Πέμπτη, 31 Μαρτίου 2016

Ο Σύλλογος Κρητών Ν.Πιερίας «ΟΙ ΣΤΑΥΡΑΕΤΟΙ» στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Πολιτιστικών Κρητικών Σωματείων

Ο Σύλλογος Κρητών Ν.Πιερίας «ΟΙ ΣΤΑΥΡΑΕΤΟΙ» στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Πολιτιστικών Κρητικών Σωματείων

Κρήτες από όλη την Ελλάδα συναντήθηκαν στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών το τριήμερο 18 έως 20 Μαρτίου,  στο πλαίσιο του 1ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Πολιτιστικών Κρητικών Σωματείων, που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία (ΠΟΠΚΣ), ο συλλογικός εκφραστής του πολιτιστικού κινήματος των Κρητικών ανά την Ελλάδα.


Τον σύλλογο Κρητών Ν.Πιερίας «ΟΙ ΣΤΑΥΡΑΕΤΟΙ» εκπροσώπησε ο πρόεδρος του Δ.Σ. Κων/νος Μανιουδάκης, ο οποίος σε δήλωσή του σημειώνει: «Η Ομοσπονδία μας, όπως αποδείχτηκε και από το ιδιαίτερα επιτυχημένο αυτό συνέδριο διαγράφει μία σημαντική, ανοδική πορεία, φτάνοντας σήμερα τα 252 σωματεία, συνεργάζεται με πληθώρα πολιτιστικών ενώσεων και ομοσπονδιών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ αποτελεί βασικό συντελεστή του Παγκόσμιου Συμβουλίου Κρητών».


Στο συνέδριο συμμετείχαν διαπρεπείς Κρητικοί από όλους του κλάδους, οι οποίοι παρουσίασαν θέματα που άπτονται της κρητικής κουλτούρας και ιδιοσυγκρασίας.  Οι συμμετοχές ξεπέρασαν τις 700, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια υπήρχαν ποικίλα και ενδιαφέροντα δρώμενα από την Κρητική κουζίνα και κουλτούρα. Μεταξύ άλλων η θεματολογία η οποία αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του συνεδρίου ήταν η εξής:


• Μεγάλο αφιέρωμα στον Ε. Βενιζέλο, στον Ο. Ελύτη και στον Μ. Θεοδωράκη.
• Μουσικό δρώμενο με έργα του Μ. Θεοδωράκη (Άξιον Εστί).
• Κρητικά χορευτικά. Αξιοποίηση και προβολή της τοπικής κληρονομιάς.
• Ο ρόλος των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στην ανάπτυξη της Κρήτης.
• Κρητική επιχειρηματικότητα, προϊόντα και υπηρεσίες.

• Προβολή και ανάδειξη της μουσικής – χορευτικής – τραγουδιστικής παράδοσης της Κρήτης κ.α.