Τετάρτη 10 Αυγούστου 2016

Επιμορφωτική εκδρομή κατασκηνωτών Λυκείου Ι.Μ. Κίτρους


Μαθητές Λυκείου που φιλοξενήθηκαν στο Κέντρο Φιλοξενίας της Ιεράς Μητρόπολης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος στον Άγιο Γεώργιο Ρητίνης, επισκέφθηκαν τη Μονή του Αγίου Ευαγγελιστού Μάρκου και τις κατασκηνώσεις της Ιεράς Μητρόπολης Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας στην Πρώτη της Φλώρινας, με την ευκαιρία λήξης της κατασκηνωτικής φιλοξενίας (20-27 Ιουλίου).

Στο Μοναστήρι του Αγίου Μάρκου Πρώτης τους νέους υποδέχτηκε η Ηγούμενη Μοναχή Μαριάμ, η οποία τους ξενάγησε στους χώρους της Μονής και τους μίλησε για το ρόλο που διαδραμάτισε η Μονή στον Μακεδονικό Αγώνα, μιας και πολλές φορές στα καταλύματά της φιλοξενήθηκαν εθνικοί ήρωες όπως ο Παύλος Μελάς, κ.ά. Επίσης αναφέρθηκε στις μάχες του εμφύλιου σπαραγμού, κατά τη διάρκεια των οποίων η μονή καταστράφηκε ολοσχερώς από βομβαρδισμούς με αποτέλεσμα να περιέλθει σε πλήρη παρακμή μέχρι τα μέσα του 2000 όπου η Μονή επανιδρύθηκε από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ. Θεόκλητο. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη φανερή και θαυμαστή συνδρομή του Αγίου στην εύρυθμη λειτουργία του μοναστηριού όλα αυτά τα χρόνια.

Στη συνέχεια οι νέοι προσκύνησαν το λείψανο του Αγίου και Ευαγγελιστού Μάρκου και έψαλλαν ένα μέρος από την παράκλησή του.

Έπειτα τα παιδιά, συνοδευόμενα πάντα από τον υπεύθυνο του Γραφείου Νεότητας της Ιεράς Μητρόπολης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος Αρχιμ. Διονύσιο Γκόλια επισκέφθηκαν τις κατασκηνώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας που βρίσκονται στην ίδια περιοχή.

Εκεί ξεχωριστή ατμόσφαιρα δόθηκε με την πατρική ομιλία του υπεύθυνου των κατασκηνώσεων Αρχιμ. Θεωνά Αθανασιάδη, ο οποίος μετέφερε προς όλα τα παιδιά τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ. Θεοκλήτου. Το θερμό καλωσόρισμα και το πηγαίο χαμόγελο των παιδιών ενίσχυσαν το ζήλο και τη χαρά της διακονίας για όλους. Διαμορφώθηκε έτσι μια πολύ ευχάριστη και ζωντανή νεανική συντροφιά που μπόρεσε στη συνέχεια να επικοινωνήσει άνετα, να διαλεχθεί ελεύθερα, να ψυχαγωγηθεί ανυπόκριτα και γενικά, να χαρεί την κάθε στιγμή αυτής της ολιγόωρης συνάντησης συνεργασίας και επικοινωνίας.

Το αρχοντικό γεύμα, το κεφάτο μουσικό πρόγραμμα και οι ζωντανοί παραδοσιακοί χοροί που ακολούθησαν ένωσαν ακόμη περισσότερο τους νέους ανθρώπους που διακονούν εθελοντικά στο κατασκηνωτικό έργο των δύο Ιερών Μητροπόλεων, αφήνοντας μια ζεστή αίσθηση φιλίας και εν Χριστώ αγάπης, ώστε όλοι να προσβλέπουν σε παρόμοια ευκαιρία κοινωνίας προσώπων στο εγγύς μέλλον.

Η διοργάνωση τέτοιων εκδηλώσεων από τις κατά τόπους Ιερές Μητροπόλεις δείχνει ότι το νεανικό έργο της Εκκλησίας, ιδιαίτερα η ποιμαντική διακονία των νέων γενεών, διεξάγεται με φροντίδα και επιμέλεια. Παράλληλα, συνιστά κατάθεση ψυχής και καρπό αγαπητικής ενασχόλησης καθόλη τη διάρκεια του έτους.

Στην περίπτωση, μάλιστα, κατά την οποία πολλές Μητροπόλεις συνεργάζονται, οι εμπειρίες και οι ιδέες διακινούνται, οι καρδιές «ανοίγονται», τα πρόσωπα αλληλεπιδρούν και κοινωνούν μεταξύ τους και με τον Θεό, με αποτέλεσμα την επίτευξη μεγάλης πνευματικής ωφέλειας.