταυτόχρονα έκλυση για άμεση ενίσχυση σε  προσωπικού είτε με προσλήψεις είτε με μεταθέσεις συναδέλφων  που εργάζονται σε άλλους τομείς ανά την Ελλάδα στο ΕΚΑΒ Πιερίας. Επίσης κρίνεται αναγκαία, η ανανέωση του γηρασμένου και σε άθλια κατάσταση, στόλου των ασθενοφόρων με πιο σύγχρονα και  εξελιγμένα οχήματα καθώς και οι  χρηματοδότηση Ετοιμότητας και Υλικοτεχνικής Υποδομής.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.
            Ο  Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ                                                                                   Ο  ΠΡΟΕΔΡΟΣ


         ΠΟΙΚΙΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ                                                                              ΒΑΙΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ