Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2016

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΣΙΥΝΠ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΣΙΥΝΠ
Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησε το ΣΙΥΝΠ έξω από το κατάστημα DISCOUNT της εταιρίας ΕΓΝΑΤΙΑ ΑΕ, στην Κατερίνη, αφού η εταιρία προέβη στην προκλητική απόλυση ενός εργαζόμενου, με την αιτιολογία ότι δεν πέρασε την ‘‘αξιολόγηση’ παρά το γεγονός ότι δούλευε 5 μήνες. Η εταιρία αξιοποιώντας κάθε αντεργατικό νόμο που παρέχεται από την κυβέρνηση, δείχνει τα νύχια της και επιτίθεται με κάθε δυνατό τρόπο στους εργαζόμενους.

Η κυβέρνηση σε συνεργασία με τους επιχειρηματικούς ομίλους, την Ε.Ε., το Δ.Ν.Τ., την Ε.Κ.Τ, (οι εταίροι τους), συνεχίζει την επιδρομή σε κάθε εργασιακό και ασφαλιστικό δικαιώματα των εργαζομένων, σύμφωνα πάντα με τις ευρωπαϊκές οδηγίες. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον οι εργαζόμενοι στα καταστήματα Discount πρέπει να δουν την απόλυση του συναδέλφου τους. Θύμα και αυτός των πολιτικών που τους θέλουν να εργάζονται χωρίς εργασιακά δικαιώματα, με την εντατικοποίηση της δουλειάς και την αύξηση της εκμετάλλευσης για να πολλαπλασιάζουν τα κέρδη τους οι μεγαλοεπιχειρηματίες.

Tα Discount Market της εταιρίας ΕΓΝΑΤΙΑ ΑΕ, είναι ένα μόνο από τα πολλά τρανταχτά παραδείγματα για το κλίμα που επικρατεί στους εργασιακούς χώρους. Οι εργαζόμενοι της επιχείρησης που δουλεύουν στην πρωινή βάρδια είναι αναγκασμένοι να προσέρχονται στη δουλειά μισή με μια ώρα νωρίτερα για την προετοιμασία του καταστήματος, χωρίς να πληρώνονται την υπερωρία. Φυσικά αυτό επεκτείνεται σε όλες τις βάρδιες, αφού παρά το 25ωρο/εβδομάδα που έχουν υπογράψει οι εργαζόμενοι στη σύμβασή τους, υποχρεώνονται σε τουλάχιστον 8 με 10 ώρες την εβδομάδα υπερωρίας και υπερεργασίας, φυσικά απλήρωτης, για τα κέρδη του επιχειρηματία. Είναι όμως και ευρηματική η επιχείρηση Discount, αφού ανταλλάσει τις υπερωρίες με ρεπό(!). Εκτός από το ωράριο λάστιχο, οι εργαζόμενοι δεν έχουν ούτε σταθερό πόστο, αφού ο πωλητής εργάζεται ως ταμίας, ως αποθηκάριος, ως καθαριστής, κλπ., με οτι αυτό συνεπάγεται για την υγιεινή και την ασφάλεια τόσο τη δική του, όσο και των καταναλωτών.

Σε πρόσφατη ανακοίνωση της η εργοδοσία του Discount για να καθησυχάσει , και να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους που δημιούργησαν σωματείο, έκανε λόγο για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας. Ας μας απαντήσει λοιπόν, ποια εργατική νομοθεσία, προβλέπει να πληρώνει ο εργαζόμενος από την τσέπη του ληγμένα προϊόντα (κρέατα, κλπ); Σε ποια παράγραφο της η εργατική νομοθεσία αναφέρει οτι οι υπερωρίες ανταλλάσσονται με ρεπό; Από πού προκύπτει οτι η προετοιμασία του καταστήματος δεν προσμετρείται στο εργασιακό ωράριο ή δεν αμείβεται ως υπερωρία; Εργαζόμενοι ένα πρέπει να γίνει καθαρό σε όλους μας . Όσο οι εκάστοτε κυβερνήσεις θα στηρίζουν τους μεγαλοεπιχειρηματίες, τόσο αυτοί θα αποθρασύνονται και θα μετατρέπουν τους εργαζόμενους σε υποχείριά τους, θα μεγαλώνει η εκμετάλλευση για να αυξάνουν τα κέρδη τους.

Το Συνδικάτο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Πιερίας ‘‘Η ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ’’, υπερασπιζόμενο το δικαίωμα στη σταθερή και μόνιμη για όλους με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, καταγγέλλει την εργοδοσία του Discount Market και, σας δίνει το χέρι να παλέψουμε όλοι μαζί μαζικά, ταξικά, για διεκδικήσουμε το δικαίωμα στη δουλειά με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Αυτό προϋποθέτει να απεμπλακείτε από τον εγκλωβισμό νομικίστικων διαδικασιών που θέλει η εργοδοσία, η κυβέρνησης, που είναι το βούτυρο στο ψωμί τους. Η πρόσφατη τρομοκρατική ενέργεια της επιχείρησης όπου με διάφορα νομικά τερτίπια ισχυρίζεται οτι το σωματείο είναι παράνομο, είναι αποκαλυπτική. Τι έκανε; Καλούσε έναν έναν τους εργαζόμενους στο γραφείο της με στόχο να τους τρομοκρατήσει, με όπλο την απόλυση, αλλά ταυτόχρονο να καλλιεργήσει και κλίμα συναίνεσης ανάμεσα στον εργοδότη και τους εργαζόμενους στη λογική των στόχων της επιχείρησης. Αυτό είναι επίσης ένα τρανταχτό παράδειγμα για να απορρίψουμε αυτή τη λογική.

Το Σ.Ι.Υ.Ν.Π. καλεί το επιχειρησιακό σωματείο σε κοινό συντονισμένο αγώνα ενάντια στα σχέδια της επιχείρησης, για να μην περάσει η τρομοκρατία, να μην περάσει η απόλυση του συναδέλφου σας που είναι και μέλος του Σ.Ι.Υ.Ν.Π. Να εντείνουμε την πάλη μας ενάντια στο μαύρο μέτωπο κυβέρνησης -εργοδοσίας σε κοινό αγώνα για την ικανοποίηση των δικών μας σύγχρονων αναγκών. Παλεύουμε συλλογικά και απαιτούμε την ανάκληση της απόλυσης του συναδέλφου μας!

Διαμορφώνουμε το δικό μας πλαίσιο πάλης και διεκδικούμε:

 Να συζητηθεί στη βουλή και να νομοθετηθεί η πρόταση νόμου των 513

σωματείων για επαναφορά της υποχρεωτικότητας των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας

 Κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων

 Θεσμοθέτηση της Κυριακάτικης αργίας

 Κάλυψη όλων των απωλειών

 Αυξήσεις στους μισθούς, τις συντάξεις και στις κοινωνικές παροχές